• PRO TV
  • EXCLUSIV: Cum se face un spital-Paula Herlo: Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică se naște din furie și din nevoi!

EXCLUSIV: Cum se face un spital-Paula Herlo: Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică se naște din furie și din nevoi!

EXCLUSIV: Cum se face un spital-Paula Herlo: Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică se naște din furie și din nevoi!

Ce este cu adevărat în spatele unui proiect care face multă lumină în întunericul în care sunt aruncați, fără vină, copii și părinți? Cum se construiește un spital, într-o țară care pare că se află într-o continuă și nesfârșită renovare?


O serie de materiale speciale protv.ro, realizate prin interviuri cu inițiatorii proiectului, vor arăta, pas cu pas, că, dacă vrem, în România #noifacemunspital! 
 
Paula Herlo, Senior Corespondent ProTV și Presedinte Onorific al Asociatiei Dăruiește Viața, ne-a povestit cum s-a născut această idee și cum s-a materializat în ceea ce Paula numește “primul proiect de țară pe care îl are România, în jurul căruia toți ne unim și credem.”

Cum a început totul...

Paula Herlo: ”Ideea s-a născut dintr-o furie a noastră. Eram cu prietenele mele , Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu la un restaurant - noi ne întâlneam periodic să vedem care mai e statusul proiectelor pe care le aveam - și la momentul acela eram blocate în renovarea Secției de Oncopediatrie de la Spitalul Marie Curie. Structura veche a spitalului nu permitea ca noi să renovăm la standarde europene. Discuția s-a aprins pentru că eram foarte supărate că anumite investiții ale noastre nu erau folosite la adevărata lor capacitate. O concluzie a fost că noi cârpim, dar, per total, sistemul e același! Și atunci am verbalizat pentru prima dată cum ar fi dacă am construi un spital.

Ne imaginam că am putea cumpăra teren - investisem până la momentul acela 6 milioane de Euro în secțiile din România și ne imaginam cum, cu banii aceștia, ridicam un spital de la zero. Și ne imaginam cum am fi cumpărat teren, cum am fi construit spitalul, cine l-ar fi condus și într-un final ne-am dat seama că era destul de complicat, pentru că tratamentul pacietului oncologic e unul care presupune nu doar tratamentul în sine, ci și multe alte discipline, la care copilul trebuie dus pentru investigații. Am simțit atunci că era o pălărie mult prea mare ca să facă o asociație un spital, să îl și gestioneze, să îl și finanțeze." 

Și cum o poveste s-a transformat în realitate

Paula Herlo: “Am plecat de la acea întâlnire doar cu ideea, fără să stabilim ceva concret. Totul s-a materializat în momentul în care directorul spitalului Marie Curie, domnul Buzatu, le-a spus Oanei și lui Carmen că dacă nu puteți să renovați un spital, uite, vă dau parcarea și construiți acolo o secție exterioară de Oncologie. Și practic acela a fost impulsul, ni se părea fezabil și pentru că îl conectam cu Spitalul Marie Curie, intram în circuitul finanțărilor plătite de stat, deci totul era în regulă. Și așa a început totul, de la acea clădire cu trei etaje. Dar ne-am dat seama că e prea puțin și că e nevoie și de o secție de Neurochirurgie și de un bloc de Anestezie și Terapie Intenstivă, și de renovarea secției de chirurgie, că e nevoie și de radioterapie, și din acest moment, proiectul nostru s-a dublat. Astăzi am ajuns la o clădire mai mare decât spitalul Marie Curie, care va acoperi toate aceste nevoi. Așa s-a născut, dintr-o furie și dintr-o nevoie..."




SPITALUL se ridică datorită oamenilor....

Paula Herlo: " În fața inițiativei, a fost un val de iubire! România din spatele spitalului e România în care aș vrea să îmi cresc copiii. E acea Românie care pe mine mă face să plâng de fiecare dată când se întâmplă ceva dramatic și în care văd o mobilizare și o empatie cum probail nu văd nicăieri în lumea asta. Românii sunt niște oameni capabili de multă bunătate. Eu cred că aceasta e România pe care trebuie să o construim pentru copiii noștri: a oamenilor care se unesc într-un scop nobil, România oamenilor de bun simț, cărora nu le e frică. E România celor 260 de mii de oameni care construiesc un spital!"
 
