ß
  • PRO TV
  • (P) Cum se poate trata fibromul uterin fără operație?

(P) Cum se poate trata fibromul uterin fără operație?

(P) Cum se poate trata fibromul uterin fără operație?

Evoluția în domeniul medical a permis dezvoltarea unor noi metode de diagnostic și tratament.

Multe afecțiuni care, în mod normal, se tratează chirurgical, se pot vindeca acum și prin metode mai blânde pentru organism, și anume intervențional. Printre acestea se numără și fibromul uterin, o afecțiune frecventă în rândul femeilor de peste 30 de ani.

Ce este medicina intervențională?

Medicina intervențională este o nouă ramură a medicinei, care include o serie de proceduri minim-invazive. Acestea au la bază cateterizarea: introducerea unor tuburi subțiri prin vasele de sânge, pentru vizualizarea și traterea zonei afectate. Nu se efectuează incizii, ci doar o puncție (o înțepătură)  în locul ales de medic - zona brațului, incheieturii sau zona inghinală.

Procedurile intervenționale sunt ghidate cu ajutorul angiografului, un aparat care utilizează raze X pentru vizualizarea vaselor de sânge. Acest lucru este posibil prin injectarea unei substanțe de contrast, care evidențiază structurile organismului. 

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul uterului. O femeie poate avea unul sau mai multe fibroame. Acestea pot atinge dimensiuni mari dacă nu sunt tratate și pot duce la infertilitate.

Fibromul uterin generează anumite simptome greu de suportat:

  • Menstruații dureroase, neregulate, abundente, care pot prezenta cheaguri
  • Dureri, disconfort sau presiune în zona pelvină
  • Probleme de tranzit intestinal
  • Senzația de urinare frecventă
  • Creșterea în volum a abdomenului
  • Anemie. 

Procedura de embolizare a fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin este o intervenție minim-invazivă, prin care fluxul de sânge de la nivelul fibroamelor este oprit. În timpul procedurii, pacienta stă întinsă pe masa de angiografie. Iată care sunt etapele embolizării fibromului uterin:

  1. Medicul va efectua o anestezie locală la nivelul brațului, unde va face apoi puncția. 
  2. La locul puncției, medicul va monta o teacă arterială (un dispozitiv de plastic). 
  3. Prin teaca arterială fixată, medicul va introduce un cateter – tub subțire și flexibil din plastic. Sub control radiologic și cu ajutorul substanței de contrast, cateterul va fi ghidat până la nivelul arterelor uterine care alimentează fibroamele. 
  4. Medicul va injecta microparticule care au rolul de a obtura vasele de sânge care irigă tumorile. În decursul lunilor următoare, fibroamele uterine se vor usca și se vor micșora. 
  5. La finalul procedurii, se va aplica o compresie care să oprească sângerarea. 

 

Embolizarea embolizarea fibromului uterin la Centrele Ares sau la un alt centru specializat este o procedură care durează 30-60 de minute și necesită spitalizare pentru 24 de ore.

Beneficii și riscuri 

Principalul beneficiu al procedurii de embolizare este lipsa inciziilor. Țesuturile nu sunt secționate, așadar nu sunt produse traume fizice asupra organismului. Datorită acestui aspect, intervenția nu lasă cicatrici, organele rămân intacte, iar riscul de complicații este mic. 

Recuperarea după procedură este ușoară și rapidă, spre deosebire de metoda chirurgicală. După un repaus de 1-2 săptămâni, activitățile obișnuite pot fi reluate. De asemenea, procedura nu este dureroasă. Pacienta rămâne trează pe durata intervenției și va simți doar un disconfort ușor.

Embolizarea fibromului uterin este recomandată în special pentru femeile care vor să conceapă un copil, deoarece acest tip de tratament nu afectează fertilitatea.

Riscurile procedurii sunt mici și pot include:

  • Febră
  • Durerile abdominale după intervenție
  • Alergie la substanța de contrast 
  • Alergie la anestezie
  • Cheaguri de sânge la locul puncției
  • Sângerări vaginale – pot conține resturi ale fibromului.
  • Infecții uterine – foarte rar

Așadar, fibromul uterin este o afecțiune ginecologică care poate fi tratată rapid și eficient fără operație.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni