ß
Ai făcut achiziția propriului tău aparat de cafea, pentru cești perfecte de fiecare dată, în intimitatea casei tale?
Acest lucru nu înseamnă că treaba ta s-a terminat aici. Espressorul pe care îl ai în bucătărie trebuie tratat cu atenție și grijă, pentru a-i asigura o bună funcționare, pentru o perioadă cât mai îndelungată.
Principalul “inamic” al acestui aparat, ca de altfel al tuturor mașinăriilor care folosesc apă atunci când acționează, este calcarul, dar există și alte depuneri care pot influența în mod negativ gustul și savoarea licorii magice cofeinizate. Poți lua, însă, câteva măsuri de precauție, astfel încât espressorul tău să funcționeze la cote maxime.
Ți-am pregătit mai jos un mic ghid de întreținere a aparatului de cafea, care să te ajute să obții cel mai înalt nivel de calitate a cafelei într-o cană, produsă în propria ta cafenea de acasă.
Prevenția depunerilor de calcar
Cea mai mare problemă pe care o vei întâmpina, în cazul aparatului tău de cafea este acumularea calcarului, din cauza unei calități slabe a apei utilizate. Această depunere de calcar va scurta substanțial durata de viață a espressorului și va necesita reparații costisitoare. Pentru a evita aceste consecințe, asigură-te că utilizezi doar apă filtrată și dedurizată.
Fie că ai deja în casă o cană filtrantă sau ai instalat un sistem de filtrare sub chiuvetă, este nevoie de precauție suplimentară, reprezentată de analiza chimică. Duritatea totală a apei ar trebui să fie între 35-85 ppm (părți per milion), motiv pentru care este indicat să testezi apa pe care vrei să o folosești pentru aparatul de cafea.
Decalcifiere periodică
Evitarea completă a depunerilor calcaroase este imposibilă, motiv pentru care se recomandă un proces de decalcifiere periodică a aparatului de cafea. Decalcifierea are ca scop eliminarea depozitelor de calcar care s-au acumulat în interiorul aparatului, în special în micile conducte care conduc lichidul spre cafeaua măcinată.
Calcarul este reziduul cretos, sub aspect de pietricele minuscule, într-o nuanță de alb-murdar, lăsat în urmă pe părțile metalice ale mașinilor care operează cu apă. Atunci când acesta se acumulează și se întărește, se diminuează eficiența elementului de încălzire din aparat. Astfel, nu doar că se limitează durata de viață a espressorului, însă din cauza eficienței reduse și factura de energie electrică va crește.
Există mai multe opțiuni pe care le poți încerca pentru a decalcifia un aparat de cafea, iar printre cele mai utilizate și recomandate se numără:
Acidul citric - Dizolvă două linguri de pulbere alimentară de acid citric într-un litru de apă la temperatura camerei.
Oțet.ul - Poți folosi orice tip de oțet ai în casă, nediluat.
Lămâia - Amestecă o parte de suc de lămâie proaspăt stors cu două părți de apă la temperatura camerei.
Poți alege oricare dintre aceste trei soluții de decalcifiere, pe care să le treci prin aparatul de cafea prin mai multe cicluri de funcționare. Este important ca după ce termini acest pas, să reiei de câteva ori procesul, însă cu apă curată.
Acest pas suplimentar va elimina eventualele mirosuri ce pot rămâne în urma soluțiilor mai sus menționate, care pot afecta gustul cafelei obținute. Verifică manualul de utilizare al aparatului tău de cafea, pentru a afla perioada recomandată de producător pentru efectuarea unei decalcifieri.
Curățarea corespunzătoare a recipientelor
O acțiune ce ar trebui realizată o dată pe săptămână sau mai des, în funcție de frecvența utilizării espressorului este reprezentată de curățarea recipientelor. Dacă ai făcut achiziția după ce te-ai informat corespunzător, de la un producător de aparate de cafea de calitate, atunci ai deja un ajutor de nădejde în acest sens.
Curățarea unor recipiente obținute din materiale special alese și prelucrate în mod atent va fi mai facilă și va culmina cu un aparat care arată și funcționează ca atunci când era nou. Desfă părțile aparatului și spală cu un detergent blând și apă caldă toate recipientele acestuia - cel pentru apă și cel pentru cafea, dar și toate picurătoarele și conductele (cum ar fi cea pentru prepararea laptelui).
O astfel de întreținere va asigura o savoare excelentă în fiecare ceașcă de cafea, datorită utilizării unui aparat curat.
Întreținerea aparatului tău de cafea nu trebuie să fie o sarcină dificilă, dacă alegi să faci lucrurile la timp. Începe cu prevenția depunerilor de calcar, apoi asigură-te periodic că orice acumulări sunt îndepărtate, iar curățarea întregului sistem nu va mai reprezenta o misiune imposibilă.