ß
Anotimpul rece bate la ușă, așa că trebuie să ne pregătim atelierul auto toate reparațiile și îmbunătățirile pe care vrem să le aducem mașinilor noastre. Dacă până acum ți-a fost simplu să te desfășori în curtea casei sau în orice alt spațiu improvizat, deoarece vremea a fost de partea ta, timp de câteva luni toată activitatea aceasta se va desfășura în cadrul atelierului.
Și cum odată început lucrul nimic nu te mai poate opri să-ți duci proiectul la bun sfârșit, trebuie să te asiguri că ai la îndemână toate sculele și echipamentele necesare pe care le folosești în mod uzual.
Află în continuare care sunt cele mai importante instrumente pentru un atelier bine organizat.
1. Compresor și unelte pneumatice
Din atelierul tău auto nu trebuie să lipsească un compresor de aer, scule și unelte pneumatice. Nu face rabat la calitate în alegerea acestui produs, deoarece, mai devreme sau mai târziu, vei ajunge să îl folosești la capacitate maximă.
Așadar, chiar dacă este vorba de umflarea roților sau curățarea locului de muncă, ia în considerare două caracteristici principale ca să achiziționezi un compresor performant: presiunea și debitul. Indicat ar fi să-ți îndrepți atenția către unul industrial, care să-ți ofere o presiune de 12 bari și un debit maxim de 300 l/minut. Evită compresoarele cu carcasă de aluminiu sau pe cele fără pompă de ulei, pentru că sunt mai puțin durabile.
2. Un banc de lucru solid
În mod clar, dintr-un atelier auto trebuie să facă parte și un banc de lucru rezistent, eventual dotat și cu o menghină de bună calitate. Pentru a nu avea nici un fel de restricții atunci când îl folosești, bancul trebuie să aibă o lungime de cel puțin 1-1,2 metri și o lățime de 0,6 metri. Și pentru că vei lucra și cu piesele delicate ale mașinilor, care nu trebuie să se zgârie, alege un blat care are finisaj pe jumătate din lemn și pe cealaltă jumătate este acoperit cu metal.
3. Chei, scule și garnituri
Cu toate că sunt obligatorii în orice atelier auto, vorbim de piese mici, pe care le poți trece ușor cu vederea. Garniturile, piulițele, șaibele și șuruburile trebuie împărțite pe dimensiuni, pentru ca munca ta să se desfășoare rapid și eficient. În plus, cu o organizare atentă, vei observa mai ușor ce anume îți lipsește sau dacă trebuie să suplimentezi stocurile pentru unele produse. Chei reglabile, dinamometrice și fixe, șurubelnițe, patent, clești, ciocane de diferite mărimi, fierăstraie, multimetru digital ori elevator, toate trebuie să-și găsească locul în atelierul tău complet echipat.
4. Bormașină
Un echipament profesional pe care să-l folosești în orice situație, atât pentru găurit cât și pentru înșurubat, își va găsi rapid utilitatea în atelierul tău de lucru. Cheile sunt un ajutor de nădejde, dar, folosind funcția de înșurubare a unei bormașini vei termina treaba mult mai repede.
Ideal ar fi să cumperi o bormașină cu acumulatori, care să aibă o tensiune de lucru de peste 18 volți. În cazul unui produs cu fir te vei încurca mereu în cabluri, pentru că va trebui să te asiguri că este conectat în permanență la o priză. Totuși, dacă alegi varianta fără fir, nu uita să cumperi și acumulatori de schimb, ca să nu riști să rămâi cu treburile neterminate.
5. Rafturi de scule auto
Știi deja cât de multe instrumente deții în atelier și cât este de important ca totul să fie organizat corect, pentru a nu pierde timpul căutând diferite ustensile. Folosește rafturi de scule auto, cu ajutorul cărora îți poți ordona echipamentele de lucru. Ele pot fi dotate cu sertare sau dulapuri de diferite mărimi, în care să depozitezi exact uneltele pe care vrei să le ai întotdeauna la îndemână.
Toate aceste instrumente sunt importante pentru un atelier auto, pentru că te ajută să lucrezi mai eficient și ușor. În funcție de destinația spațiului tău, lista de ustensile necesare poate fi mult mai lungă, însă ia în considerare elementele de bază atunci când te gândești să-ți amenajezi atelierul astfel încât să poți duce orice treabă la bun sfârșit.
Sursă foto: images.pexels.com