Evoluția în domeniul medical a permis dezvoltarea unor noi metode de diagnostic și tratament.
Multe afecțiuni care, în mod normal, se tratează chirurgical, se pot vindeca acum și prin metode mai blânde pentru organism, și anume intervențional. Printre acestea se numără și fibromul uterin, o afecțiune frecventă în rândul femeilor de peste 30 de ani.
Medicina intervențională este o nouă ramură a medicinei, care include o serie de proceduri minim-invazive. Acestea au la bază cateterizarea: introducerea unor tuburi subțiri prin vasele de sânge, pentru vizualizarea și traterea zonei afectate. Nu se efectuează incizii, ci doar o puncție (o înțepătură) în locul ales de medic - zona brațului, incheieturii sau zona inghinală.
Procedurile intervenționale sunt ghidate cu ajutorul angiografului, un aparat care utilizează raze X pentru vizualizarea vaselor de sânge. Acest lucru este posibil prin injectarea unei substanțe de contrast, care evidențiază structurile organismului.
Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul uterului. O femeie poate avea unul sau mai multe fibroame. Acestea pot atinge dimensiuni mari dacă nu sunt tratate și pot duce la infertilitate.
Fibromul uterin generează anumite simptome greu de suportat:
Embolizarea fibromului uterin este o intervenție minim-invazivă, prin care fluxul de sânge de la nivelul fibroamelor este oprit. În timpul procedurii, pacienta stă întinsă pe masa de angiografie. Iată care sunt etapele embolizării fibromului uterin:
Embolizarea embolizarea fibromului uterin la Centrele Ares sau la un alt centru specializat este o procedură care durează 30-60 de minute și necesită spitalizare pentru 24 de ore.
Principalul beneficiu al procedurii de embolizare este lipsa inciziilor. Țesuturile nu sunt secționate, așadar nu sunt produse traume fizice asupra organismului. Datorită acestui aspect, intervenția nu lasă cicatrici, organele rămân intacte, iar riscul de complicații este mic.
Recuperarea după procedură este ușoară și rapidă, spre deosebire de metoda chirurgicală. După un repaus de 1-2 săptămâni, activitățile obișnuite pot fi reluate. De asemenea, procedura nu este dureroasă. Pacienta rămâne trează pe durata intervenției și va simți doar un disconfort ușor.
Embolizarea fibromului uterin este recomandată în special pentru femeile care vor să conceapă un copil, deoarece acest tip de tratament nu afectează fertilitatea.
Riscurile procedurii sunt mici și pot include:
Așadar, fibromul uterin este o afecțiune ginecologică care poate fi tratată rapid și eficient fără operație.