În fiecare an, în apropierea sezonului de iarnă cresc și costurile fiecăruia dintre noi cu întreținerea apartamentului în care locuim.
Această creștere este în principal datorată costurilor suplimentare de încălzire a imobilului, însă uneori în listele de întreținere apar și sume, deloc neglijabile, despre care nu știm prea multe. De cele mai multe ori dacă întrebi administratorul sau președintele din ce este compusă suma de la întreținere primeșți câteva răspunsuri evazive și o trimitere către lista și explicațiile afișate. În acest punct este extrem de important să cunoști ce documente poți să ceri spre a te lămuri asupra cheltuielilor. Conform legii 196/2018 orice proprietar are dreptul să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Însă de unde știi exact ce document să ceri?
Îți arătăm în 5 pași câteva trucuri prin care poți să îți faci o idee dacă întreținerea afișată reflectă realitatea sau plăteșți mai mult decât trebuie.
1. Solicită situația activ-pasiv a asociației de proprietari. Prin intermediul ei poți vedea exact disponibilul financiar al asociației de proprietari în casă sau în banca. De asemenea poți vedea cât are de recuperat în total de la restanțieri, care este suma totală restantă de plata către furnizori, totalul fondurilor constituite la nivel de asociație, etc.
2. Solicită o situație a plăților din fondurile legal constituite. Există multe asociații de proprietari care au constituit în afară de fondul de rulment și un fond de reparații, ce este alimentat lunar printr-o suma fixă. Acestă sumă în general nu este foarte mare, de maxim 10 lei. Asociația poate plăti din acest fond diverse reparații necesare asupra părții comune, însă numai cu aprobarea comitetului executiv. De fiecare dată când se face o plată către un furnizor din acest fond, ea nu apare pe lista de întreținere însă disponibilul adunat de fiecare proprietar este diminuat. În acest punct un administrator poate ”umfla” o reparație sau o achiziție.
3. Solicită registrul proceselor verbale ale adunărilor de comitet executiv. Aici s-ar putea să ai o surpriză foarte mare și să constați faptul că s-au efectuat reparații fără aprobarea comitetului executiv sau că reparațiile efectuate s-au făcut cu o ”firmă de casă” fără a exista o selecție de oferte corectă.
4. Solicită acces online la situația apartamentului tău. Există pe piață suficiente programe special concepute pentru întocmirea listelor de întreținere, programe care te ajută și în același timp distribuie în mod transparent toate informațiile necesare către proprietari. Este important ca administratorul tău să folosească un astfel de program sau dacă nu dispune de cunoștințele tehnice necesare să externalizeze contabilitatea asociației de proprietari către o firma specializată. În felul acesta poți avea acces la modul de constituire a întreținerii apartamentului tău, la toate sumele care ți-au fost repartizate, la soldul fondurilor de care dispui, chiar și la facturile primite de asociație de la furnizorii de utilități sau servicii.
5. Participă la adunarea generală a proprietarilor. Conform legii fiecare asociație de proprietari este obligată ca, măcar o dată pe an, în primul trimestru să organizeze o adunare generală a proprietarilor. La aceste adunări generale poți să observi care locatari sunt mai implicați în problemele blocului, care sunt membrii comitetului executiv și cui, în caz de nevoie poți adresa o întrebare sau cere o lămurire suplimentară.