ß
A venit toamna, iar împreună cu ea și multele ocazii pentru a savura un vin bun. Cel mai bun partener al vinului a fost și este, bineînțeles, brânza însoțită de diferite tipuri de struguri, nuci, miere etc.
Dacă vrei să îți chemi prietenii la un pahar de vin, dar ești începător în arta combinațiilor vinurilor cu brânzeturile, mai jos găsești câteva sfaturi pentru a le combina corect.
Pentru început, să vedem ce tipuri de brânzeturi și specialități din brânză există. Trebuie să știi că brânzeturile se pot clasifica în funcție de conținutul de lapte, consistență, tehnica de preparare sau conținutul de grăsimi.
Aici se încadrează binecunoscuta Mozarella, brânza îndrăgită nu numai de italieni, dar și de întreaga lume. Are textură semi-moale, gust dulce și este recomandat să fie consumată în timp foarte scurt de la producere.
Feta, provenită din Grecia, este fabricată din combinații de lapte de oaie și lapte de capră, are culoare albă, textură sfărâmicioasă și după ce e maturată se ține în saramură.
Ricotta este o brânză italiană, cu textură cremoasă, gust dulce și se aseamănă cu urda. Denumirea de ricotta se traduce din italiană „refiert”, adică aceasta se produce prin refierberea zerului rămas din producerea altor brânzeturi.
Mai amintim și crema de brânză Philadelphia, Camembert sau Mascarpone.
Aceste tipuri de brânzeturi se asortează perfect cu vinurile albe și tinere, de genul Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio. Șampania este un partener perfect pentru Camembert.
Una dintre cele mai cunoscute brânzeturi din această categorie este Parmezanul, provenit din Italia, folosit des pentru paste. Are gust foarte intens, care se intensifică odată cu trecerea timpului.
Cheddar, de origine britanică, are textura semi-dură, dar se topește în gură, are culoare aproape portocalie, aromă foarte fină și intensă.
În această categorie regăsim și Pecorino, Emmental, Double Gloucester.
Brânzeturile cu textură tare și aromă intensă trebuie savurate cu vinuri cu aromă asemănătoare, de genul Cabernet Sauvignon, Bordeaux sau Pinot Noir. O idee minunată pentru parmezan este prosecco, combinație ideală între gust sărat și bule italiene!
Toți am gustat măcar o dată brânză cu mucegai, care se deosebește prin gust și miros foarte intense și, bineînțeles, prezența mucegaiului albastru. Cu toate că nu toți sunt fanii cașcavalului cu mucegai, acesta este foarte apreciat printre adevărații gurmanzi.
Gorgonzola, brânză de origine italiană, este produsă din lapte de vacă, fermentată, are textură moale și gust foarte fin, care se intensifică în timp.
Roquefort, produs din lapte de oaie și originar din sudul Franței, are o textură cremoasă și sfărâmicioasă. În Franța Roquefort este numită „brânza regilor și a papilor”.
Printre brânzeturile cu mucegai se enumeră și Cambozola, Stilton, sau Danish Blue.
Acestea se combină perfect cu vinurile dulci și de desert, dense, cu gust bogat. Încearcă să savurezi brânzeturile cu mucegai albastru cu vinuri precum Port sau Riesling.
Vinul și tipul de brânză ar trebui să fie identice sau cel puțin asemănătoare ca aromă și intensitatea gustului, ca să nu domine unul pe celălalt.
Brânzeturile moi iubesc vinurile albe (Chardonnay) sau cele spumante, cu aciditate mai mare, iar brânzeturile tari, cele cu aromă intensă, iubesc vinurile roșii (Cabernet Sauvignon) sau vinurile dulci.
Poți combina vinurile și brânzeturile care provin din aceleași regiuni. De exemplu, Camembert cu șampanie, Pinot Grigio cu brânza Ricotta, Parmesan și Prosecco.
Nu există reguli stricte. Fii liber să experimentezi, pentru că gusturile fiecăruia diferă! Experimentând mai des, sigur vei găsi combinația perfectă.
Dacă nu ești 100% sigur, oferă oaspeților o sticlă de vin roșu, una de vin alb și un platou care combină mai multe tipuri de brânzeturi, iar ei singuri vor decide cum să le combine.
Gallery