ß
Bucătăria italiană înseamnă mult mai mult decât pizza sau paste.
Aceasta înglobează numeroase ingrediente, arome și preparate cu un gust deosebit, care au inspirat și alte bucătării internaționale. Un meniu tipic italian va începe cu o farfurie mare de antipasti (preparate reci servite drept aperitiv) - care sunt de cele mai multe ori legume (cum ar fi ardei, ciuperci, ori felii de anghinare), apoi va continua cu prosciutto și capicola.
În cele din urmă, sunt savurate pastele, urmate de un preparat ce conține carne (cotlet de miel, simplu, dar delicios).
De la primul preparat și până la ultima mușcătură savurată, fiecare fel de mâncare cu specific italian conține ingredientelor de bază. De exemplu, produsele tradiționale, selectate în funcție de sezon și localitate, sunt foarte importante pentru a da o aromă aparte mâncărurilor.
Dacă te numeri printre cei care iubesc gnocchi, tortellini și multe alte delicii, trebuie neapărat să încerci preparatele prezentate mai jos, atunci când ajungi într-un restaurant cu specific italienesc. Pentru zilele în care ești prins cu treabă la birou, poți comanda de aici mancare italiana in Bucuresti.
Dacă nu știai, Bottarga este obținută din pește proaspăt, ulterior sărat și uscat. De cele mai multe ori, peștele folosit este fie ton, tipic pentru Sicilia, fie chefal, tipic pentru Sardinia.
Preparatul mai este numit și Caviar sicilian. În august și septembrie, italienii din sud pregătesc faimosul preparat: peștii se dau cu sare, apoi sunt lăsați la uscat timp de șase luni. Rezultatul este o bucată consistentă de pește, de culoarea chihlimbarului și a portocalelor, care dă o aromă aparte pastelor și nu numai.
Poți savura Bottarga fie peste diferite preparate, fie simplu – feliat și stropit cu suc proaspăt de lămâie și ulei de măsline.
Lasagna este unul dintre cele mai populare preparate italiene tradiționale. Aceasta conține paste late, carne tocată și sos de roșii. Acest deliciu provine din regiunea Emilia-Romagna și a devenit dintr-o banală mâncare un preparat cunoscut în toată lumea.
În mod tradițional, lasagna nu era făcută cu roșii. Aceasta conținea doar ragù, sos béchamel și brânză, de obicei mozzarella sau Parmigiano Reggiano sau o combinație a celor două feluri. Chiar și astăzi, în cazul unei lasagna făcută într-un mod tradițional este folosit doar un pic de sos de roșii, spre deosebire de majoritatea preparatelor italo-americane, care conțin foarte mult sos de roșii.
Bistecca alla fiorentina, ori friptura florentină cu os tipic „T” este un preparat popular, realizat din carne de vacă Chianina, crescută în Toscana.
Carnea provine din zona lombară a animalului, mai precis din partea vertebrelor lombare. Pe o parte a osului în formă de T se află fileul, iar pe cealaltă parte se află contrafileul.
Aceasta este gătită timp de 5 până la 7 minute pe fiecare parte, în funcție de grosimea sa, până când exteriorul este gătit, iar în interior carnea are o culoare roz.
Bistecca alla fiorentina se prăjește și se afumă în aburi de rozmarin, iar acest detaliu îi dă o aromă aparte. De asemenea, pentru un plus de savoare, carnea poate fi servită cu garnitură de cartofi la cuptor, asezonați cu rozmarin.
Celebrul preparat Ossobuco alla milanese este un rasol de vițel. Feliile din partea superioară a piciorului de vițel – care sunt secționate cu tot cu os, gătite la foc mic într-un amestec de bulion vin alb și legume au o aromă delicioasă. Ingredientul secret al preparatului, cel care dă gustul deosebit, este măduva osului. Dacă ajungi într-un restaurant cu specific italienesc, trebuie neapărat să încerci Ossobuco. De cele mai multe ori, acesta este servit cu Polenta sau cu Risotto.
Chiar dacă bucătăria italiană nu este cunoscută pentru preparatele cu orez, Risotto face excepție.
Originar din Italia de Nord, Risotto este o specialitate delicioasă care sigur o să îți placă. Orezul, gătit în bulion cu șofran, unt, vin și ceapă are o textură cremoasă și un gust unic. Acesta mai poate conține și creveți, ciuperci sau alte legume.
Cel mai cunoscut tip de Risotto este, probabil, Risotto infuzat cu șofran alla milanese, care a fost inventat, potrivit legendei, de lucrătorii care au construit Catedrala din Milano. Aceștia foloseau șofran pentru a vopsi vitraliile și l-au adăugat și în orez, pentru un plus de savoare. Alte versiuni clasice ale acestui fel de mâncare includ risotto al nero di sepia (cu sepie) și risi e bisi (Risotto cu pancetta și mazăre).
Bucătăria italiană, caracterizată prin simplitatea sa, pune în prim-plan păstrarea rețetelor tradiționale, transmise din generație în generație. Pentru o savoare aparte, sunt folosite ingrediente proaspete, de sezon.
Nu trebuie neapărat să călătorești în Italia, pentru a te delecta cu deliciile italiene. În țară există nenumărate restaurante cu specific italienesc, numai bune de vizitat.