Considerată remediu pentru colici și variolă. Produsă în mănăstirile din Scoția și Irlanda încă din secolul XV.
Poartă trei nume diferite și este una din cele mai populare băuturi spirtoase de pe planetă, astăzi. În jurul anului 1400, în Irlanda și Scoția, alcoolul distilat supranumit „aqua vitae” adică apa vieții a fost inițial folosit în scop medicinal.
Nu a durat însă mult până când să fie apreciat, produs și comercializat la scară largă. Întâi în mănăstiri, unde materia primă era malțul, și mai apoi în distilerii care au devenit celebre.
Băutura produsă prin fermentarea cerealelor, whiskey-ul se face astăzi din porumb, grâu, secară sau orz, fiind învechită în butoaie din lemn de stejar și având o concentrație de alcool de minimum 40%.
Whiskey și whisky sunt mai mult decât o diferență de scriere. Whisky este denumirea celei produse în Scoția, iar whiskey este băutura creată în Irlanda și Statele Unite. În Scoția este cunoscută și sub denumirea de scotch. Mai există și bourbonul care este produs preponderent din porumb.
În Scoția, procesul de producție include folosirea unui fum anume în procesarea malțului, iar distilarea se face doar de două ori. În celelalte zone, băutura este triplu distilată și neafumată, de aici și aroma ușor mai discretă și concentrația de alcool mai mică.
Orice profesionist va ține cont de aceste elemente în conceperea cocktail-urilor. Să vedem însă care sunt cele mai cunoscute 7 rețete construite în jurul acestei băuturi.
1. Irish Coffee
Nu există cafea mai potrivită pe care să o savurezi seara, mai ales dacă vrei să stai de vorbă cu orele cu prietenii tăi. Sigur, nu e vorba de un sortiment de cafea, ci de un cocktail de whiskey.
Ce ai nevoie: 80 de ml de cafea încălzită într-un ibric, 40 ml de whiskey, o linguriță de zahăr brun și 30 de ml de frișcă.
2. Manhattan
Un amestec simplu, dar extrem de gustos, care a devenit probabil celebru după ce diverse seriale pop au l-au promovat în cultura mainstream.
Ce ai nevoie: 60 ml de whiskey tradițional de secară, cinci picături de bitter Angostura și 30 ml de vermut dulce.
3. Old-fashioned
Un cocktail care se duce tocmai în secolul XIX, acesta se prepară relativ ușor. Se poate folosi atât un whiskey de secară, cât și bourbon.
Ce ai nevoie: cub de zahăr, bitter și apă plată, cub de gheață, 45 ml de whiskey. Totul se amestecă și abia la sfârșit se toarnă și tăria.
4. Whiskey sour
Poate că nu ai fi crezut că este posibil, dar această rețetă include și un gălbenuș de ou. Specificul să ține de contrastul dintre dulce și acrișor.
Ce ai nevoie: 45 ml de whiskey, 30 ml de suc de lămâie sau limetă, 15 ml sirop de zahăr și albușul de la un ou.
5. Sazerac
Aici deja vorbim de o băutură lângă care va fi nevoie de un pahar de apă. Similar cu Old Fashioned, dar mult mai puternic.
Ce ai nevoie: 45 ml Jack Daniel’s, 10 ml absinthe, 3 picături de bitter, 1 cub de zahăr, câteva picături de apă și coaja unei lămâi.
6. Lynchburg Lemonade
Cu accente de lămâie puternice, dar și cu o cantitate de alcool deloc de neglijat, acest cocktail este tot pe bază de Jack Daniel’s.
Ce ai nevoie: 45 ml Jack Daniel’s, 30 ml triplu sec, 30 ml suc de lămâie și 120 ml de suc acidulat de lămâie
7. Sea Captain
Orice clasament de această natură ar trebui să se termine în forță, motiv pentru care cel din urmă cocktail pe bază de whiskey ar putea fi la fel de bine cel dintâi din punct de vedere al tăriei. Trebui însă menționat că această rețetă combină whiskey-ul cu șampania.
Ce ai nevoie: 70 ml de whiskey, 10 picături de absinthe, 10 picături de Bitter tinctură din plante, 10 ml de champagne și un cub de zahăr.
Cauți whisky de calitate la pret bun? Pe alcooldiscount.ro găsești cele mai rafinate sortimente din această categorie, la prețuri pe care nu le poți ignora! Comandă acum!