Dacă am face un top al celor mai populare tipuri de încălțăminte pentru vară, fără îndoială șlapii ar ocupa prima poziție. Este drept că aceștia reprezintă o variantă comodă, potrivită pentru a fi purtată în combinație cu topuri colorate și cu pantaloni scurți.
Totuși, spun specialiștii, aceștia reprezintă un factor de risc pentru sănătate, din diverse puncte de vedere. Medicilor ortopezi li se alătură și părerile criticilor de modă, care afirmă că șlapii nu ar trebui purtați în afara piscinei sau a plajei.
Așadar, află care sunt cele 4 motive concrete să nu porți șlapi și ce alternative ai în privința încălțămintei pentru vară!
Șlapii au reprezentat obiect de studiu pentru o serie de cercetări medicale. În urma efectuării acestora, s-a demonstrat că șlapii nu sunt nici pe departe încălțămintea ideală. Ba mai mult decât atât, din cauza faptului că ne suprasolicită ligamentele picioarelor deoarece depunem efort suplimentar pentru a nu-i scăpa din picioare, șlapii ne modifică mersul.
2. Provoacă dureri de călcâie
Un alt motiv pentru care ar trebui să limitezi purtarea șlapilor, constă în faptul că aceștia provoacă dureri de călcâie. În momentul în care porți șlapi, călcâiele se lovesc de sol cu o intensitate mai mare decât ar trebui. Acest lucru va produce dureri în zona de impact.
În plus, dacă papucii au talpa foarte subțire, riști să te înțepi. Mai mult decât atât, dacă ai bătături sau bășici, prin purtarea șlapilor nu vei face decât să te expui și mai mult la microbi și bacterii.
3. Favorizează apariția bătăturilor
Probabil că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că șlapii pot produce bătături în zona care separă degetele. În timpul mersului în șlapi, în această zonă se creează o mișcare de fricțiune, în urma căreia pielea resimte o senzație de arsură. Aceasta reprezintă, de fapt, primul semn că riști să te trezești cu bătături dureroase și incomode.
4. Generează dureri de spate
Un alt detaliu pe care trebuie să-l știi despre șlapi este că aceștia nu oferă suportul necesar piciorului, ceea ce înseamnă că purtându-i constant, riști să capeți dureri de spate, de genunchi și chiar de șolduri. Astfel, în ciuda faptului că sunt comozi cel puțin aparent), medicii ortopezi nu recomandă purtarea lor frecventă.
Papucii cunoscuți drept flip-flops au efecte adverse similare cu cele ale pantofilor cu toc.
Și balerinii sau sandalele cu șnururi pot fi periculoase pentru sănătatea picioarelor. La fel ca în cazul șlapilor, balerinii nu absorb decât într-o mică măsură șocurile din timpul mersului. Astfel, pot să apară dureri la nivelul gleznei și al coloanei vertebrale.
Pe de altă parte, sandalele cu curelușe, șnururi și bretele subțiri te expun unei cantități mari de raze ultraviolete, principalul factor de risc al cancerului de piele.
Dacă, totuși, vrei să porți șlapi, există și variante ”sănătoase”. Este vorba despre șlapii care sunt confecționați dintr-o piele durabilă și care oferă confort arcului plantar și pentru haluce (degetul mare de la picior). Îi poți recunoaște ușor, după adânciturile din zona călcâielor, speciale concepute pentru a absorbi șocurile. Din fericire, există mulți astfel de producători care țin seama de standardele ortopedice.
Sandalele sunt și ele o alternativă ideală pe timpul verii, ele oferind suficient suport tălpilor și ajutându-te să faci față temperaturilor caniculare specifice sezonului estival.
Cele mai benefice pentru sănătate sunt cele care oferă suport în zona spatelui piciorului și care sunt fabricate respectând anatomia piciorului. Astfel de sandale se găsesc în magazine specializate și în farmacii.
Dacă vrei să aflii ce alte alternative ai la dispoziție, consultă glosarul de modă de la epantofi.ro!