ß
Uleiul de cocos este considerat un superaliment, având un rol important pentru sănătatea organismului.
Conține o combinație unică de acizi grași esențiali, care ajută la buna funcționare a creierului, la pierderea în greutate și nu doar atât. Acest ulei este folosit de foarte mult timp în scop cosmetic, dar și pentru sănătate. Poți găsi ulei de cocos la Planteea sau în alte magazine care vând produse naturiste. Trebuie să te asiguri că uleiul ales de tine este unul natural, presat la rece sau virgin, nu unul care a fost procesat.
Iată care sunt cele mai importante 7 beneficii pe care ți le oferă uleiul de cocos.
Acizii grași din compoziția uleiului de cocos sunt asimilați rapid de organism, asigurând un plus de energie. De asemenea, aceste substanțe cresc nivelul colesterolului bun, protejând astfel inima. Studiile au demonstrat că există un efect benefic al consumului de acizi grași în cazul bolnavilor de epilepsie sau Alzheimer, prin urmare uleiul de cocos stimulează și activitatea cerebrală.
Chiar dacă pentru noi uleiul de cocos este un produs exotic, pe care îl consumăm doar ocazional, în alte regiuni ale lumii el constituie o parte importantă din alimentație. În insulele din Pacific, spre exemplu, localnicii își iau peste 50% din caloriile zilnice din acest ulei de cocos. Studiile au demonstrat că acești oameni sunt foarte sănătoși, se îmbolnăvesc rar, prin urmare au un sistem imunitar mai puternic decât cei care urmează o dietă occidentală.
Obezitatea apare nu doar din cauza unui consum excesiv de calorii, ci mai ales ca urmare a consumului de calorii nepotrivite. Și uleiul de cocos conține calorii, dar datorită acizilor grași el stimulează metabolismul, care arde rapid aceste calorii. Prin urmare, vei slăbi mai ușor, fără să te înfometezi și fără să-ți lipsești organismul de nutrienții necesari.
Uleiul de cocos conține acid lauric, o substanță care, atunci când este consumată, ajută la distrugerea agenților patogeni, cum sunt bacteriile, virusurile și ciupercile. Printre cele mai cunoscute microorganisme care afectează oamenii se numără Stafilococul auriu și Candida albicans, iar acestea pot fi eliminate mai ușor prin consumul de ulei de cocos.
Acizii grași din compoziția uleiului de cocos scad pofta de mâncare, prin urmare te vor ajuta să slăbești. În cadrul unui studiu, 6 bărbați care au mâncat ulei de cocos au consumat în medie, zilnic, cu 256 de calorii mai puțin ca de obicei, fără să simtă că le este foame. Prin urmare, ei s-au săturat la fel de repede, deși au mâncat mai puțin. Ideal ar fi să consumi ulei de cocos la micul dejun, pentru că în acest fel la prânz nu vei simți nevoia să mănânci prea mult.
Uleiul de cocos poate fi inclus cu succes în dieta ketogenică. Această dietă este recomandată în special copiilor care suferă de epilepsie, specialiștii observând că reduce intensitatea și numărul crizelor. Dieta ketogenică presupune consumarea unor cantități mari de grăsimi și foarte puțini carbohidrați. Deoarece conține acizi grași, uleiul de cocos este recomandat și în cadrul acestei diete, fiind un tip de grăsime foarte rapid și ușor de asimilat în organism.
Uleiul de cocos este folosit foarte des și în scop cosmetic, asigurând o foarte bună hidratare a pielii și părului. Este util mai ales pentru persoanele care au pielea foarte uscată sau suferă de eczeme. De asemenea, blochează o parte din razele ultraviolete dăunătoare, care pot afecta calitatea firului de păr și duc la îmbătrânirea tenului. Uleiul de cocos poate fi folosit și ca apă de gură, pentru că elimină bacteriile dăunătoare. Astfel vei avea dinți și gingii mai sănătoase și o respirație plăcută.
Acestea sunt doar câteva din cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care ți le asigură uleiul de cocos. Poți cere recomandări și despre alte utilizări, în scop cosmetic sau terapeutic, de la specialiști în produse naturiste. Nu uita că este esențial să folosești un ulei 100% natural, care nu conține chimicale.