ß
Mierea a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru tratarea și vindecarea unor răni.
Este apreciată chiar și acum pentru proprietățile sale antibacteriene, care ajută la prevenirea infecțiilor. Mierea de Manuka este mult mai eficientă din acest punct de vedere, pentru că este un tip de miere unic în lume. Această miere este obținută de albinele care se hrănesc cu nectarul din florile arbustului de Manuka, din Noua Zeelandă.
Mierea de Manuka pe care o produc are un gust plăcut, ușor caramelizat, de eucalipt, dar această miere este apreciată în special pentru proprietățile sale medicinale deosebite. Rolul antibacterian ale mierii de Manuka este mult mai puternic decât în cazul unui alt tip de miere. Există însă și alte beneficii pentru sănătate pe care le asigură mierea de Manuka. Iată care sunt acestea:
Aplicată pe răni sau pe arsuri, mierea de Manuka ajută la o vindecare mai rapidă, previne infectarea plăgilor și ameliorează durerea. Mai multe studii au demonstrat un efect terapeutic al mierii inclusiv în cazul pacienților care aveau ulcere ale pielii provocate de diabet. De asemenea, este recomandată în cazul rănilor care nu se vindecă sau în cazul plăgilor infectate cu Stafilococul Auriu, un microb foarte rezistent la antibiotice.
Datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea de Manuka - pe care o poți cumpăra de aici: https://www.planteea.ro/miere-simpla/miere-manuka/ - ajută la distrugerea bacteriilor care duc la apariția cariilor. În acest fel, consumul de miere ajută la prevenirea cariilor, dar și a gingivitei și parodontozei, afecțiuni grave, care pot duce la pierderea dinților. Prin urmare, mierea de Manuka poate fi consumată fără probleme, fiind printre puținele produse dulci care nu afectează sănătatea dinților, dimpotrivă, o îmbunătățesc.
Consumul de miere de Manuka are un efect benefic și în cazul durerilor de gât. Reduce inflamația și distruge bacteriile sau virusurile care provoacă infecția de la nivelul gâtului. De asemenea, poate fi folosită ca adjuvant în cazul bolnavilor care sunt chinuiți de o tuse persistentă.
Ulcerul este o afecțiune foarte larg răspândită, care se manifestă prin durere de stomac, greață și balonare. Cel mai des boala este provocată de infecția cu H. Pylori, o bacterie greu de controlat. Mierea de Manuka ajută la distrugerea acestei bacterii rezistente, dar trebuie consumată ca supliment, alături de tratamentul puternic pe bază de antibiotice, care va fi recomandat de medic.
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni digestive este sindromul de colon iritabil, care se manifestă prin crampe abdominale, diaree sau constipație. Cercetătorii au observat că persoanele care suferă de această tulburare digestivă se simt mai bine după ce consumă miere de Manuka. Produsul conține antioxidanți care ameliorează simptomele neplăcute și reduc inflamația, inclusiv în cazurile de colită ulcerativă.
Mierea de Manuka previne înmulțirea bacteriilor care provoacă infecții respiratorii. Acest efect benefic a fost observat în special la bolnavii de fibroză chistică, ei fiind mult mai vulnerabili la aceste infecții. Desigur, în aceste cazuri mierea trebuie să fie asociată cu tratamentul cu antibiotice, ea având rol de adjuvant.
Tratarea pielii afectate de acnee cu miere de Manuka ajută la eliminarea bacteriilor care provoacă infecția. Asociată cu produse cosmetice speciale, care au un pH scăzut, mierea de Manuka poate fi folosită ca remediu naturist în cazul tenului cu acnee. Deoarece poate distruge bacteriile responsabile cu inflamarea pielii, mierea ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.
Prin urmare, mierea de Manuka este un produs natural, care oferă multe beneficii pentru sănătate. Nu trebuie consumată însă de către persoanele care sunt alergice la miere sau de copiii mici, iar diabeticii ar trebui să discute cu medicul înainte de-a folosi acest produs.