ß
  • PRO TV
  • (P) Cand se stropesc pomii fructiferi?

(P) Cand se stropesc pomii fructiferi?

(P) Cand se stropesc pomii fructiferi?

Sanatatea pomilor fructiferi dintr-o plantatie, precum si cantitatea si calitatea recoltei pe care o vom obtine, depind in mare masura de modul in care ingrijim livada. 

Alaturi de celelalte lucrari de igienizare si intretinere, tratamentele fitosanitare sunt extrem de importante si trebuie efectuate cu regularitate. Acestea se efectueaza cu substante speciale, pentru combaterea daunatorilor si a bolilor specifice, si se realizeaza prin stropirea pomilor cu solutii in care sunt dizolvate aceste substante.  

Procedura se efectueaza cu ajutorul unor dispozitive speciale, iar la acest capitol pompele de stropit de la eurounelte.ro asigura calitatea lucrarilor, oferta incluzand atat pompe manuale cat si atomizoare.

Desi pentru multi pare o procedura simpla, stropirea pomilor fructiferi trebuie facuta respectand anumite instructiuni si mai ales perioadele de timp in care tratamentele pot fi aplicate.

Care este perioada optima pentru efectuarea stropirilor?   

Exista mai multe perioade din an in care se recomanda aplicarea tratamentelor fitosanitare, insa cea mai importanta stropire trebuie sa se faca primavara. Cel mai bine este ca pomii sa fie stropiti in aceeasi perioada in care realizati taierile de rodire, insa specialistii recomanda o medie de cinci stropiri pe an. Aceast lucru este cauzat de faptul ca pomii sunt vulnerabili la schimbarile de anotimp, iar in aceste perioade creste riscul aparitiei unor boli sau al unor daunatori.

Stropirile au atat rol preventiv, insa sunt recomandate si pentru tratamentul pomilor care deja au fost afectati de boli si daunatori.

Cand este momentul cel mai potrivit?

Prima stropire din an trebuie sa aiba loc primavara, inainte de perioada de inflorire. Cea mai indicata perioada este sfarsitul lunii februarie si inceputul lui martie, atunci cand si temperaturile sunt favorabile. Stropirea trebuie sa se faca imediat dupa taierile de rodire, intr-o perioada lipsita de precipitatii.

A doua stropire importanta din an are loc toamna, la inceputul perioadei de repaus vegetativ. Perioada recomandata este cea de dupa culesul fructelor si dupa caderea frunzelor, acest tratament avand rolul de a distruge ciupercile si insectele intrate in stadiul de iernare.

De-a lungul perioadei de vegetatie mai pot fi efectuate 2-3 stropiri in scop preventiv sau in situatia in care constatati ca pomii sunt afectati de o boala ori de daunatori.

Ce substante utilizam?

Alegerea substantelor depinde in primul rand de specia de pomi pentru care dorim sa aplicam tratamentul si scopul acesteia. Exista insecticide, substante folosite pentru combaterea insectelor, si fungicide, pentru combaterea ciupercilor care provoaca boli.  

De asemenea, atunci cand alegeti o substanta, tineti cont si de varsta pomilor din plantatie, etapa de vegetatie in care efectuati stropirea si de tipurile de boli si daunatori care predomina in zona.

Ca si compozitie, substantele de stropit se impart in doua categorii, respectiv cele pe baza de cupru si cele pe baza de ulei horticol. Foarte important este ca cele doua categorii de substante sa nu se amestece. Astfel, intre doua stropiri cu substante diferite, trebuie sa lasati sa treaca un interval de cel putin o saptamana.

Ce echipamente folosim?

Pentru stropit, puteti opta pentru o pompa manuala, in cazul in care livada pe care o detineti nu este una de mari dimensiuni. Pentru livezile cu suprafete mai intinse, aveti la dispozitie atomizoare sau pulverizatoare. Atat pompele manuale, cat si atomizoarele trebuie sa aiba sisteme de agitare a solutiei din rezervor. Totodata, jetul pulverizat trebuie sa acopere intreaga suprafata a pomilor, evitand si scurgerea solutiei pe sol.

Cum ne protejam?

Veti avea nevoie si de protectie, iar in acest sens se recomanda purtarea unei salopete, a unei perechi de cizme din cauciuc si a unor manusi groase. Piesa care nu trebuie sa lipseasca din echipamentul de protectie este masca faciala, dotata cu ochelari si filtre pentru vapori.

Nu uitati ca este vorba de substante toxice, iar inhalarea vaporilor poate provoca accidente cu urmari tragice. De asemenea, evitati ca substantele folosite pentru stropirea pomilor sa ajunga in contact cu solul sau cu apa!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni