Inovațiile tehnologice din ultimele decenii au creat materiale tot mai eficiente și prietenoase cu organismul uman și cu mediul înconjurător.
Această dezvoltare s-a concretizat și în domeniul construcțiilor în sectorul rezidențial, iar o creștere a interesului s-a manifestat spre reducerea costurilor privind consumul de energie și stocarea acesteia. În acest sens, au fost realizate mai multe tipuri de materiale termoizolante, precum polistirenul expandat, polistirenul expandat și grafitat, polistirenul extrudat și varianta grafitată, celuloză, vată minerală de sticlă sau bazaltică, panourile din spumă rigidă din poliuretan și poliizocianurat.
Datorită impactului asupra sănătății și a mediului, dar și a altor avantaje, vata minerală bazaltică este unul dintre produsele termoizolante cele mai căutate și eficiente în lucrările de construcție pentru izolarea acoperișului, tavanului, terasei, a pereților interiori de compartimentare sau a fațadei.
Vata minerală bazaltică are una dintre proprietățile cele mai eficiente în ceea ce privește izolarea termică, de aceea este produsul cel mai utilizat la placarea construcțiilor. Spre deosebire de placarea cu polistiren, vata minerală bazaltică îmbunătățește confortul termic al casei, iar costurile privind consumul de energie scad; previne apariția condensului, implicit și a mucegaiului, datorită bunei permeabilității; reduce pierderile de căldură și are o durabilitate mai mare decât cea a polistirenului.
Vata minerală, spre deosebire de alte materiale termoizolante, este un material incombustibil, având EuroClasa de reacţie la foc A1. Astfel, în cazul unui incendiu, vata minerală are un rol protector și previne distrugerea structurii clădirii. Vata minerală bazaltică rezistă la temperaturi de până la 1000°C, iar vata minerală de sticlă până la 230°C. Datorită compoziției şi a punctului mai ridicat de topire, protecția în cazul incendiilor permite persoanelor să iasă în siguranţă din clădire, vata minerală păstrându-și caracteristicile de izolare termică până la 4 ore. De asemenea, la ardere nu emană substanţe nocive.
Toate materialele și componentele de construcție trebuie să respecte anumite reglementări europene cu privire la caracterizarea comportamentului la incendiu (SR EN 13501). Clasificarea acestui comportament este una complexă, fiind formată din litere (arată criteriile de determinare) și cifre (arată durata de rezistență la un incendiu în minute). Tipurile mai relevante de simboluri folosite sunt: E - etanșeitate la foc; I - izolare la foc; W - radiație termică; S - etanșeitatea la fum; G - rezistența la combustie a funinginei etc.
În sistemul de clasificare se ține cont și de EuroClase, felul în care materialele de construcții influențează declanșarea unui incendiu, extinderea lui și producerea fumului. Clasele sunt denumite cu litere de tipar de la A la F, însoțite de indici care dau informații despre fum și împrăștierea scânteilor. De exemplu, A1, categoria în care este încadrată vata minerală, reprezintă clasificarea cea mai ridicată, întrucât produsul a fost testat în cazul unui incendiu maxim într-o încăpere, neexistând durată de timp spre conturare și nici vreo contribuție la extinderea incendiului.
Vata minerală are un rol important și în izolarea fonică a unei clădiri sau camere. Sunetul într-o încăpere se reflectă de pe suprafețele construcției, creând un câmp sonor de reverberanță, dar se și propagă dintr-o cameră în alta. În acest sens, vata minerală, datorită materialului poros, absoarbe undele sonore, cu condiția ca aplicarea vatei minerale să fie una de calitate, compactă, fără spații rămase. Izolarea fonică atenuează zgomotele cu până la 10 dB, adică reduce zgomotul la jumătate. De ce anume la jumătate? Pentru că în decibeli, dublarea sau scăderea zgomotului înseamnă o creștere sau o scădere cu 3 dB a nivelului sonor. De exemplu, două surse sonore de 50 dB dau un total de 53 dB. Indicele de atenuare pentru fiecare material de construcție este Rw, iar pentru a te bucura de liniște în propria casă indicele de atenuare fonică nu trebuie să fie mai mare de 55 dB.
O altă caracteristică aparte a vatei minerale bazaltice este că nu absoarbe apa, adică este hidrofugă și nu reacționează chimic cu ea.
Vata minerală bazaltică prezintă și o mai mare rezistenţă la compresiune, pentru aceasta ea poate fi utilizată la pardoseli sau acoperişuri de tip terasă. În funcție de cerințe, poate fi găsită în densități și greutăți diferite. Totodată, nu intră în reacție cu factori chimici și biologici și nu prezintă ecotoxicitate pentru aer, apă sau sol.
Ignifugă, compresibilă, material absorbant perfect pentru zgomote, vata minerală bazaltică este alegerea perfectă pentru completarea unei structuri din zidărie, metal sau gips carton și pentru izolarea termică şi acustică a casei tale.