ß
Bucătăria chinezească este o combinație interesantă de culori, arome și forme și se adresează tuturor simțurilor, chiar dacă gustul este principalul sau atu.
Rețetele culinare din China sunt diverse și neașteptate, însă toate se bazează pe câteva ingrediente cheie, cum ar fi orezul, tăițeii, legumele, puiul și fructele de mare. Un rol la fel de important au și condimentele, iar printre cele mai folosite se numără ghimbirul, muștarul, usturoiul, susanul, bambusul, scorțișoară și ardeiul iute. Dacă nu ai încercat până acum niciun preparat din bucătăria chinezească, îți recomandăm câteva feluri de mâncare delicioase!
Pui dulce acrișor cu ananas
Rețeta de pui dulce acrișor cu ananas este una dintre cele mai populare în gastronomia chinezească, însă în ultima perioadă a câștigat o mulțime de fani și peste hotare, așa că acum, acest preparat este servit și în restaurantele din Europa. Gustul dulce al zahărului este echilibrat perfect în această rețetă de gustul acrișor, oferit de oțetul chinezesc. La final, puiul dulce acrișor poate fi servit cu o porție de orez prăjit cu legume, sau cu tăiței simpli de orez.
2. Xiaolongbao
Galustele făcute pe aburi, denumite și Xialongbao, sunt extrem de populare în Shangai. Umplutură tradițională constă în carne de porc și o supă specială, din aspic, care se lichefiază pe baza de aburi. Totuși, că să savurezi aceste găluște, fără să te alegi cu arsuri pe esofag, este recomandat să le ciupești înainte de a le servi, pentru ca aburul fierbinte să iasă afară. Apoi, poți să sorbi cu grijă supa din interior, iar la final poți să mănânci umplura rămasă.
3. Orezul prăjit
Orezul prăjit este extrem de popular în țările asiatice, însă rețeta este originară din China. De obicei, acesta este preparat cu legume și bucăți de carne, amestecate la un loc într-o tigaie wok, cu sos de soia și uleiuri aromate. Această este doar o metodă în care poți prepara orezul prăjit, însă îl poți servi și în alte combinații, cum ar fi cu ou bătut sau cu diverse condimente.
4. Furnici în copac
Poate că denumirea acestui preparat sună ciudat în limba română, însă rețeta este una foarte delicioasă, și poate fi servită chiar și în timpul postului. În mod normal, această rețetă este preparată cu tăiței și carne tocată de porc, însă în varianta de post, rețeta poate fi pregătită și cu granule de soia sau ciuperci. După ce se prepară, acest fel de mâncare poate fi servit simplu, sau cu o garnitură de orez.
5. Rață Pekin
Rața Pekin este o rețetă populară în gastronomia din Beijing, acest fel de mâncare fiind preparat încă din perioada imperială. La acest preparat, carnea de rață este servită sub formă de felii subțiri, care sunt atent prăjite, iar pielea este crocantă, și poate fi servită separat, cu zahăr și sos de usturoi. Rața Pekin poate fi consumată și cu o garnitură de legume, sau cu clătite, sos dulce sau sos de soia.
Bucătăria chinezească este una extrem de complexă, iar rețetele sunt transmise din generație în generație, bucătarii fiind de asemenea foarte pricepuți. Ținând cont că gastronomia din China este influențată de opt subculturi, îți va fi greu să încerci toate preparatele, așa că poți începe cu cele mai populare feluri de mâncare. Iar dacă nu ai drum în China prea curând, poți comandă acum mâncare chinezească cu livrare în București, pentru tine și prietenii tăi!
Foto: https://unsplash.com/photos/q66grqqHpDQ