Astăzi ai găsit în sfârșit acea portiță de timp pentru a pregăti ciorba de văcuță și ostropelul de pui după rețeta bunicii.
Sigur că ție ți-a luat cu o oră mai mult, dar viteza cu care toată familia s-a bucurat de mâncare îți confirmă ce îți aduceai aminte despre copilărie. Ce nu prea s-a legat, însă, a fost mirosul puternic din casă și broboanele de grăsime de pe pereți, rămase în urmă. Ai nevoie de o hotă. Hai să vedem ce variante ai.
A pornit de la un „acoperiș” de metal poziționat deasupra spațiului de gătit, prevăzut cu un motor și un tub ce aspira aerul cald și unsuros și-l trimitea în exteriorul apartamentului. Și a ajuns la hote decorative, telescopice, cu boxe incorporate și chiar modele care se montează sub plită.
Puterea și numărul motoarelor, modul prin care se elimină aerul filtrat, mărimea deschizăturii și tipul filtrelor sunt criteriile esențiale care ar trebui să te intereseze. Din fericire există o varietate numeroasă de hote din care poți alege. Să le luăm pe rând.
Hote clasice
Se montează pe perete, au o evacuare printr-un tub care nu ar trebui să fie mai lung de trei metri de hota propriu-zisă și vine cu o serie de variante de putere dată atât de motor, cât și de construcția întregului circuit.
Hote „ascunse”
Dacă bucătăria ta are un design aparte, iar un obiect funcțional ca acesta mai degrabă te încurcă, atunci probabil vei alege unul din modelele incorporabile, integrate în dulap sau în tavan.
Hote telescopice
Imaginează că o parte din hota incorporată în dulapul de deasupra plitei este retractabilă, ca un sertar. Tragi de ea și motoarele pornesc. Împingi și se opresc. Este un tip de hotă destul de des întâlnit, mai ales în bucătăriile unde frecvența gătitului nu este foarte mare.
Hote-insulă
La polul opus bucătăriilor mici și mai puțin folosite, se află cele spațioase care au spațiul de preparat și chiar și plita pe o insulă, poziționată în centrul bucătăriei. În acest caz, o hotă care să acopere această suprafață este mai mult decât recomandată.
Hota decorativă
Hotele care au o serie de forme inedite și care sunt gândite pentru a coabita armonios cu un design pretențios sunt de asemenea o variantă la care poți apela. Fie că vorbim de anumite culori și materiale, ori că este vorba de forme inedite de tipul semicerc poziționată vertical, cu siguranță scopul acestei alegeri este în primul unul estetic.
Hota downdraft
Hotele care se retractează vertical, în interiorul blatului. Este cumva extrema hotelor ascunse clasice, cum sunt cele telescopice, și de cele mai multe ori nu pot fi conectate la un tub de evacuare.
Hota multifuncțională
Dacă privești gătitul mai departe de o necesitate și faci din el o pasiune, poate chiar un hobby, atunci probabil vei asculta și muzică în timpul orelor petrecute aici. Probabil acesta a fost motivul pentru care s-au creat și modele de hote care au o serie de dispozitive de entertainment integrate.
Hota inversă
Dacă vrei să întinzi barierele creative, atunci mai poți alege hota care se poziționează sub și nu deasupra plintei de gătit. Desigur, puterea de absorbție va trebui să compenseze legile fizicii fiindcă aerul cald se duce spre tavan.
Hota cu recirculare, fără evacuare
Hotele care nu au un tub de evacuare sunt prevăzute cu filtre – de hârtie, de carbon sau de metal - și cu un sistem de recirculare a aerului absorbit. Puterea este esențială în cazul acestor modele fiindcă lipsa unui circuit clasic de absorbție și evacuare poate diminua eficiența sistemului. Pe de altă parte, este o soluție ideală pentru spațiile care nu permit instalarea unui tub de evacuare.
Tu ce hotă alegi pentru specificul bucătăriei tale?