• PRO TV
  • (P) Ce este auditul energetic și când trebuie folosit

(P) Ce este auditul energetic și când trebuie folosit

(P) Ce este auditul energetic și când trebuie folosit

Pentru reabilitarea termică a blocurilor, dar și pentru alte intervenții asupra unor clădiri, este necesară realizarea unui audit energetic. Acest audit nu trebuie confundat însă cu certificatul energetic, un document care este obligatoriu pentru vânzarea unei locuințe. Iată ce presupune auditul energetic, cum trebuie realizat și pentru ce este util.

Auditul energetic este o expertiză elaborată, o sinteză realizată de un specialist care analizează consumul energetic al unei clădiri și propune soluții concrete pentru eficientizarea acestuia. Aceste soluții sunt de obicei recomandări pentru efectuarea unor lucrări care aduc modificări și îmbunătățiri clădirii respective, astfel încât izolarea termică să fie cât mai bună, iar consumul energetic să fie cât mai mic.

Ce informații oferă auditul energetic

În urma unui audit energetic, expertul va prezenta soluțiile concrete pe care le propune pentru reducerea consumului energetic al clădirii, dar și a emisiilor poluante care rezultă din folosirea acelei clădiri. Astfel, printre modificările care ar putea fi propuse de specialist se numără de obicei:

- Izolarea termică a pereților exteriori

- Izolarea terasei

- Înlocuirea tâmplăriei de la ferestre

- Refacerea instalațiilor din subsol

- Înlocuirea terasei vechi, dacă aceasta nu mai poate fi reparată.

Auditul energetic este reglementat prin Legea nr.372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Această analiză este confundată deseori cu certificatul energetic, document care este necesar oricărui proprietar care dorește să vândă o clădire. Nu este însă același lucru. Certificatul prezintă doar situația energetică actuală a unui imobil, nu și propunerea unor soluții pentru eficientizarea consumului. În schimb, auditul conține propuneri concrete, care pot fi aplicate de ingineri sau arhitecți, pentru a îmbunătăți respectivul imobil. 

Un audit energetic trebuie realizat numai de către un auditor energetic gradul I, care este atestat și își asumă analiza din raport prin semnătură. Există firme specializate, care pot asigura acest serviciu, spre exemplu poți solicita un audit energetic profesional oferit de 1Design.

Auditul este obligatoriu pentru reabilitarea termică a clădirilor, fiind solicitat de obicei în cazul blocurilor care trebuie izolate mai bine, însă poate fi cerut și pentru alte clădiri, dacă proprietarul dorește să facă unele intervenții pentru eficientizarea energetică.

Înainte de realizarea unui audit energetic, trebuie întocmit un releveu de arhitectură și instalații pentru toată clădirea. De asemenea, auditorul va avea nevoie de un chestionar completat, care să conțină mai multe informații esențiale pentru această analiză elaborată:

- Dotarea clădirii

- Gradul de deteriorare 

- Vechimea instalațiilor.

Auditul energetic poate fi solicitat de companii, instituții publice sau furnizori de servicii de proiectare. Cu ajutorul acestei analize, inginerul sau arhitectul va putea face modificări și îmbunătățiri asupra clădirii, astfel încât consumul energetic să fie redus cât mai mult posibil, la fel și emisiile poluante care sunt produse prin utilizarea construcției.

Sursă foto:https://pixabay.com/photos/block-of-flats-architecture-2462069/ 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni