ß
Sezonul rece a sosit, iar temperaturile scăzute, precipitațiile și aerul uscat înseamnă pentru majoritatea dintre noi probleme de sănătate, de la răceli sau guturai, până la gripă sau sinuzite.
Totuși, există anumite persoane care se pun la adăpost, în fiecare iarnă, de neplăcerile provocate de răceli. Poți să faci și tu asta, dacă îți pui la punct sistemul imunitar astfel încât să fie pregătit să lupte cu factorii externi, bacteriile sau infecțiile.
Practic, sistemul imunitar este bariera protectoare a organismului, care ține la distanță agenții ce pot provoca afecțiuni. Cu cât ai un sistem imunitar mai bine antrenat, cu atât balanța va înclina în favoarea organismului tău.
În acest articol poți citi mai multe detalii despre sistemul imunitar și cum să îl întărești pentru iarnă.
Ce este sistemul imunitar și cum acționează el?
Sistemul imunitar este format dintr-o rețea de celule, țesuturi, organe și proteine care au abilitatea de a recunoaște și diferenția celulele organismului nostru de cele externe, cu potențial patogen.
Astfel, sistemul imunitar apără corpul împotriva infecțiilor care pot apărea prin acțiunea factorilor externi. Sistemul imunitar are abilitatea extraordinară de a-și ”reaminti” de acele microorganisme sau agenți care i-au făcut rău în trecut și de a selecta cea mai bună metodă pentru a lupta cu aceștia. Acesta este răspunsul imun, practic reacția organismului atunci când este pus față în față cu o infecție.
Cum funcționează sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este activat de substanțe numite antigeni care se află pe suprafața bacteriilor, virusurilor sau ciupercilor cu care organismul nostru intră în contact. Antigenii sunt recunoscuți de sistemul imunitar ca nefăcând parte din corp și se declanșează sistemul imun.
În lupta cu antigenii sunt trimise leucocitele sau globulele albe, celule care circulă prin sânge și vasele limfatice, patrulând practic în căutarea agenților externi. Leucocitele au două roluri: de a ajuta organismul să își reamintească acțiunea unui antigen anume și de a-l neutraliza.
Cum susținem sistemul imunitar în sezonul rece?
Sistemul imunitar este, în general, autonom și se autoreglează, dar sunt momente când are de suferit iar atunci este mult mai ușor pentru virusuri sau bacterii să spargă bariera imunității. De aceea, în special iarna, este bine să facem câteva gesturi simple pentru a întări sistemul imunitar.
Spală-te pe mâini corect. Mâinile sunt primele care vin în contact cu surse de agenți patogeni. De la o simplă strângere de mână cu o persoană bolnavă, până la mânuirea banilor sau a clanței, toate aceste gesturi aduc nenumărate bacterii sau virusuri pe pielea mâinilor tale.
De aceea, este foarte important să te speli cât mai des pe mâini. Folosește apă și săpun din belșug și spală mâinile cel puțin 15-20 de secunde.
Curăță obiectele cu care vii des în contact. Te-ai întrebat câte bacterii se află pe telefonul tău mobil, pe laptop sau pe alte gadgeturi pe care le folosești zilnic? Obișnuiește-te să le cureți măcar o dată pe zi, cu substanțe dezinfectante.
Mănâncă echilibrat. Iarna, mai mult decât oricând, ai nevoie de toți nutrienții pe care organismul îi poate lua din alimente. Mănâncă broccoli sau conopidă, care sunt pline de antioxidanți și conțin glutațion, o peptidă care luptă cu bacteriile și virusurile. Usturoiul ar trebui inclus cât mai des în meniu, deoarece conține alicină care stimulează sistemul imunitar.
Hidratează-te corect. Chiar dacă e iarnă, nivelul de hidratare din corp trebuie menținut. Astfel, ajuți organismul să elimine corect toxinele iar sistemul tău imunitare este susținut.
Fă sport afară. Nu folosi temperaturile scăzute ca pe o scuză pentru a sta în casă. Exercițiile fizice în aer liber întăresc sistemul imunitar. Chiar și o plimbare alertă într-o zi friguroasă te poate ajuta.
Evită stresul. Relaxează-te cât mai des, alungă gândurile și activitățile stresante și petrece timp cu cei dragi. Astfel, vei da posibilitatea organismului tău să se încarce iar sistemul imunitar va avea grijă să nu te îmbolnăvești.
Dormi suficient. Persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte au șanse mai mari să răcească sau să se îmbolnăvească. Asta pentru că în timpul somnului, organismul se reface, iar sistemul imunitar este întărit. Asigură-te că dormi suficient în fiecare noapte, ca să treci de iarnă fără neplăceri.
Respectă acești pași simpli și te vei bucura de o imunitate crescută și rezistență sporită în fața virusurilor și bacteriilor.