ß
Efortul de a face economii nu ar trebui să ne frustreze, ci să fie un obicei sănătos, încorporat în stilul nostru de viață, pentru că ne asigură confortul de zi cu zi. Ritmul galopant de creștere a inflației și inconsecvența reglementărilor guvernamentale sunt suportate din buzunarul propriu și de aceea nu ar trebui să ne fie indiferent ce vom face cu aceste economii, cum le vom valorifica.
Dacă am făcut eforturi pentru a economisi, ar fi bine să ne gândim foarte serios cum să le valorificăm mai bine; acest “mai bine” poate să însemne “mai puțin riscant” sau “mai profitabil”, depinde de ceea ce alege fiecare.
“Mai puțin riscant”, fără eforturi și timp investit, ar însemna să depunem economiile personale în depozite bancare; un drum până la bancă și gata, răsuflăm ușurați.
Dar dacă tot am muncit pentru aceste economii, ce-ar fi să profităm cât mai mult de sumele acumulate și să obținem o rezervă considerabilă, capabilă să estompeze cele două efecte despre care vorbeam mai sus, respectiv inflația și inconsecvența reglementărilor guvernamentale?
Poate că economiile noastre merită mai mult și ar trebui corelate mai atent cu obiectivele personale. Pentru a plasa sumele economisite și investite lunar, fondurile de investiții sunt o soluție care ar trebui luată în considerare și atent documentată, deoarece poate reprezenta o variantă ușor accesibilă și profitabilă.
“Administratorii de fonduri mutuale au obligația de a pune la dispoziția investitorilor – atât pe pagina website-ului, cât și la sediul societății, documentele fondului în care se găsesc toate informațiile legale necesare. Procesul investițional este foarte atent reglementat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, are transparență (evoluția sumelor investite poate fi verificată zilnic), iar banii investitorilor nu stau nicidecum în niște seifuri ascunse, ci sunt transferați către banca depozitară a fondului respectiv - instituție care are la rândul său și obligația de a valida toate operațiunile. Așadar, riscul de fraudă dispare”, spune Cosmin Mizof, CFA - Manager Departament Administrarea Riscului, Certinvest.
Astfel, ideal ar fi să ne alocăm ceva timp pentru a ne documenta temeinic, pentru a înțelege mecanismul unei investiții.
Noi vă oferim câteva sfaturi la care ar fi bine să reflectați înainte de a face prima investiție într-un fond mutual.
5 lucruri pe care trebuie să le știi ca investitor
1. Informează-te din mai multe surse autorizate. Documentează-te în legătură cu fondurile de investiții, tipurile fondurilor și cum funcționează ele. Pornește la drum cu lecția învățață, pentru ca apoi să înțelegi ce se întâmplă cu investițiile tale și, eventual, să îți poți schimba strategia investițională.
2. Începe cu un pas mic. Niciun alpinist nu își începe prima escaladă încercând să cucerească vârful Aconcagua. Mai întâi se antrenează, face incursiuni pe trasee mai ușoare, mai accesibile, își testează forțele și cunoștințele și abia apoi se avântă în escalade pe cele mai înalte vârfuri ale lumii. Așa ar trebui să facă și un investitor la început de drum: să nu se avânte cu sume mari – sau chiar cu toate economiile – într-un fond de investiții cu grad ridicat de risc, atras fiind de performanțele anterioare.
3. Ascultă-i pe cei care sunt deja investitori, dar nu le copia comportamentul (strategia investițională). Este posibil ca ei să nu îți spună întregul adevăr, obiectivele lor să nu coincidă cu ale tale și nici să nu dispuneți de aceleași resurse financiare. Adună informații, compară și analizează, ascultă-i pe cei care au o voce autoritară în domeniu și ia propriile decizii.
4. Înarmează-te cu răbdare. O investiție într-un fond înseamnă să ai răbdare minim câțiva ani și să investești constant (lunar). De aceea este recomandat ca atunci când alegi un fond să te uiți și la randamentele înregistrate de acesta pe perioade mai lungi de timp (3-5 ani). Totodată trebuie să știi că performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă garanții ale realizărilor viitoare.
5. Nu intra în panică atunci când valoarea investiției marchează și scăderi. Pierderile pe perioade scurte de timp sunt normale. Dacă ai ajuns cu lectura până aici și acum te sperii, înseamnă că încă nu ești pregătit pentru prima investiție. Pe perioade scurte de timp, fondurile pot avea scăderi ale unității de fond, ca apoi să înceapă să recupereze. Și asta se întâmplă și fondurilor de obligațiuni (fonduri care au un grad de risc mai redus decât cele de acțiuni), dar și celor care investesc în acțiuni bursiere. Cel mai bun exemplu este ordonanța OUG 114; efectele acesteia au dus la scădere pentru o perioadă de o lună și jumătate a valorilor unităților de fond, pentru ca apoi acestea să își revină și să recupereze.
Așadar, fondurile de investiții reprezintă soluții cu potențial pentru economiile noastre, pot fi accesate cu un efort minim, dar presupun o documentare bine fundamentată, care să ne ajute să înțelegem perspectivele acestui demers.