• PRO TV
  • (P) 6 soluții pentru o casă răcoroasă fără aer condiționat

(P) 6 soluții pentru o casă răcoroasă fără aer condiționat

(P) 6 soluții pentru o casă răcoroasă fără aer condiționat

Vara este un anotimp care aduce cu sine foarte multe lucruri plăcute, de la concedii de odihnă până la zile lungi și însorite.

Totuși, în anotimpul cald avem de înfruntat temperaturile foarte ridicate, uneori chiar și atunci când ajungem acasă. Disconfortul ridicat ne face pe mulți dintre noi să apelăm la metode de răcorire, precum aparatele de aer condiționat. Această variantă poate fi eficientă și rapidă, însă tehnologia nu este este adesea costisitoare, iar potențialele pericole pentru sănătate nu sunt nici ele de ignorat. Așa că, dacă vrei să faci economii și să te răcorești fără să riști apariția unor junghiuri sau dureri de cap, atunci poți încerca să înlocuiești aerul condiționat cu unele alternative mai la îndemână. 

Acoperă ferestrele

Circa 30% din cantitatea de căldură nedorită care pătrunde în casă pe parcursul verii este cauzată de lipsa unei izolații corecte la nivelul ferestrelor. Razele soarelui care pătrund prin geamuri vin cu o căldură care va fi amplificată de sticlă, iar rezultatul este acela al unei temperaturi foarte ridicate în locuință. Una dintre cele mai accesibile soluții pe timp de vară este montarea de perdele, draperii și jaluzele care să acopere ferestrele și să protejeze interiorul camerelor de razele soarelui. Sunt de preferat draperiile și perdelele de culori neutre, care să respingă eficient lumina. Dacă vrei un plus de răcoare, poți apela la unul dintre trucurile vechi, dar încă populare pe timp de vară: agață la ferestre, mai ales la cele de pe balcon, cearșafuri umezite în apă rece. Totuși, acesta poate fi doar un remediu pe termen scurt. 

Izolează pereții eficient

Termoizolarea este un procedeu la care trebuie să apelezi dacă vrei să îți protejezi casa de căldură. Esențială, în acest sens, este protejarea acoperișului, pentru că pe acolo pătrunde foarte multă căldură. De asemenea, iarna aduce cu sine pierderi masive de energie termică prin tavan, dacă acesta nu este izolat corect. Poți apela la meseriași care să cunoască în detaliu etapele de montaj a izolării mansardei. 

Folosește ventilatoare

Alternativa mai ieftină la aerul condiționat este reprezentată de ventilatoare. Acestea nu se pot compara ca eficiență, pentru că ventilatoarele doar fac aerul să circule, nu îl răcesc, însă dacă vrei să te răcorești rapid, fără a apela la un aparat de aer condiționat, soluția poate fi una bună. Nu sta foarte mult timp în raza de acțiune a ventilatorului, pentru că există posibilitatea apariției unor probleme de sănătate. 

Scoate din priză obiectele electronice neutilizate

Obiectele care funcționează pe bază de curent electric au capacitatea de a degaja căldură. Chiar și atunci când nu sunt folosite, obiecte precum încărcătoarele telefonice sau computerele pot să contribuie la creșterea temperaturii dintr-o casă. Este de preferat să acorzi atenție sporită acestor detalii și să scoți din priză orice obiect pe care nu îl utilizezi. 

Protejează și exteriorul casei

Dacă în interior te poți ajuta de anumite trucuri care să te protejeze de temperaturile foarte ridicate, există soluții și pentru exteriorul casei. Acestea sunt puțin mai complicat de pus în practică și sunt valabile, mai degrabă, în cazul caselor, nu și al apartamentelor. Ceea ce poți încerca este să îmbogățești peisajul din jurul casei tale cu câțiva copaci sau pomi, care nu doar că îți vor aduce un plus de intimitate, dar vor ține și razele soarelui departe de interiorul încăperilor. Tot pe exterior, poți monta obloane care vor proteja și ele ferestrele de lumina soarelui. Dacă locuiești la apartament, poți avea totuși norocul de a trăi într-un cartier cu mulți copaci, ceea ce va ajuta destul de mult. 

Atenție la ce becuri folosești

În ciuda aparențelor, becurile utilizate pentru iluminarea locuinței pot reprezenta o sursă importantă de căldură și ar trebui să încerci să renunți la becurile cu lumină incandescentă, dacă vrei să aduci un plus de răcoare în casa ta. Poți apela la becuri cu lumină fluorescentă. 

Aerul condiționat nu este o dotare fără de care nu poți supraviețui pe timp de vară, iar cu soluțiile potrivite aplicate în locurile și momentele oportune, casa ta va fi un loc confortabil și răcoros.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni