Indiferent dacă îți desfășori activitatea în domeniul sănătății, industria ușoară, retail sau mediul financiar-bancar, cu siguranță știi cât de important este să folosești un cititor de cod de bare eficient și ușor de manevrat.
Aceste dispozitive electronice fac parte din logistica multor business-uri, fiind utile atât în supermarketuri, farmacii sau depozite cât și în birouri, aeroporturi, biblioteci, firme de curierat ori instituții publice. Practic, acestea permit identificarea rapidă a mărfurilor, documentelor și persoanelor, astfel că sunt întâlnite în toate sectoarele economice. Dezvoltarea tehnologică a condus la apariția a numeroase tipuri de scanner, însă un antreprenor care dorește să își îmbunătățească procesul de lucru are nevoie de un echipament performant. Iată de ce trebuie să ții cont în alegerea unui cititor de coduri de bare modern:
Tehnologia de scanare
Există două modalități principale prin care este determinată puterea de scanare a unui cititor de coduri de bare. Prima dintre acestea se referă la scanner-ul de tip imager care captează informația prin fotografierea codului de bare. Echipamentul laser reprezintă cea de-a doua modalitate prin care pot fi citite doar codurile de bare 1D, de la distanțe de câțiva centimetri până la 10 metri. Cititorul imager este superior în ceea ce privește performanța deoarece suportă formatele 1D și 2D, este eficient chiar și atunci când codul este șters sau puțin vizibil și funcționează pentru citirea codurilor și de pe telefonul mobil. Pe de altă parte, cititorul laser poate fi utilizat și în exterior, nefiind afectat de lumina directă a soarelui. Scanează codurile de la distanțe foarte mari, chiar și din mișcare.
Capacitatea de decodare
Un aspect important al unui cititor de coduri de bare este capacitatea de decodare. Ai opțiunea de a folosi un dispozitiv cu scanare liniară de tip 1D sau un produs ceva mai nou, cu decodare 2D. Tehnologia 1D înregistrează doar simboluri unidirecționale, simple, compuse din șiruri de numere și linii verticale negre. Decodarea 1D permite un unghi larg de scanare și înregistrează semne ce pot fi mai lungi, de 20-25 simboluri, precum cele de pe facturi. Sunt intens utilizate în unitățile comerciale, deoarece sunt practice și eficiente. Scanarea de tip 2D este utilă pentru codurile care stochează un număr mare de date, de până la 2.000 de semne. Aceasta este bi și omnidirecțională, ceea ce înseamnă că poți scana codul foarte rapid, din orice unghi, indiferent de tipul suprafeței pe care e imprimat. Scanarea 2D este compatibilă și cu sistemul 1D. Poți să investești într-un cititor cod bare de la Dactecs dacă îți dorești un echipament performant cu care să identifice informațiile rapid și ușor.
Mobilitatea
Conectivitatea cititorului de coduri de bare este și ea importantă atunci când vrei să achiziționezi un produs performant. Ai posibilitatea de a opta pentru un cititor de cod de bare cu fir sau unul wireless. Indiferent de varianta aleasă, aceste instrumente sunt în permanență conectate la un calculator. Scanner-ul cu fir este ceva mai avantajos din punct de vedere al prețului, însă cablul său nu este foarte lung, de regulă între 1.5 – 2 metri. Cu ajutorul unui cititor de cod de bare wireless poți scana produse voluminoase sau aflate în locații diferite deoarece funcționează perfect pe o rază destul de mare față de bază, de la 12 la 100 de metri. Această specificație ajută la optimizarea timpului de lucru și crește randamentul.
Rezistența la uzură
O altă caracteristică de care trebuie să ții cont la cumpărarea unui cititor de coduri de bare este rezistența la condiții extreme. Acestea pot fi supuse la accidente, șocuri mecanice, praf, umiditate sau chiar apă. Pentru a evita defectarea aparatului, este indicat să alegi un model confecționat din materiale dure, cu finisaje superioare, care cresc durata de viață a dispozitivului.
Codurile de bare suportate
Dispozitivele cu citire liniară suportă coduri de tip EAN-8, EAN-13, precum și altele inscriptionate în sistem Universal Product Code (UPC) și codurile 128, 39, MSI sau EAN128. Scanner-ul 2D bidimensional citește codurile din seriile Aztec, Data Matrix, QR (marketing, social media), China Han Xin Code ori Micro QR Code. Acestea sunt doar câteva exemple de coduri, însă producătorii oferă informații detaliate despre acest aspect, mai ales că pot exista compatibilități chiar și pentru codurile poștale. Alegerea cititorului potrivi ține de domeniul în care va fi folosit produsul.
Viteza de scanare
Un număr de 300-350 de scanări pe secundă înseamnă că dispozitivul ales este unul performant. Un asemenea cititor de cod de bare trebuie să ușureze munca angajaților, ajutând la operațiuni cu mare rapiditate, de aceea este importantă și viteza de scanare. Cititorul de cod de bare este un instrument indispensabil mediului economic modern care se bazează pe diversitate. Modul de alimentare, forma, ergonomia, garanția, calitatea sau greutatea unui astfel de dispozitiv pot fi și ele analizate cu atenție. Alegerea scanner-ului perfect ține de specificul afacerii, mediul în care va fi folosit, volumul de scanare și tipul de coduri ce vor fi citite.