ß
Alegerea ustensilelor potrivite pentru bucătărie nu este deloc o sarcină simplă, mai ales dacă nu ai încă experiență cu prepararea mâncării acasă.
Există acum pe piață atât de multe obiecte cu funcționalități diverse, încât este foarte greu să te decizi de care ai nevoie mai întâi, mai ales dacă trebuie să te încadrezi totuși într-un buget.
Pe lângă veselă, pahare și oalele care se găsesc în orice bucătărie, vei avea nevoie de câteva accesorii speciale, care să te ajute să gătești mai ușor și să facă tot acest proces unul distractiv. Iată care sunt ustensilele și accesoriile de care are nevoie orice bucătar amator.
1. Șorțul de bucătărie
Să gătești este o plăcere și vrei să împarți aceste clipe cu prietenii și familia. Dar gătitul implică deseori și destul de multă mizerie. Ca să-ți protejezi hainele de petele de ulei sau de stropii de sos care sar din oală, ar fi bine să porți mereu un șorț de bucătărie.
Ai nenumărate variante din care poți alege, de la șorțuri petrecute, care protejează doar partea de la talie în jos, la șorțuri cu pieptar și cu unul sau mai multe buzunare, în care poți pune accesoriile pe care vrei să le ai la îndemână. Alege un șorț de bucătărie din materiale de calitate, în culori vii sau sobre, în funcție de personalitatea ta. Astfel, gătitul va fi distractiv chiar și atunci când îndemânarea nu e punctul tău forte.
2. Setul de cuțite
Gătitul începe cu pregătirea ingredientelor, iar orice bucătar, fie el și începător, știe că este foarte important modul în care sunt tăiate ingredientele. De aceea, trebuie să ai un set de cuțite de calitate: unul pentru tăiat sau tranșat carnea, altul pentru tocat legumele, un cuțit special pentru fructe și un cuțit pentru pâine. Acestea sunt cerințele minime pentru orice bucătărie.
3. Tocătoarele
Locul în care toci ingredientele este la fel de important precum cuțitul. De aceea, ai nevoie de mai multe tocătoare, de dimensiuni diferite, pentru a acoperi toate nevoile din timpul gătitului. Poți alege tocătoare din lemn sau din plastic, rotunde, dreptunghiulare sau în forme speciale. Tocătoarele din lemn au avantajul că pot fi folosite și pentru servirea unor aperitive, astfel încât poți pregăti pe ele platouri cu brânzeturi, mezeluri sau fructe.
4. Unitățile de măsurare
Ca orice bucătar amator, vei vrea să experimentez diverse rețete. Indiferent unde le găsești, în cărțile de bucate sau pe internet, vei observa că ai nevoie de câteva unități de măsurat ingredientele. Cana pentru măsurat lichide este foarte utilă, iar dacă obișnuiești să gătești după rețete de pe site-uri străine, ai nevoie de seturi de căni și lingurițe pentru a putea respecta instrucțiunile din rețetele care se găsesc în special pe site-urile anglo-saxone, unde unitatea de măsură este cana (cup) sau lingurița (tablespoon).
5. Lingurile de lemn
Ingredientele nu trebuie amestecate oricum. Exista ustensile diferite pe care trebuie să le folosești, concepute special pentru anumite tipuri de preparate. De exemplu, pentru mâncărurile gătite, cu sosuri sau legume sotate, spatulele sau lingurile din lemn sunt cele mai indicate. Când vine vorba despre amestecat frișca sau încorporat albușuri de ou în diverse compoziții, vei avea nevoie de un tel sau o spatulă din silicon. Așadar, un set complet de spatule, linguri și tel îți este absolut necesar în bucătărie.
6. Prosoapele de bucătărie
Cu siguranță, la început vei face mai multă dezordine și mizerie, până te obișnuiești cu gătitul. Este important să ai mereu la îndemână un prosop de bucătărie, dar și lavete speciale, pentru a lua de pe foc cratițele fierbinți sau chiar o mănușă din material gros, pentru a scoate din cuptor tava încinsă.
Lista nu se încheie nici pe departe aici, însă cu aceste articole te poți descurca onorabil în bucătărie, dacă te-ai hotărât să te apuci de gătit. Pe măsură ce vei experimenta lucruri și rețete noi, vei descoperi că ai nevoie de alte și alte ustensile, astfel că în scurt timp, bucătăria ta ar putea deveni neîncăpătoare pentru toate ustensilele c