ß
Tot mai mulți bărbați se confruntă cu o problemă extrem de periculoasă, care le poate afecta moralul și stima de sine: căderea părului.
În termeni medicali, căderea părului poartă numele de alopecie, iar impactul pe care aceasta îl are asupra sănătății nu este unul care să îngrijoreze. Totuși, această situație creează fustrări pentru mulți dintre bărbați. De altfel, odată trecuți de vârsta de 50 de ani, peste 80% dintre bărbați își vor fi pierdut o bună parte din păr.
Problema este una intens dezbătută în lumea medicală și înconjurată de foarte multe mituri și supoziții fără legătură cu explicațiile oferite de specialiști. Iată care sunt cauzele alopeciei și cum poți opri fenomenul, dacă începi să sesizezi pierderea părului.
Poate cel mai determinant factor atunci când vine vorba despre modul în care se comportă părul bărbaților este reprezentat de moștenirea genetică a acestora. Tendința de pierdere a firelor de păr se transmite pe linie paternă, astfel că un bărbat al cărui tată a chelit este predispus să ajungă în aceeași situație.
Pot exista și alte motive ale căderii părului, precum dermatita seboreică. Aceasta poate apărea oricând, chiar și în cazul nou-născuților. Un alt factor cauzator al căderii părului este ciuperca scalpului, care se manifestă prin mâncărime, căderea părului și poate chiar să ajungă la complicații de natură infecțioasă. Afecțiunea este des întâlnită în cazul copiilor, dar nici bărbații aflați la maturitate nu sunt feriți de ea. Psoriazisul este o boală care poate să afecteze și femeile, iar forma sa de manifestare constă în generarea de plăci scuamoase grase și, evident, căderea părului.
Un element foarte important, atunci când vine vorba despre sănătatea părului masculin constă în alimentație. Aceasta joacă un rol cheie, pentru că părul este compus din keratină, o proteină foarte importantă și pentru piele și unghii. Dacă aportul proteic adus organismului nu este unul generos, atunci acesta va recurge la resursele proteice disponibile deja în corp și destinate regenerării celulelor. Inclusiv părul va fi privat de beneficiile aduse de keratina din organism și, astfel, va ajunge să cadă.
Există și mituri conform cărora folosirea produselor de styling sau purtarea șepcii pot conduce la căderea părului. De asemenea, un alt obicei prezentat greșit drept potențial cauzator al căderii părului este reprezentat de purtarea șepcii. Niciunul dintre aceste aspecte nu provoacă alopecia. La fel cum nici mătreața nu conduce la căderea părului. Adevăratele cauze sunt de ordin genetic, alimentar și al bolilor care pot conduce la pierderea podoabei capilare.
Soluțiile pentru oprirea căderii părului
Pentru a alege cea mai bună opțiune în vederea stopării pierderii părului, este esențial să iei legătura cu un medic dermatolog. Există foarte multe produse prezentate ca fiind miraculoase, atunci când vine vorba de oprirea alopeciei, însă așa cum ai putut citi mai sus, fenomenul poate să apară din diferite motive, iar un medic poate să te ajute să descoperi ce produse pentru regenerarea părului s-ar potrivi în cazul tău, în funcție de cauză.
Există și produse cu adevărat eficiente, iar un medic dermatolog bun va reuși să găsească rețeta potrivită pentru tine. O altă variantă este reprezentată de transplantul de păr. Tot mai multe vedete aleg să apeleze la această metodă, care este însă destul de costisitoare și solicită și un timp de așteptare îndelungat. De la implantarea firelor noi, până la creșterea acestora și atingerea unui nivel care să te mulțumească, va trebui să aștepți minimum șase luni.
Căderea părului este un fenomen foarte întâlnit în rândul bărbaților, însă există soluții și produse care te pot ajuta, dacă te confrunți cu această problemă. Vizitează un medic dermatolog și, împreună, veți găsi cea mai bună soluție.