ß
Ai ajuns la faza amenajării podelelor. Dacă pentru baie și bucătărie încă mai dezbați avantajele mozaicului în fața plăcilor mari, în restul casei știi clar că vrei lemn.
Sau măcar de inspirație. Ești decis în privința culorii parchetului, dar poate nu știi de care să pui. Dacă parchetul din lemn masiv iese din discuție din motive de buget, să vedem care-s diferențele între cel laminat și cel stratificat.
Orice comparație pleacă de la definiție, așa că ar fi util să desfacem cele două categorii în straturi pentru a cunoaște exact metoda de fabricație.
Parchetul laminat
Este un produs sintetic fabricat dintr-o serie de straturi suprapuse. Un sendviș care combină panouri derivate de lemn, MDF sau HDS (panouri de înaltă densitate) la care se adaugă, de regulă, rășină și adeziv.
Aspectul de lemn natural atât de reală este redată de o replică fotografică lipită peste aceste straturi tocmai pentru a reda imaginea naturală, cu fibră, noduri, pori și așa mai departe.
Această metodă de fabricație oferă un avantaj estetic major, prin natura posibilităților practic nelimitate de culori și modele. Poți găsi inspirația de care ai nevoie pe Emenatwork, unde ai zeci de modele, dar și oferte avantajoase.
Parchetul stratificat
Comparabil cu parchetul laminat, parchetul stratificat trece printr-un proces de fabricație diferit prin natura materialului folosit, dar similar prin natura straturilor folosite pentru a crea produsul finit.
Diferența esențială este că straturi suprapuse sunt de lemn și nu din material sintetic. Vorbim de un strat de lemn masiv obținut prin tăiere sau derulare a buștenilor, peste care se lipesc straturi de furnire tehnice. Toate acestea se așează perpendicular și oferă astfel o rezistență suplimentară la rașchetare și revopsire.
Montajul
Parchetul laminat este de departe cel mai ușor de montat, fiind proiectat cu sistemul nut și feder sau lambă și uluc. Nu este de mirare că foarte mulți oameni aleg varianta de a-și monta singuri parchetul.
Parchetul stratificat este mai ușor de montat decât verișorul său, parchetul masiv, dar un pic mai dificil decât cel laminat. O echipă de profesioniști care cunoaște metoda de montare este recomandată unui montaj personal, mai ales dacă sunteți la prima experiență de acest fel.
Prețul
Așa cum este firesc, orice proiect de amenajare interioară depinde și de bugetul alocat. Parchetul laminat conduce detașat la acest capitol.
Scara de preț variază în funcție de calitate, numărul straturilor, dar și de camera în care va fi montat. De exemplu, nu este recomandat să puneți parchet laminat lângă baie sau în spație cu umiditate crescută. Parchetul stratificat, pe de altă parte, are un preț comparabil cu cel masiv și deci mai ridicat decât cel laminat.
Rezistență
Prețul scăzut se reflectă din păcate și în rezistența materialului pe termen mediu și lung. Practic acesta este dezavantajul principal al parchetului laminat – rezistența mai mică la umiditate și zgâriere, mai ales la modelele foarte ieftine .
Parchetul stratificat este considerat chiar mai rezistent decât cel masiv, este mai stabil dimensional prin natura modului de fabricare, poate fi montat direct pe planșeul de beton și rezistă în timp din punct de vedere mecanic.
Finisarea
Alegerea modelului și a culorii parchetului laminat trebuie să fie atent făcută, fiindcă nu există practic o finisare ulterioară, ci doar de întreținere. Parchetul stratificat, pe de altă parte, oferă avantajul tratării cu ulei sau lacuri speciale pentru trafic, cu duritate mare.
Întreținerea
Se face cu soluții speciale, dar poate fi un pic mai complexă în cazul parchetului stratificat, având în vedere că stratul superior este practic o foaie de lemn masiv.