Din păcate, un număr important de persoane care achiziționează o bandă de alergat pentru a o folosi în confortul propriei case efectuează câteva antrenamente de alergare în ritm constant și apoi cad pradă rutinei și plictiselii, ajungând să abandoneze eforturile sportive
În cazul în care dorești rezultate notabile, așadar, va trebui să eviți căderea în rutină
Scopul este de a menține energia și entuziasmul pe banda de alergat pentru o perioadă cât mai îndelungată, motiv pentru care va trebui să schimbi continuu exercițiile și metodele de a solicita corpul. Pentru a descoperi noi provocări și pentru a evita plafonarea, specialiștii în fitness de la Sport-Mag.ro recomandă schimbarea înclinației (unghiul pe care suprafața de alergare îl formează cu podeaua) pentru a simula diverse condiții de antrenament, cum ar fi suprafața plană (înclinație 1%) sau urcarea unui deal (începând cu o înclinație de 4%). În plus, consola digitală de care dispune o bandă de alergat îți va pune la dispoziție numeroase varinte și programe de antrenament, majoritatea vizând un obiectiv specific (creșterea masei musculare, pierderea kilogramelor în exces, tonifierea musculaturii din diferite zone, îmbunătățirea sistemului cardiovascular etc).
Sfaturi precise
Dacă tocmai ai achiziționat o bandă de alergat sau deja ai pierdut entuziasmul și interesul pentru antrenamentele pe acest aparat fitness, în rândurile ce urmează vei putea descoperi câteva indicații prețioase care te vor ajuta în lupta împotriva caloriilor.
Dieta contează! Dacă ai vreun obicei nesănătos legat de alimentație, renunță la el! Rezultatele sportive pot fi satisfăcătoare numai dacă sunt susținute cu o dietă corespunzătoare.
Nu sări peste încălzire! Pentru a evita accidentările, nu uita să începi antrenamentele pe banda de alergat cu 5 minute de încălzire și să le închei cu 5 minute de revenire. Aceste perioade nu ar trebui să depășească pragul minim de efort, așadar o alergare ușoară va fi suficientă. În plus, dacă ajustezi banda de alergat la o înclinație de minimum 1%, vei micșora chiar mai mult riscul de accidentare.
Pășește corect! Dacă alergi foarte aproape de consola aparatului, brațele nu vor pendula corect și postura corpului va fi incorectă. Același lucru este valabil și dacă pășești aproape de celălalt capăt al benzii, fiindcă vei face pași mai mici pentru a nu îți pierde echilibrul. Încearcă să calci pe centrul suprafeței de alergare pentru a te putea antrena eficient.
Controlează respirația! Una dintre greșelile des întâlnite pe banda de alergat este să discuți la telefon sau cu persoana de lângă în timpul exercițiilor. Pentru a putea susține efortul și a putea solicita corpul în mod corespunzător, găsește un ritm bun al respirației și păstrează-l!
Alternează exercițiile din fiecare antrenament! Dacă nu depui efort considerabil pe banda de alergat, singura activitate pe care o vei avea va fi să numeri secundele care se scurg lent. Această situație trebuie evitată! Oferă-ți varietate prin folosirea programelor pre-setate pe care banda de alergat ți le pune la dispoziție. Dacă acestea nu te mulțumesc, intră pe site-urile de fitness și găsește câteva antrenamente bazate pe intervale de efort variabil (cum ar fi cele de tip HIIT sau Tabata).
Urmărește progresul! Cele mai multe modele de bandă de alergat îți permit să monitorizezi precis numărul de calorii arse pe parcursul sesiunii de exerciții sau timpul în care ai parcurs o anume distanță, viteza maximă cu care ai alergat și altele. Încearcă să reții aceste statistici și să le depășești pentru a te bucura de rezultate notabile.