ß
  • PRO TV
  • (P) Remedii naturale pentru durerile in gât

(P) Remedii naturale pentru durerile in gât

(P) Remedii naturale pentru durerile in gât

Știm cu toții simptomele unei dureri în gât. Mâncărimea, iritarea și arsurile nu sunt deloc distractive, mai ale dacă sunt însoțite și de alte simptome specifice unei răceli sau unui virus mai grav.


Din fericire există soluții naturale pentru a te simți mai bine atunci când durerea în gât se instalează. 

Gargara cu apă sărată

Gargară cu apă caldă și sărată poate ajută la calmarea gâtului iritat. Sarea scoate mucusul din tesului inflamat și ajută la ameliorarea disconfortului. Se recomandă adăugarea unei jumătăți de linguriță de sare de masă în 250 ml de apă caldă.

Se amestecă până la dizolvarea sării și apoi se face gargară timp de câteva secunde și se scuipă. Se repetă gargară de mai multe ori în fiecare zi.

 

Consumul bomboanelor mentolate

Unele pastile de gât conțîn mentol, un ingredient care poate amorti ușor țesutul, oferind o calmare temporară pentru durerea și arsurile din gât. Bomboanele mentolate pot avea același efect.

Bomboanele și picăturile de tușe cresc producția de salivă și păstrează mucoasa gâtului lubrifiată. Cu toate acestea, bomboanele și picăturile pentru tușe nu pot calmă gâtul pentru o perioada îndelungată și este nevoie de un tratament adecvat. 

 

Savurează un ceai cu miere de albine

Ceaiul cald care este îndulcit cu miere de albine poate ajută la calmarea gâtului iritat. Totodată, ceaiul ajută la menținerea hidratarii, acest lucru fiind și el important în tratarea unei dureri în gât.

Se poate consumă un ceai verde care este antibacterian, calmant pentru durere, acesta fiind totodată și o sursă bogată de antioxidanți. Mierea mai are și un alt beneficiu atunci când suntem bolnavi, ea funcționând la fel de bine că și medicamentele pentru tușe.

 

Folosește echinacea și salvia

Se pot găși pulverizatoare pe baza de echinaceea și salvie care calmează durerile în gât și iritatiile.

 

Rămâi hidratat

Hidratarea este o parte importantă a tratării unei dureri în gât. Când suntem deshidratați, corpul nu poate produce suficientă salivă și mucus pentru a păstra gâtul lubrifiat în mod natural.

Acest lucru agravează inflamarea și iritarea gâtului. Pentru hidratare, apă este o alegere foarte bună, la fel ceaiurile sau supele calde.
Cu toate acestea, ceaiul sau supă fierbinte ne pot arde gâtul deja sensibil, inrautatind problema. Totodată, când aveți dureri în gât, evitați cofeină și alcoolul care pot deshidrata și mai mult organismul, agravând situația.

 

Folosiți un umidificator de camera

Respirația în aer umed ajută la calmarea țesutului inflamat în nas și gât. Pornește un umidificator de camera pentru a crește umiditatea și a ameliora simptomele.

 

Fă un dus cald cu aburi

Dacă nu ai un umidificator de camera, poți totuși obține efectele aerului umed în timp ce faci un dus cald. Respirarea aburului la un astfel de dus ajută la reducerea umflăturii și ameliorează durerile de gât.

De asemenea, se pot crea aburi lăsând apă fierbinte să curgă în chiuvetă. Pune-ți un prosop peste cap și apleacă-te în chiuvetă pentru a respiră aburul timp de câteva minute. Dacă este nevoie, poți repetă până simți că durerea în gât s-a mai diminuat.

O altă soluție ar fi să fierbi apă într-un vas pe aragaz timp de 30 de minute pentru a crește umiditatea în casă. Adaugă și câteva picături de ulei mentolat pentru a umple aerul cu aromă care este decongestionanta. 

 

Durerile în gât la copii

Durerile în gât sunt un simptom cât se poate de comun în copilărie. Adesea sunt cauzate de viruși și se ameliorează în patru sau cinci zile. Însă, dacă cel mic are febra mai mare de 38 de grade Celsius, se recomandă vizitarea medicului pediatru. Febra poate fi un semn de streptococ care este cauzat de bacterii și atunci sunt necesare antibioticele. 

Dacă cel mic are mai puțîn de 6 luni, consultați medicul înainte de a-i administra medicamente. Nu dați aspirina copiilor mai mici de 18 ani, pentru că poate provoca o afecțiune rară, dar foarte gravă, numită sindromul Reye.

 

Metode naturale de calmare a durerii de gât în cazul copiilor

Gargară cu apă sărată și călduță (jumătate de linguriță de sare în 250 ml apă caldă);

Administrați-i copilului lichide calde cum ar fi supă de pui sau ceaiul. Copiii peste 8 ani pot beneficia și de puțînă miere în ceai pentru calmarea gâtului. 

Nu folosi pulverizatoare pentru durerile de gât la copii - ele conțîn benzocaina anestezica (Anbensol), care poate provoca reacții alergice unor copii.

 

Prevenirea durerilor de gât

O modalitate de a preveni expunerea la germenii care provoacă durerile de gât este să ne spălăm mâinile cu apă caldă și săpun pe tot parcursul zilei. Dacă nu avem acces la o chiuvetă, putem utiliza un produs de igienizare pe baza de alcool. 

Spălați-va mâinile ori de câte ori atingeți suprafețe care pot fi contaminate cum ar fi tastatură, telecomanda sau butoanele din lift.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni