ß
Cu multe secole în urmă, chinezii au descoperit beneficiile ceaiului pentru sănătate: el poate fi un leac bun pentru multe afecţiuni, iar acest lucru a stârnit interesul cercetătorilor.
Astfel, s-a dovedit că unele plante prezintă numeroase avantaje pentru organismul nostru. Ceaiul conţine antioxidanţi, vitamine, polifenoli şi multe alte substanţe care pot combate sau preveni diverse boli. O cană de ceai pe zi este un plus de sănătate pentru organism, aşa că iată o parte dintre beneficiile acestei băuturi:
Expunerea la razele UV poate avea efecte negative asupra organismului, aşa că este recomandat să te protejezi de fiecare dată când mergi la plajă. Pe lângă cremele de protecţie, care au un rol important, este recomandat să te hidratezi foarte bine în timpul verii, deoarece expunerea prelungită la soare usucă tenul. Consumul de ceai verde reprezintă o bună soluţie de hidratare, deoarece conţine o substanţă fotoprotectoare şi mulţi antioxidanţi, care împiedică îmbătrânirea pielii.
Mai multe studii au dovedit că un consum moderat de ceai poate influenţa reducerea apariţiei bolii Parkinson, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Polifenolii din unele ceaiuri pot contribui la protejarea anumitor părţi din creier şi pot regla procesele de învăţare şi de memorie. În plus, ceaiul este un agent eficient în prevenirea şi tratarea bolilor neurologice şi în special a bolilor degenerative, cum este Alzheimerul.
Ceaiul reduce nivelul de bacterii care cauzează carii şi inflamaţii gingivale. Ba mai mult, ceaiul verde stimulează cantitatea de fluor eliberată la nivel dentar, protejând astfel dinţii de leziunile provocate de carii. În plus, ceaiul verde conţine şi catechine, substanţe care neutralizează mirosul neplăcut din gură.
Pe lângă sport şi diete sănătoase, acum şi ceaiurile te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus. Spre exemplu, ceaiul de iasomie are proprietăţi antioxidante şi accelerează metabolismul, ajutând astfel organismul să ardă mai rapid caloriile. De asemenea, scade colesterolul, reglează tranzitul intestinal şi calmează simptomele neplăcute ale indigestiei. Pe lângă ceaiul de iasomie, mai există şi alte tipuri de ceai de slăbit, cum ar fi cel de soc, mentă sau de coada calului.
În timpul sezonului rece, organismul este mult mai predispus la îmbolnăvire, aşa că îţi recomandăm să îţi întăreşti sistemul imunitar apelând la remedii naturiste. Echinaceea este cea mai bună plantă care te poate ajuta să îţi întăreşti imunitatea, prin stimularea producerii globulelor albe, ce apară organismul de infecţii. Pe lângă ceaiul de echinaceea, poţi consuma în sezonul rece şi ceaiuri de măceşe sau de cătină, care ajută la formarea anticorpilor, fiind în acelaşi timp bogate în vitamina C.
Aşadar, consumul de ceai are o mulţime de beneficii asupra organismului uman, de la întărirea imunităţii, până la prevenirea unor boli grave, precum Alzheimer sau Parkinson. În plus, ceaiurile te ajută să scapi de kilogramele în plus, reglează tranzitul intestinal şi reduc nivelul de colesterol. O cană de ceai poate înlocui chiar şi cafeaua de dimineaţă, deoarece există o mulţime de plante care oferă un plus de energie, pentru o zi cât mai productivă.