Camera copilului este cu siguranță punctul de maxim interes al casei, în care culorile și vibrațiile pozitive sunt la cote înalte.
Organizarea acesteia necesită multă atenție și imaginație pentru ca nevoile copilului să fie integral satisfăcute. Micul lui univers trebuie să îi asigure siguranță, confort, spațiu și multă libertate.
Camera va crește împreună cu el, de aceea ar fi bine ca obiectele de bază, elementele de mobilier, să fie versatile pentru a deservi cu succes tuturor schimbărilor care vor apărea de-a lungul timpului.
Decorarea camerei este o adevărată provocare și asta pentru că preferințele lor diferă de la o zi la alta. Cum alegi decorațiunile potrivite pentru camera copilului? Iată câteva sfaturi.
1. Ține cont de părerea lui!
Atunci când vrei să te ocupi de designul interior al camerei, ia-l cu tine la cumpărături! Îți va spune ce combinații de culori i-ar plăcea, ce forme geometrice și ce dimensiuni ar trebui să aibă elementele de decor.
Îi poți sugera să opteze pentru culori vii, plăcute ochiului, care îi va inspira relaxare, liniște și armonie. În ceea ce privește formele, este bine să te raportezi la simetria mobilierului și să mergi pe aceleași linii definite.
Cât despre mărimi, ideală ar fi diversitatea. Poți opta pentru obiecte decorative de mici dimensiuni - ceasuri, ghivece, bibelouri sau de mari dimensiuni - cuiere, tablouri și/sau lămpi.
2. Alege personajele preferate!
Fie că este vorba despre Prințesa Regatului de Gheață, Omul Păianjen, Patrula Cățelușilor, Mickey Mouse, ori alte personaje Disney, pe site-ul jadflamande.ro, găsești o serie de obiecte decorative cu acestea.
Foarte apreciate sunt lămpile, ramele foto, păturile, coșurile de gunoi, pe care sunt imprimate eroii preferați. Aceste obiecte personalizează în mod inedit camera și definesc etapa prin care trece copilul. Este de notorietate faptul că simpatia pentru unul sau mai multe personaje va crește sau, dimpotrivă, se va diminua, așa că pregătește-te temeinic pentru înlocuirea idolilor.
3. Nu aglomera camera!
În funcție de compartimentarea fiecărui apartament, camera copilului are diferite dimensiuni. Chiar dacă poate spațiul este generos și permite alăturarea multor obiecte, limitează-te! Nu lua zeci de perne dacă îi sunt necesare doar două! Nu lua șapte pături dacă doar de una are nevoie! Asigură-i spații diversificate de organizare, astfel încât să fie păstrată mereu ordinea.
Oferă o atenție sporită colțului ludic. Pune-i jucăriile la îndemână, în cutii compartimentate, astfel încât accesul la acestea să se facă ușor, fără a răscoli întreaga cameră.
4. Luminează camera!
Alege pentru copilul tău cea mai luminoasă încăpere din locuință. Cu geamuri mari, pe care pot admira răsăritul, sau chiar și apusul, camera trebuie luminată natural cea mai mare parte a zilei. Poți atașa ferestrelor atât perdele, cât și draperii deschise la culoare, prin care soarele să pătrundă în voie.
Ca și iluminat artificial, va fi nevoie de becuri cu lumină caldă, plăcută, deloc obositoare pentru ochi. Alege și o lampă de veghe, menită să fie martoră serilor în care cititul devine de neoprit.
Camera copilului spune multe despre personalitatea acestuia, de aceea ar fi bine ca, din când în când, să o fotografiezi. Merită păstrate în timp detalii și elemente specifice unei anumite perioade. Nu vor uita niciodată camera copilăriei și asta pentru că au fost atât de fericiți în ea. Le-a fost loc de odihnă, birou, dressing, teren de joacă, dar și loc de întâlnire sau de meditație.
A suferit numeroase schimbări cromatice datorită zugrăvelilor anuale, și-a modificat forma, ușa, poate și fereastra. Pereții ei au susținut tablouri și rame foto, dar și dovezile unor scrieri hieroglifice din primii ani de viață, iar tocul ușii păstrează evoluția în înălțime.
Camera este puntea care leagă trecutul de viitor, reușind să ofere emoții prezente ori de câte ori îi va trece pragul.