Fibromul uterin este o tumoră necanceroasă (benignă) care apare la nivelul uterului. Afecțiunea are o incidență ridicată în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, iar multe dintre acestea nu prezintă simptome.
O femeie poate avea mai multe fibroame uterine, de dimensiuni diferite. Să vedem cum poate fi diagnosticat și tratat uterul fibromatos!
Simptomele fibromului uterin
Multe dintre cazuri sunt asimptomatice, deoarece fibromul fie este de dimensiuni mici, fie este localizat într-o zonă în care nu interacționează cu alte țesuturi.
Fibromul uterin crește constant, dacă nu este tratat. Odată ce acesta crește, începe să afecteze și organele din jur și să genereze simptome:
Menstruații prelungite, dureroase, abundente și cu cheaguri
Crampe abdominale
Balonare
Creșterea în volum a abdomenului
Dureri în timpul actului sexual
Sarcină cu probleme – poate surveni o naștere prematură, avort spontan sau hemoragie după naștere.
Infertilitate – multe femei își recapătă fertilitatea după tratarea fibromului uterin. Poziționarea tumorii poate împiedica spermatozoidul să ajungă la ovul.
Senzația frecventă de urinare – deoarece fibromul poate exercita presiune asupra vezicii urinare.
Tulburări digestive – tumora poate face compresie asupra intestinelor.
Constipație
Senzația de presiune în abdomen
Cauzele fibromului uterin
Fibromul uterin nu are o cauză precisă. Totuși, dezvoltarea lui poate fi favorizată de anumiți factori:
Dereglări hormonale
Estrogenul și progesteronul sunt hormoni sexuali feminini care îndeplinesc mai multe roluri în organism. Printre roluri se numără și regenerarea celulelor de la nivelul organelor genitale interne. Așadar, hipersecreția acestor hormoni duce la creșterea în exces a țesutului uterin. Tumora este, de fapt, o excrescență (formațiune) celulară.
În sarcină, acești doi hormoni sunt secretați excesiv. Așadar, există riscul ca sarcina să cauzeze apariția fibroamelor.
Factori genetici
Femeile cu uter fibromatos pot transmite ereditar afecțiunea.
Greutatea corporala în exces – studiile au demonstrat existența unei legături între supraponderalitate și fibromul uterin. De asemenea, alimentația nesănătoasă și stilul de viață dezechilibrat pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.
Diagnostic și tratament
Uterul fibromatos este diagnosticat în urma controlului ginecologic și altor investigații suplimentare:
Ecografia transvaginală – o sondă ecografică este introdusă în vagin, până în uter. Cu ajutorul ultrasunetelor, captează imagini de la acest nivel.
Sonohisterografia – investigație realizată sub control ecografic. Aceasta presupune introducerea unui tub special în vagin și injectarea unei substanțe saline care are rolul de a evidenția fibroamele.
RMN (rezonanță magnetică nucleară) – utilizează câmpul magnetic pentru a înregistra imagini.
După identificarea tipului de fibrom și dimensiunilor acestuia, dar și în funcție de intenția pacientei de a avea o sarcină în viitor, medicul decide metoda de tratament potrivită.
Tratamentul poate fi medicamentos, cu rol de reechilibrare hormonală, reducere a dimensiunilor și simptomelor fibromului.
Alt tip de tratament este cel chirurgical (clasic sau laparoscopic). Acesta poate presupune îndepărtarea fibromului (miomectomie) sau îndepărtarea inclusiv a organelor genitale interne (histerectomie), pentru a preveni recidiva. De obicei, histerectomia este necesară în cazul fibroamelor de dimensiuni foarte mari, însă pacienta nu mai poate rămâne însărcinată după operație.
Tratamentul intervențional de embolizare a fibromului uterin este minim-invaziv – nu lasă cicatrici, nu este dureros, prezintă riscuri minime, iar recuperarea de după procedură este rapidă. Intervenția durează aproximativ 30 de minute și implică introducerea unor catetere (tuburi foarte subțiri) printr-o puncție efectuată la nivel brațului. Tuburile sunt ghidate până la arterele uterine, unde se injectează particule speciale prin care circulația sangvină este blocată. Dacă fibromul nu primește hrană, celule sale mor. Fibromul uterin care se tratează în 30 de minute se usucă în următoarele luni și își micșorează dimensiunile. Fertilitatea nu este afectată, ci chiar îmbunătățită.
Așadar, fibromul uterin este o afecțiune frecventă care se poate trata cu succes.