ȘI, când se lovește de piedici, SPITALUL contină să se ridice datorită oamenilor... 

Paula Herlo: "Greul îl duc fetele, Oana și Carmen!  Că tot a fost scandalul legat de Gabriela Firea, care spunea că a dat terenul care valorează un milion de Euro, de fapt acel teren a fost o piatră de moară pentru Oana și Carmen. Când ele au început să obțină autorizații și să pună toate actele în regulă, terenul nu avea un statut foarte clar. Și datorită lor și pentru că au descâlcit aceste probleme, terenul a ajuns astăzi în Proprietatea Consiliului Primăriei București. Ca sa fim foarte bine înțeleși, primarul nu a dat nimic din proprietatea ei, a dat din proprietatea comunității. Deci noi construim ceva pentru comunitate. Este o inițiativă privată, a oamenilor care au donat, dar spitalul o să fie unul de stat. 

O altă piedică e legată de faptul că autoritățile nu privesc cu ochi buni faptul că niște oameni obișnuiți fac ceea ce ar fi trebuit să facă statul în cei 30 de ani. O privesc ca pe un atac persoanal. Oana și Carmen au și anunțat public că fostul Ministru al Sănătății le-a amenințat cu plângeri penale pentru că nu ar fi dat direct banii spitalului pentru a face licitații și asa mai departe. Atunci când mă uit la ele, văd niște femei lipsite de frică.  Aceste femei au înțeles că puterea cetățeanului e peste orice putere politică în România. De aceea au oamenii încredere în ele!"




 

Proiectul #noifacemunspital merge mai departe! Acesta e doar începutul…

Paula Herlo: "A fost o mobilizare extremă pentru că oamenii au crezut foarte tare în proiectul nostru și am strâns suma de care aveam nevoie. Am și anunțat că noi facem un spital , acesta e primul hashtag, iar al doilea ar fi că noi mai facem un spital. Ne-am dat seama că vechiul spital Marie Curie nu mai poate să găzduiască toți copiii, cel puțin nu în starea în care e acum. Iar o renovare a lui s-ar face dacă am închide activitatea în secții și asta e imposibil. Așa că o să fie folosit pentru cazarea părinților care ajung în București și au copiii internați."

Și așa se schimbă lucrurile în România....

Paula Herlo: "260 de mi de oameni, câți au donat doar prin SMS-uri, mi se pare enorm. Or să fie cu siguranță mai mulți. Și știi ce mai cred? Că în momentul în care un român va intra cu copilul în acel spital, chiar și la un consult, cumva paradigma se va schimba. Acum oamenii când merg la medic sunt umili, unii mai dau și șpagă că așa se face. Eu cred că în spitalul acesta, câtă vreme eu am plătit, eu nu sunt umilit și nu dau șpagă. Eu văd o revoluție mută în spatele acestui spital, cred că se va schimba mult mai mult inclusiv comportamentul celor care se duc acolo. Spitalul acesta este spitalul a 260 de mii de oameni și nimeni nu va putea să îți bată joc de el, niciodată." 

Campania de fundraising pentru spital s-a lansat în decembrie 2015. Lucrările au început în decembrie 2017, iar finalizarea este preconizată în iunie 2020. Spitalul, amplasat pe un teren al Consiliului General al Municipiului București, va avea 12.000 mp, 9 etaje , 7 săli de operaţii şi o capacitate de 200 de locuri. În momentul în care va fi terminat, va fi cedat statului român, potrivit înţelegerii.

Dacă vrei să pui și tu o cărămidă la acest SPITAL, o poți face:

-poți da un SMS cu mesajul SPITAL la 8864, să donezi 4 euro în fiecare lună sau la 8844  și să donezi 2 euro pe lună;

-poți dona o dată sau lunar, direct din contul tău bancar, AICI;  

-poți alege, ca persoană fizică, să direcționezi 2% din impozitul pe venit către Asociația Dăruiește Viața sau, în cazul companiilor, 20% din impozitul pe profit; găsești detalii AICI

Dacă deja ai pus o cărămidă la construirea spitalului, îți mulțumim! 

Pe PRO TV PLUS, poți vedea un interviu special cu Paula Herlo:




FOTO: BURSA DE FERICIRE

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni