Imaginatia este un proces cognitiv complex prin care iau nastere sau sunt recreate imagini, ganduri, emotii, avand la baza imbinarea unor experiente fizice, intelectuale si emotionale anterioare.
Astfel, experienta, baza a cunoasterii, pentru ca este limitata la lucrurile pe care le stim si le intelegem, sta la baza imaginatiei, iar cunoasterea se imbogateste mereu pentru ca i se adauga constant, prin imaginatie, experiente si idei noi.
Imaginatia poate fi: involuntara (in timpul somnului si al reveriei) si voluntara (persoana reproduce sau creeaza in mod constient imagini, ganduri, emotii pe baza unor experiente, dorinte sau perspective).
In dezvoltarea cognitiva a copiilor, imaginatia are o functie fundamentala in creionarea personalitatii lor si in proiectarea mentala a drumului propriu de dezvoltare. Astfel, pentru ca imaginatia nu este o abilitate innascuta, ci dobandita, parintii au un rol important. Prin implicarea in primii ani ai copilariei, ei ii pot sustine si indruma pe cei mici, pentru ca acestia sa dobandeasca o personalitate cat mai independenta si originala.
Pentru asta, in acest material vei afla ce poti sa faci pentru a stimula imaginatia creatoare a copiilor:
1. Sustine-l in urmarea propriilor hobby-uri
Chiar daca celor mici le plac anumite domenii pe care tu consideri ca nu sunt benefice pentru ei, nu incerca sa-i opresti.
Dimpotriva, asimiland tot mai multe informatii si experiente despre lucrurile care ii plac, va ajunge, pe baza experientei, sa-si creeze noi idei creative.
Atunci cand le sunt interzise sau limitate anumite pasiuni, copiii se vor inhiba, iar sansele de a le stimula imaginatia se vor reduce foarte mult. Daca vrei sa-i ajuti, le poti starni interesul si pentru alte domenii, pe care le consideri importante pentru dezvoltarea lor intelectuala, insa e important ca ei sa aiba sentimentul ca sunt liberi in alegeri si nu constransi.
2. Jocul, cea mai eficienta metoda
Jocul este calea cea mai fireasca de a deprinde informatii noi si cel mai eficient mod prin care copiii isi pot dezvolta imaginatia creatoare.
Din fire curiosi, copiii se aventureaza in diferite situatii prin care se pot se pot exprima, incerca noi idei si experimenta. Jucariile sunt, de regula, lucrurile in miniatura cu care se ocupa adultii.
Pentru varsta lor frageda, jucariile, prin rolul lor simbolic, ii ajuta sa inteleaga lucrurile din viata reala, fapt care le permite sa-si construiasca diferite imagini despre functia si semnificatia lucrurilor, dar si sa intermedieze trecerea spre viata de adult.
3. Jucarii simple, nu electronice
Jucariile simple, precum piesele lego si blocurile de construit sunt si mai accesibile, dar si mai avantajoase prin variatele lor intrebuintari, spre deosebire de functionarea standardizata a unor jucarii electronice, care limiteaza imaginatia creativa.
Alte tipuri de jucarii care vor ajuta la stimularea imaginatiei sunt materialele de modelaj in lut, plastilina, colajul unor imagini din ziare sau reviste, ori al unor forme variate de hartie.
Pentru copiii de varste mai mari poti apela la lucrurile handmade, precum cele modelate din hartie, prin tehnica origami sau quilling. In functie de varsta copiilor, poti cumpara puzzle-uri de diferite marimi pe educlass.ro, care il vor stimula sa gandeasca imaginea intreaga, prin imbinarea culorilor si a marimilor.
4. Jocuri de rol
O alta metoda de stimulare a imaginatiei este jocul de rol, care le creeaza cadrul propice pentru stimularea imaginatiei.
Astfel, pot fi interpretate roluri cu ajutorul unor marionete, sau jocuri de creare a unor scenarii, plecand de la o simpla intrebare, precum: „Ce ar fi daca...?”. Intrarea in pielea personajului ajuta pe copii sa-si creeze variate scenarii sau povesti.
Studiile de specialitate reliefeaza faptul ca intelegerea si interpretarea de catre copii a unui personaj ii ajuta sa se puna in locul aceluia si astfel sa-si dezvolte empatia. Diferitele situatii in care sunt pusi copiii le dezvolta capacitatea de comunicare cu alti copii sau cu adultii.
5. Desenul, imagini in culoare
Activitatile plastice sunt o alta modalitate prin care imaginatia copiilor poate fi stimulata.
Redarea in culori a unor imagini sau obiecte contribuie la dezvoltarea capacitatii copiilor de a-si imagina cum sa combine culorile, cum sa traseze diferitele linii sau forme geometrice.
6. Compuneri pe diferite teme
Imaginatia poate fi stimulata si prin alte exercitii si anume compunerea unei povesti pornind de la o tema care sa-i motiveze si prin care sa le dezvolte gandirea. Astfel, pot fi date titluri, precum: „Care sunt lucrurile care nu iti plac”, „Sunt fericit cand…”, „Ce ai face daca ai fi parinte pentru o zi” si altele. Prin aceste compuneri, ei isi vor exprima sentimente, ganduri prin care vei intelege starea lor fizica si sufleteasca, dar si capacitatea lor de a-si imagina diferite situatii.
7. Lecturarea cartilor
Lectura ramane o activitate esentiala in dezvoltarea imaginatiei pentru orice varsta, cu atat mai mult in anii de formare a personalitatii unui copil. Impreuna cu asimilarea de cuvinte noi, copiii vor fi provocati sa-si proiecteze in minte scenariul intregii povesti, sa-si imagineze personajele. Astfel, cei mici vor putea sa-si formeze idei proprii, perspective asupra unor situatii, adica sa-si creioneze personalitatea.
Imaginatia devine creatoare si valoroasa atunci cand este orientata spre o realitate posibila. Atunci cand un copil isi imagineaza ca este vreun erou din desenele animate si ca poate prelua puterile acelui personaj fictiv, fantezia exagerata ii poate dauna dezvoltarii sale psihice.
Este important sa lasi frau liber imaginatiei copiilor atata timp cat acestia nu se vor proiecta intr-o existenta imaginara. De aceea, pentru a preveni detasarea de realitate si alienarea, e bine sa pastrezi un echilibru in stimularea imaginatiei celor mici.