Industria jocurilor video crește de la un an la altul, iar acest lucru este posibil și pentru că producătorii reușesc să țină mereu pasul cu cererea pieței, adaptându-se ușor la gusturile clienților.
Așa se pot explica sumele fantastice care se învârt în această lume virtuală.
Amploarea pe care a luat-o acest fenomen este la un pas de a aduce sportul electronic la Olimpiada de Vară. Discuțiile purtate în acest sens au făcut ca prima dată să fie introduse jocurile pe calculator la Jocurile Asiei din 2022. O să fie în premieră când se întâmplă acest lucru, fiind un pas important în această direcție. Printre acestea se vor afla jocurile video cele mai în vogă și care se pot juca la nivel competițional, iar la această categorie putem enumera DotA 2, Counter-Strike: Global Offensive și FIFA.
Așa cum era firesc, în ultimii ani, aceste evenimente au început să își facă loc chiar și în oferta caselor de pariuri online, dar și pe cele mai importante site-uri de avancronici sportive. Ponturi Bune, unul dintre cele mai vechi site-uri de pe piață oferă mereu informații amănunțite atunci când au loc meciuri ale echipelor de top din sportul electronic și nu numai. Tot acolo apar zilnic informații precum ponturi bilete la pariuri, cota 2.00 la pariuri sportive, detalii despre cele mai noi promoții și multe alte materiale extrem de utile pentru amatorii de pariuri sportive.
Unul dintre jocurile video multiplayer online dezvoltat de Valve Corporation, Dota 2 este o continuare a Defense of the Ancients. Treptat, jocul a avut un real succes și continuă să fie unul care atrage tot mai mulți adepți în fiecare an. Lansat în 2013, acesta a ajuns să fie unul dintre jocurile pe calculator cele mai premiate la momentul actual. De la un an la altul, recompensele pentru concursuri de DotA 2 au crescut considerabil.
The International este una dintre cele mai râvnite competiții de sport electronic. Premiile sunt pe măsură, în 2019 organizatorii au strâns 34.330.068 de dolari. Ediția de anul acesta s-a disputat la Shanghai (China) și pentru a doua oară la rând europenii de la OG au reușit să câștige marele trofeu. Ei i-au învins în ultimul act pe cei de la Team Liquid, asigurându-și un premiu de 15.620.181 de dolari, respectiv 45,5% din suma totală.
Lansat în 2012, ca o continuare ceva mai explozivă a lui Counter Strike 1.6, Global Offensive și-a pus amprenta asupra sporturilor electronice. Este unul dintre primele jocuri de echipă pentru care s-au organizat competiții la nivel mondial. Dezvoltat de Valve și Hidden Path Entertainment, Counter-Strike: Global Offensive a împlinit pe 21 august 2019, șapte ani de când a fost lansat pe toate platformele posibile: Windows, OS X, Playstation, Xbox și Linux.
Un an mai târziu de la lansarea lui, CS:GO a avut parte și de primul concurs important, unde premiile erau de un sfert de milion de euro. Pe 28 noiembrie lua startul DreamHack Winter, ediție care avea să fie câștigată de organizația suedeză Fnatic. Suedezii au mers mai departe și în 2015 trei licee au inclus jocurile electronice chiar în programa școlară.
Lucrurile au evoluat în sensul bun și în 2019, la StarLadder Berlin Major, unul dintre cele mai importante concursuri, Astralis câștigând din nou. A fost pentru a treia oară consecutiv când această echipă câștiga un turneu important dedicat acestui joc video. Organizatorii au fixat deja data a alte două competiții care vor avea loc în 2020, respectiv Campionatul Major de primăvară (11-24 mai, 2020) și Campionatul Major de toamnă (2-15 noiembrie, 2020), ambele cu premii totale de un milion de dolari.
Fotbalul este sportul rege în lumea reală, iar dezvoltatorii de la Eletronic Arts au reușit să aducă spectacolul și în lumea jocurilor video la un nivel fabulos. Astfel, FIFA a avut un real succes și continuă să aibă și în momentul de față, la 25 de ani de la prima versiune lansată pe piața jocurilor video. Prima variantă a jocului a fost lansată în preajma Crăciunului 1993. Mai exact, FIFA 94 a fost lansată pe data de 15 decembrie 1993 și includea atât echipe de club, cu nume de jucători reali, cât și echipe naționale.
Lucrurile au escaladat rapid și, după anul 2000, au început să se organizeze competiții importante. Cei mai buni jucători de fotbal electronic erau puși să își măsoare forțele. Spre exemplu, pe site-ul FIFA există acum o secțiune special dedicată jocului video. Federația Română de Fotbal chiar a anunțat că va forma o echipă națională de FIFA, care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Fotbal. Una dintre aceste ediții s-a jucat în 2019. O competiție cu premii totale de aproximativ 500.000 dolari. Mo Auba, pe numele său real Mohammed Harkous, a câștigat marele premiu, 250.000 de dolari. Jucătorul legitimat la clubul Werder eSPORTS l-a învins în finală pe sauditul Msdossary (Mossad Aldossary).
În materie de jocuri sportive electronice, România a reușit, nu o dată, să organizeze competiții importante. Chiar anul acesta a avut loc Bucharest Gaming Week, în cadrul evenimentului disputându-se finala Campionatului Mondial de League of Legends, un alt joc video popular.
Există și platforme de streaming care rulează meciuri live transmise de amatorii de DotA2, CS:GO și FIFA, unele dintre aceste transmisiuni devenind virale pe internet.