ß
Ideea de a fi independent este cea care ne convinge pe cei mai mulți dintre noi să luăm decizia de a ne muta în chirie. Odată ce devii adult, apare și dorința de a-ți lua viața în propriile mâini. Însă înainte de a face asta, ar fi bine să știi câteva lucruri.
Statul în chirie - Avantaje și dezavantaje
Principalul avantaj de care vei avea parte e flexibilitatea. Dacă nu îți place zona sau orașul în care eșți, poți oricând să te muți. Un alt avantaj este că, de cele mai multe ori, chiria este mai ieftină decât rata pentru o locuința achiziționată cu un credit imobiliar. Nu în ultimul rând, stand în chirie, nu trebuie să plăteșți pentru impozit sau asigurarea apartamentului. Proprietarul se ocupă de aceste lucruri și de renovări, reparații sau alte modificări majore. Așadar, singurele tale cheltuieli sunt chiria și utilitățile. Astfel, vei economisi bani și te poți bucura de ei în alte moduri.
Din păcate, există și dezavantaje. De exemplu, lipsește acel confort psihologic pe care ți-l oferă propria locuință. Alt dezavantaj e faptul că poți fi dat afară oricând. De asemenea, deși pe termen scurt ieși mai bine financiar, pe termen lung situația e diferită. După ce stai în chirie mai mult de 10 ani, vei realiza că ai fi putut să-ți foloseșți banii în alte scopuri.
Cum să găseșți apartamentul perfect
Vrei să găseșți un apartament bun într-un timp scurt? Stabilește facilitatiile de care ai nevoie și bugetul disponibil. Cauți un apartament cu 2 sau 3 camere? Cât de mare să fie suprafață? Îți doreșți neapărat să stai într-un bloc nou sau poate fi și unul vechi? Prețul unei chirii variază în funcție de toți acești factori.
Gândește-te pe termen lung! Deși poate fi tentant să alegi primul apartament care ți se pare decent, amintește-ți că vei sta în el probabil cel puțin câteva luni sau chiar ani de zile. De aceea, ar fi mai bine să iei decizia cu răbdare și să alegi ceva care să fie pe gustul tău. O metodă bună pentru a găși apartamentul ideal, e să cauți pe un site specializat, precum cel de apartamente de închiriat în Botoșani. Poți cere și ajutorul unui agent imobiliar. Acesta va face căutarea pentru tine și îți va economisi timp.
Ce trebuie să faci înainte să te muți
Odată ce ai găsit apartamentul potrivit, următorul pas e să-l analizezi. Verifică instalațiile, aparatele electrice, conexiunea la internet, pornește apa și dă drumul la aragaz. Asigura-te că toate acestea funcționează pentru a nu te trezi mai târziu că sunt probleme.
Negociază chiria! Cel mai probabil, proprietarul a pus un preț mai mare decât cel ce îl dorește cu adevărat. Va fi receptiv la propunerea ta dacă îi vei inspiră încredere. Prezintă-te la timp când vezi apartamentul, pune întrebări și dovedește faptul că eșți o persoană serioasă. Orice proprietar își dorește un chiriaș bun, pe termen cât mai lung.
Citește cu grijă contractul! Acordă atenție clauzelor de întârziere a plății chiriei, întreținerii sau facturilor. Pe lângă asta, fii atent la procentajul de penalizare și condițiile de reziliere. De cele mai multe ori, din neatenție, garanția plătită inițial o poți pierde doar pentru că nu ai înștiințat cu 30 de zile înainte că doreșți să renunți la contract. Odată ce te-ai asigurat că totul e bine, plătește avansul și semnează contractul pentru a face tot procesul legal și sigur.
Ești gata să faci acest pas?
După cum observi, să te muți în chirie nu e așa de simplu precum pare. Trebuie să ai răbdare până găseșți locuința potrivită, să fii atent ce contract semnezi și cel mai important, să fii hotărât când faci acest lucru. Acum că știi la ce să te aștepți, tot ce îți mai rămâne de făcut e să acționezi. Dacă urmezi toți pașii de mai sus vei avea un apartament exact așa cum îți doreșți și te vei simți în el că acasă.
Sursă foto: https://pixabay.com/photos/key-home-house-estate-business-2323278/