ß
Mulți dintre români și-ar dori să treacă, în viitorul apropiat, de la stadiul de angajat la cel de antreprenor.
Primul pas pentru a înființa o afacere este găsirea unei surse de finanțare, însă frecvent acesta este exact factorul care îi descurajează pe cei mai mulți dintre potențialii administratori de firme să meargă mai departe. Fără o finanțare solidă, business-ul nu se poate dezvolta, așa că numeroase idei inovative rămân doar la nivelul de visuri.
Totuși, există câteva modalități prin care poți să obții resurse financiare pentru afacerea ta, așa că asta nu trebuie să fie o piedică reală pentru concretizarea planurilor tale. Dacă ai nevoie de puțină inspirație, află în continuare de unde poți face rost de bani ca să lansezi un business pe piață.
Microfinanțare
Una dintre cele mai bune soluții de finanțare pentru un start-up îl reprezintă instituțiile financiare nebancare. Acestea sunt specializate în acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii, prin oferirea unor servicii financiare avantajoase. De pildă, mikrokapital.ro oferă credite pentru afaceri la început de drum, indiferent de domeniul în care îți dorești să investești.
Pentru un împrumut nebancar nu îți trebuie avans, ai nevoie de un pachet minim de acte, poți beneficia de sume cuprinse între 2.000 și 700.000 de lei, perioadă de grație și grafic flexibil de rambursare. Mai mult, dacă transmiți o solicitare pe mikrokapital.ro pentru a solicita sume de cel mult 45.000 de lei, vei primi un răspuns foarte rapid, în doar două zile.
Credite bancare
O opțiune pentru finanțarea unui start-up este și accesarea unui împrumut bancar. Condițiile diferă de la o bancă la alta, așa că înainte de a opta pentru un anumit credit, asigură-te că ai cercetat atent oferta mai multor instituții. Sumele pe care le poți obține variază în funcție de instituția bancară aleasă, dar ai șansa de a obține între 2.000 și 100.000 de lei dacă îndeplinești criteriile impuse.
În ultima perioadă, multe dintre bănci au creat programe special dedicate afacerilor la început de drum, astfel că sunt anumite forme de credite unde există un grad de flexibilitate în ceea ce privește dobânzile, termenele de rambursare sau sumele împrumutate.
Programe guvernamentale
Privite de multe ori cu scepticism, programele statului dedicate sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii se pot dovedi extrem de folositoare pentru a lansa o afacere. În mod sigur, este vorba de multă birocrație, dar odată depășită această etapă, există și multe beneficii. Programele pentru dezvoltare regională sau Start-Up Nation au atras o mulțime antreprenori, iar sumele pe care aceștia le-au primit de la stat nu au fost deloc de neglijat.
Fonduri europene
Din anul 2007, când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, fondurile europene nerambursabile au devenit o mină de aur și un real sprijin pentru persoanele care au vrut să își înființeze un business. Majoritatea antreprenorilor au optat pentru programe dedicate agriculturii, însă este bine de știut că fondurile europene se adresează mult mai multor domenii.
Spre deosebire de alte surse de finanțare, problema pe care fondurile europene o ridică este timpul relativ lung de a obține banii și necesitatea elaborării unei documentații stufoase pentru proiectul de investiții. De regulă, durează între 6-12 luni să obții proiectul și 1-3 ani să îl implementezi, iar pe lângă fondurile nerambursabile poate fi nevoie și de o cofinanțare din partea antreprenorului.
Crowdfunding
O soluție modernă și ingenioasă, crowdfunding-ul sau finanțarea participativă se dovedește a fi un real sprijin pentru cei care vor să demareze o afacere. Principiul de funcționare este destul de simplu, mai ales dacă ai deja un plan și știi cum vrei să decurgă lucrurile pentru viitoarea ta firmă. În acest sens, există platforme pentru business locale sau internaționale unde îți poți promova ideea ori proiectul, de obicei printr-un video sugestiv. Ai posibilitatea de a fixa o perioadă de timp pentru strângerea fondurilor și poți aștepta apoi să vei dacă vei strânge banii necesari pentru începerea afacerii. Se pare însă că, dacă trec 30 de zile de la promovarea proiectului și nu a fost colectată suma de bani stabilită inițial, acest lucru conduce la scăderea posibilității de obținere a fondurilor.
Ca antreprenor, nu trebuie să te dai bătut la primul obstacol întâmpinat. Există destule soluții pentru problemele financiare, iar acum că ai descoperit deja câteva dintre acestea, tot ce trebuie să faci este să alegi cea mai potrivită modalitate de finanțare pentru a-ți pune în aplicare planurile de business.