• PRO TV
  • (P) Cum cureti bijuteriile din argint?

(P) Cum cureti bijuteriile din argint?

(P) Cum cureti bijuteriile din argint?

Accesibile tuturor, spectaculoase si usor de asortat indiferent de stilul abordat, bijuteriile din argint pot deveni oricand piesa centrala a unei tinute. 

Sunt preferate de toata lumea deoarece au un luciu superb, sunt confortabile, elegante si se intretin foarte usor. Argintul are proprietati nebanuite asupra fiecarei persoane in parte, este un metal valoros si popular de care e greu sa nu te indragostesti. 

Poti sa iti achizitionezi bratari argint de aici sau alte accesorii din acest material pe care sa le transformi intr-o combinatie unica, insa trebuie sa le si ingrijesti corespunzator pentru a te bucura mult timp de frumusetea lor. Atunci cand hidrogenul si sulful intra in contact cu argintul, suprafata lui poate parea murdara sau patata. Ca sa nu-si piarda stralucirea de odinioara, afla in cele ce urmeaza cum trebuie sa-ti cureti bijuteriile din argint.

Cand se curata bijuteriile din argint?

Nu trebuie sa te ingrijorezi pentru accesoriile tale din argint care au oxidat, deoarece este vorba de un proces normal. 

Motivul pentru care acestea isi pierd stralucirea este simplu: argintul din care se lucreaza bijuteriile este un aliaj, din care 925 la 1000 argint si restul cupru, cuprul fiind cel care da duritatea argintului si permite prelucrarea bijuteriilor. Altfel, argintul pur de 1000 este prea moale pentru a fi prelucrat.

Trebuie sa stii insa ca exista si produse care arata mai bine atunci cand oxideaza in mod natural si sunt comercializate ca noi. 

Multe persoane adora aerul patinat, antichizat, pe care acestea il au si eleganta de gri argintiu a bijuteriilor oxidate. Asadar, este util sa faci diferenta intre elementele din argint care trebuie curatate si bijuteriile cu aspect antichizat.

Cum se curata argintul?

Cu toate ca multe dintre trucurile pe care le citesti te indeamna sa cureti bijuteriile din argint cu diferite produse pe care le ai prin bucatarie, nu tot ce este natural e si bun. De pilda, lamaia are o multime de calitati si este utila in cazul curatarii anumitor suprafete, insa aciditatea sa distruge argintul. 

Contrar opiniei generale ca bicarbonatul este indicat pentru orice, acest praf nu face bine bijuteriilor din argint, mai ales ca multi il asociaza si cu sucul de lamaie. 

Detergentii, produsele de curatare, amidonul, otetul, pasta de dinti sau alte produse naturale nu sunt recomandate pentru curatarea acestui metal pretios, decat daca iti doresti sa-ti strici cu buna stiinta accesoriile preferate.

Daca te intrebi cum anume poti avea bijuteriile din argint curate fara sa le distrugi, poti sa le stergi foarte simplu doar cu o carpa moale din bumbac. Cateva minute sunt suficiente pentru a freca accesoriile ca sa obtii un aspect frumos, sclipitor. Daca ai zone in care nu poti ajunge cu laveta, foloseste un betisor igienic. In cazul in care ti se pare o sarcina prea dificila, indreapta-ti atentia catre solutiile profesionale cu ajutorul carora iti vei curata foarte rapid argintul.

Cum se intretin bijuteriile din argint?

Daca iti doresti sa te bucuri un timp indelungat de frumusetea accesoriilor tale din argint evita expunerea acestora la diferite substante. Apa cu clor poate deteriora foarte repede bijuteriile, la fel si substantele care contin sulf, cum ar fi ceapa, ouale, maioneza ori latexul. Lumina directa a soarelui determina pierderea lustrului, la fel si cosmeticele, lotiunile sau fixativul. Nici parfumurile nu sunt prea ingaduitoare cu produsele din argint, asa ca este recomandat sa iti pui intotdeauna bijuteriile doar dupa ce te-ai pregatit complet.

Cand vine vorba de depozitare, tine bijuteriile din argint in pungi de plastic etanse sau alte recipiente care sa asigure o umiditate scazuta. De asemenea, ia in considerare ca daca pui mai multe piese in acelasi loc se vor zgaria unele de altele deoarece argintul este moale.

Argintul este un metal de calitate, usor de intretinut si rezistent in timp. Luciul superb pe care il are sau dimpotriva, aspectul antichizat, face ca acesta sa conduca la crearea unor bijuterii absolut superbe. Vorbim insa de un material pretentios, pe care trebuie sa il depozitezi corespunzator si sa il cureti cum trebuie pentru a nu-si pierde stralucirea care atrage privirile tuturor.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni