Renovarea unei case sau chiar a unui apartament reprezintă o cheltuială importantă.
De aceea, ca să nu ai surprize neplăcute și să te trezești că nu îți ajung banii pentru toate schimbările pe care ți le dorești, trebuie să faci din timp o planificare atentă. Stabilirea bugetului pentru renovare este esențială și, dacă vei ține cont de aceste sfaturi, o să vezi că nu este o misiune chiar așa de dificilă.
Ca să poți avea un buget de renovare corect gândit, realist și bine organizat, ar fi bine să ai în vedere mai multe aspecte, încă de la bun început. Prin urmare, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Evident, atunci când te-ai decis că vrei să-ți renovezi locuința, ai deja o idee despre cum ai vrea să arate noua casă. Dacă nu-ți este totul clar, gândește-te la fiecare modificare pe care vrei să o faci, la fiecare încăpere care trebuie refăcută: cum vrei să arate, ce trebuie schimbat și ce ar putea fi păstrat din ceea ce ai în prezent?
Stabilește stilul în care vrei să arate casa – rustic, modern, elegant sau nonconformist - apoi alege culorile care s-ar potrivi cel mai bine și obiectele de mobilier. Înainte de a chema muncitorii să renoveze, trebuie să ai clar în minte tot ce îți dorești, ca să le poți explica și lor. Astfel, totul va decurge mai repede și nu vor exista neînțelegeri.
Poți căuta surse de inspirație în revistele de specialitate sau pe platformele de amenajări interioare. Dacă ai un buget generos și ești mai pretențios, poți angaja un designer care să vină cu propuneri concrete, personalizate, pentru locuința ta.
2. Împarte cheltuielile pe categorii
Pentru ca bugetul să fie bine organizat trebuie să-l împarți de la început pe anumite categorii, alocând o anumită sumă pentru:
În acest fel, vei ști din timp câți bani îți trebuie în perioada imediat următoare. De asemenea, ține cont că manopera trebuie plătită separat de materialele de construcție. Cere un deviz unei firme de renovări, ca să afli care este prețul pentru manoperă, apoi mergi într-un magazin cu materiale de construcții cum este Macostore, ca să te interesezi cam cât te-ar costa toate produsele de care ai nevoie. Poți verifica ofertele din mai multe magazine de acest fel, ca să faci o comparație între ele și să afli care este prețul mediu.
Pe măsură ce renovarea avansează, trebuie să ții evidența fiecărei cheltuieli făcute, să păstrezi facturile și chitanțele pentru materialele cumpărate. În acest fel le vei putea schimba dacă sunt în garanție și se strică sau nu sunt potrivite cu nevoile tale. În plus, având o agendă unde ai notate toate cheltuielile, vei afla exact câți bani mai sunt necesari în continuare și poți verifica și dacă dispui de această sumă sau trebuie să mai faci rost de bani.
Desigur, la fel de important este să verifici și să supraveghezi activitatea muncitorilor, ca să te asiguri că totul decurge așa cum v-ați înțeles și ei respectă cerințele tale. Orice problemă sau neregulă va fi rezolvată mult mai simplu dacă o vei observa din timp, nu după câteva zile sau săptămâni de la finalizarea renovării.
Întotdeauna trebuie să ai niște bani puși deoparte, pentru situații neprevăzute. În acest fel vei putea acoperi rapid cheltuieli care pot să apară pe parcursul renovării, cu anumite defecțiuni care nu sunt descoperite dinainte, dar care trebuie neapărat remediate: schimbarea unor țevi, îndreptarea unor pereți sau unele modificări asupra cărora te decizi pe parcursul procesului de renovare.
Nu uita că dacă vrei să demolezi un perete, spre exemplu, sau să faci alte schimbări la structura apartamentului, trebuie să obții mai întâi o autorizație de la primărie. Altfel riști o amendă serioasă. Iar aceste avize și autorizații necesită timp și pot presupune inclusiv unele cheltuieli suplimentare.
Dacă vei ține cont de toate aceste aspecte și îți vei face din timp un buget pentru renovare, nu vei avea probleme și totul va decurge exact așa cum îți dorești.
Gallery