ß
Traficul aglomerat dar și neatenția sau lipsa de experiență a șoferilor sunt principalele cauze pentru care, în speciale proprietarii auto din marile orașe, nu ar trebui să fie luați prin surprindere dacă își găsesc mașinile avariate în parcări.
Probabil că ți s-a întâmplat și ție să-ți găseșți automobilul zgariat sau lovit în față blocului, ori în parcările centrelor comerciale. Și chiar dacă nu te-ai confruntat până acum cu o astfel de situație, este recomandat să știi ce costuri implică reparațiile mașinii, dar și cum îți poți recupera pagubele în această situație.
Care sunt, deci, prețurile pentru revopsirea mașinii?
În cazul în care mașînă ta nu a fost implicată într-un accident rutier major și doar a fost atinsă în parcare, cel mai probabil soluția constă în revopsirea și îndreptarea - dacă este cazul - a câtorva elemente sau chiar a unuia singur și nu a întregii caroserii. Astfel, dacă ai nevoie de servicii de vopsire a unei singure componente, va trebuie să scoți din buzunar între 250 și 500 de lei.
Acestea sunt prețurile medii care acoperă contravaloarea serviciilor de vopsitorie auto și care variază în funcție de componentă afectată, dar și de complexitatea lucrării.
Un alt factor care poate influență prețul final în acest caz îl constituie și culoarea aleasă; o vopsea metalizată este întotdeauna mai scumpă decât una clasică. Desigur, calitatea muncii și atenția la detalii se reflectă și ele, adesea, în prețul final al acestui serviciu.
Atunci când ai de revopsit mai mult de 2-3 elemente ale mașinii, este recomandată vopsirea să integrală. Astfel, rezultatul va fi mult mai estetic și uniform.
De dată această, vei avea nevoie de sume care variază între 2.000 și 5.000 de lei, în funcție de tipul mașinii, de tarifele practicate în service-ul ales și de standardul de calitate al lucrării efectuate. Dacă ai un SUV, va trebui să mai scoți din buzunar cel puțîn 1.000 de lei, peste tariful maxim menționat mai sus.
Revopsirea mașinii după un incident auto trebuie să fie o prioritate pentru orice șofer. Această restabilește nu doar conduită de drum a mașinii, dar sporește și durata de viață a componentelor afectate.
O portiera care a fost lovită, de exemplu, poate fi afectată, în timp de rugină, deoarece vopseaua se va decoji din cauza condițiilor meteo la care este expusă. Costurile necesare vopsirii mașinii pot fi acoperite de un împrumut rapid. Află mai multe despre aceste credite bancare și cum se pot obține.
Cum poți fi despăgubit dacă ți-ai găsit mașînă lovită
Vestea bună pentru șoferii care și-au găsit mașinile lovite în parcare este că există o instituție înființată tocmai pentru a le veni în ajutor. Este vorba despre Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, un organism al Comisiei de supraveghere a Asigurărilor. Totuși, finanțarea necesară reparațiilor automobilului găsit lovit nu înseamnă se face doar dacă se îndeplinesc mai multe condiții:
- Mașina avariată deține RCA și ITP valabile;
- În urmă tamponarii, au existat victime și/sau persoane decedate;
- Victima trebuie să fie spitalizată pentru mai mult de 60 de zile;
- Mașînă a fost lovită de un autor neidentificat;
- Costul reparatiei depășește suma de 500 de euro;
Întrucât aceste condiții sunt numeroase și se aplică în cazuri izolate, cea mai eficientă soluție rămâne efectuarea revopsirii mașinii lovite în regim propriu.