Pentru majoritatea copiilor de la noi din țară, educația formală începe de la vârsta de 5-6 ani și se bazează în special pe foarte multă teorie.
În multe părți ale lumii, oamenii au înțeles că frecventarea unei forme de învățământ adecvate are un rol esențial în dezvoltarea și evoluția micuților. Sistemele de învățământ sunt simplificate, susțin creativitatea, libera exprimare și își propun să învețe copiii să gândească și să acționeze independent, într-un mod responsabil.
Unul dintre cele mai eficiente astfel de sisteme este cel scandinav care militează pentru educația reală și încurajează fiecare elev în parte să se dezvolte într-o direcție care să-l reprezinte. Pornind de la astfel de exemple, a luat naștere educația alternativă, concept care începe să capete tot mai mult contur și la noi.
Un cadru educațional potrivit contribuie la dezvoltarea psiho-emoțională a celor mici, la dorința lor de a învăța și de a progresa. Formarea copiilor se realizează prin metode moderne și atractive, fiind înlăturat cadrul formal și rigid specific instituțiilor de stat. Astfel, notele nu sunt importante decât dacă pot confirma priceperea reală a celui mic într-un anumit domeniu, iar temele nu sunt considerate fundamentale pentru o educație solidă sau dezvoltarea culturii generale. În esență, scopul acestui concept este reprezentat de ideea ca fiecare copil să devină un adult specializat în zona sa de cunoaștere și nu o persoană bună la toate. Educația alternativă consideră automotivarea cheia învățării complete și oferă elevilor oportunitatea de a-și crește potențialul maxim, găsind soluții pentru propriile lor probleme.
Deoarece predarea și programa școlară sunt pe locul al doilea, educația alternativă nu pune accent pe temele de acasă. Există o mulțime de activități mai interesante, mai bogate și mai eficiente decât temele care pot aduce o contribuție mult mai mare bagajului de cunoștințe generale. Iată ce pot face copiii în locul temelor:
Într-un sistem educațional ideal, cititul liber este de preferat în locul multitudinii de teme impuse de școală. Cărțile sunt importante pentru copii deoarece îi ajută să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor, să o cunoască și să găsească modalități prin care ei înșiși se pot adapta și dezvolta. Întrucât timpul alocat citirii este ocupat cu teme ori cu lecturi impuse de programa educativă, celor mici nu le mai rămână nici o oră în plus să exploreze ceea ce și-ar dori cu adevărat.
Sistemul de învățământ nu pune accent pe practică, ci încearcă să-i ghideze pe elevi doar prin teorie. Într-o concepție de educație alternativă, copiii trebuie să înțeleagă ce înseamnă empatia, să se simtă utili, să afle cum se lucrează în echipă și cât de mult contează să obții rezultate care atrag admirația. Voluntariatul reprezintă o modalitate excelentă de a le arăta micuților cât de mult contează să te implici în activități care îți aduc stimă de sine, fără să fii obligat să faci ceva.
Artele vizuale stau la loc de cinste când vine vorba de dezvoltarea culturală și intelectuală a celor mici. În locul temelor, copiii ar trebui să primească acuarela pentru desen cu ajutorul căreia să își îmbunătățească abilitățile fizice, cognitive, mentale și creative. Desenul îi ajută să învețe mai repede și mai eficient, să descopere lumea înconjurătoare și să își sporească imaginația. Pe koh-i-noor.ro pot fi găsite toate accesoriile necesare care îi pot ajuta pe micuții să se exprime prin forme și culori.
În condițiile în care un elev petrece între 5 și 8 ore la școală și apoi ajunge acasă unde trebuie să își rezolve temele pentru a doua zi, randamentul său este slab. Potrivit cercetătorilor americani, aproape 30% dintre copii nu reușesc să doarmă suficient și sunt foarte obosiți. Din această cauză, rezultatele și realizările lui sunt afectate pentru că educația este dependentă de o minte odihnită. Chiar și o jumătate de oră de somn pe zi îi poate ajuta pe cei mici să aibă performanțe mai bune la școală.
Probabil că mare parte dintre părinți ar fi deranjați de faptul că cel mic ascultă muzică în loc să-și facă temele. Însă, ceea ce nu știu adulții este faptul că muzica, și cea clasică în special, îl ajută pe copil să-și dezvolte atenția, concentrarea și ascultarea activă. De asemenea, reprezintă o modalitate excelentă pentru ca elevul să se autodisciplineze.
Indiferent că este vorba de excursii prelungite sau mici escapade în apropiere de casă, călătoriile înseamnă o săptămână de teme. Prin astfel de activități, copiii învață istorie, biologie, geografie, își cultivă dragostea pentru natură, artă sau tehnologie. Aceștia reușesc să aibă perspective noi asupra lucrurilor și să-și satisfacă curiozitățile în legătură cu anumite aspecte ale vieții de zi cu zi.
Într-un sistem educativ liber, copii vor avea rezultate pe măsură deoarece ei sunt în centrul tuturor intereselor. La fel ca și procesul de învățare prin joacă, acest proces alternativ înlocuiește temele și programa școlară aglomerată cu activitatea experimentală care crește randamentul elevului și îl ajută să fie mai implicat.