ß
Pompele de căldură reprezintă o soluție alternativă de încălzire adoptată de tot mai mulți români, nu doar datorită costurilor scăzute la întreținere, ci și din grijă pentru mediul înconjurător.
Resursele de energie disponibile în natură sunt nelimitate și gratuite. Captarea lor din pământ, aer sau apă ar putea duce la diminuarea folosirii combustibililor fosili sau solizi, mai costisitori și mult mai poluanți.
La prima vedere, investiția într-o instalație pusă în mișcare de pompa de căldură este una serioasă. În scurt timp, însă, acești bani vor fi economisiți datorită facturilor mult mai mici la energie lunar. Brandul https://hidrogeofor.ro/pompe-de-caldura/ a instalat sute pompe de căldură și execută întreaga lucrare, de la asigurarea materialelor necesare la execuția forajelor la standarde europene și redarea terenului la starea naturală, curățat de urmele șantierului.
Cele mai populare modele de pompe de căldură extrag energia termică din pământ, aer sau apă. Căldura degajată de soare se regăsește în cantități imense în aceste medii naturale. Principiul de funcționare este cel opus unui aparat frigorific: dacă frigiderul preia căldura din interior și o împinge afară, pompa de căldură preia energia termică din exterior și o aduce în casă. În cazul instalațiilor bazate pe pompe de căldură, un agregat frigorific acționat electric mută căldura dintr-un mediu mai cald spre un mediu mai rece. Spre exemplu, pompele de căldura sol-aer sunt cele mai răspândite și au în componență trei circuite independente: circuitul primar (colectorul geotermal), pompa de căldură și circuitul secundar (instrumentele de încălzire din casă). Sistemul funcționează pe baza transferului sau a schimbului de căldură, astfel că lichidul din fiecare circuit nu se întâlnește niciodată cu celelalte.
În primul rând, pentru o pompă de căldură sol-apă trebuie efectuate foraje pentru instalarea unor colectoare geotermale. Acestea depind de posibilitățile pe care le oferă terenul. Dacă parcela este suficient de mare, pot fi efectuate foraje de suprafață, pentru a desfășura colectoarele pe orizontală, la o adâncime de 1.5 – 2 metri. În schimb, dacă spațiul este îngust, forajele se efectuează pe verticală, canalele colectoare coborând până la 70 sau peste 140 de metri în subteran. Din fericire, instalația de încălzire din casă rămâne aceeași, circuitul fiind compatibil cu încălzirea prin pereți sau pardoseală, cu calorifere sau ventiloconvectoare. Așadar, trecerea la acest sistem poate fi și una progresivă, în cadrul unei eventuale renovări, cu înlocuirea centralei termice tradiționale vechi.
Deși numele pompei de căldură pare să-i restrângă utilitatea doar la crearea unui mediu plăcut în casă în timpul sezonului rece, instalația înlocuiește mai multe aparate casnice. În primul rând, pompa de căldură produce apă caldă menajeră de-a lungul întregului an, înlocuind cu succes boilerul electric. Apoi, pe timp de vară, aceeași pompă poate înlocui aparatul de aer condiționat, folosind același principiu al transferului de căldură din subteran la suprafață pentru a coborî temperatura din casă la valoarea de 20 de grade Celsius, optimă în zilele toride.
La toate acestea se adaugă principala utilitate a pompei, aceea de înlocuire nu doar a centralei termice, ci și a spațiilor de depozitare pe care le necesită în special pentru combustibilii solizi.
Hidrogeofor.ro estimează o investiție de 10.000 de euro pentru instalarea unui sistem de pompe de căldură într-o casă de 120 de metri pătrați.
Acest buget asigură încălzire pe timp de iarnă, răcoare vara și apă caldă menajeră permanent. Raportul consumului pompelor de căldură este unul avantajos: pentru 1 kw energie electrică, pompa produce 4-5 kw energie termică. Având în vedere aceste date, media amortizării investiției este de 5-8 ani de zile. Întrucât se încadrează în echipamentele de încălzire prietenoase cu mediul, poți solicita în anumite cazuri finanțare pentru montarea pompelor de căldură. Așadar, deși pare o investiție mai mare la început față de variantele clasice de încălzire, cu timpul se va dovedi a fi foarte prietenoasă cu bugetul familiei tale.