Porțile celei de-a cincea ediții UNTOLD abia s-au închis, însă magia festivalului se resimte în oraș.
Din cei peste 372.000 de participanți cât au fost în acest an în toate cele 4 zile, unii dintre ei mai pot fi văzuți încă pe străzile orașului Cluj-Napoca.
La o prima estimare, din cei peste 370.000 de participanți, cei 300.000 veniți din afara Clujului au cheltuit fiecare în medie, în cele 4 zile, cel puțin 150 euro, pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee etc. La un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeana, de peste 45 milioane euro.
Acești bani se vor regăsi apoi în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat.
Bineînțeles Cluj-Napoca și România au câștigat mult mai mult la capitolul imagine. Se scrie și se vorbește la superlativ în toata lumea, iar tot participanții străini intervievați declară că și-au schimbat total părerea despre România și că au fost impresionați de ospitalitatea clujenilor. Bugetul festivalului, pentru ediția aniversară, a depășit suma de 16 milioane de EUR.
Atenția organizatorilor UNTOLD asupra comunității dar și a investițiilor în oraș, continuă și după festival. Ca în fiecare an, organizatorii au pus rapid în practică un plan de acțiuni, menit să pună în valoare zona din centrul orașului unde își desfășoară activitatea festivalul.
Mai mult decât atât, organizatorii își doresc să fie un exemplu pentru comunitate și își asumă că, pe lângă lucrările de reamenajare a Parcului Central, pe o suprafață de 10.000 mp, necesare în urma folosirii parcului în cele 4 zile, să facă și o extra-investiție în înfrumusețarea a altor peste 50.000 mp din parc, suprafață folosită, an de an, de întreaga comunitate.
Astfel că, în urma evaluărilor realizate alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, UNTOLD își asumă să reamenajeze peste 60.000 de mp din parc, investiție care se ridică la suma totală de peste 1 milion de RON. Aceste lucrări sunt schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, toaletare vegetație și până la amenajări peisagistice.
Lucrările au fost deja începute, urmând a fi realizate până la finele lunii august 2019. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupa deja de lucrări.
Pe lângă toate aceste investiții ce vor fi realizate în perimetrul de desfășurare al festivalului, UNTOLD va continua să contribuie la dezvoltarea comunității, un prim exemplu fiind implicarea în îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a copiilor, din cadrul Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Participanții la festival au ocazia anul acesta să fie eroi ai copiilor, donând banii rămași pe brățara de festival, fie la plecare din festival, fie online (în aplicație sau pe site-ul festivalului), până vineri, 10 august 2019.
Aceștia au demonstrat și de această dată că sunt cei mai frumoși fani pe care îi poate avea un festival, până în prezent fiind donați peste 21.000 RON, urmând ca suma finală, alături de alte contribuții ale UNTOLD, să fie folosită integral pentru nevoile spitalului mai sus amintit.
Această acțiune vine să continue povestea începută de UNTOLD alături de cunoscutul jurnalist clujean, Tudor Runcanu, care, în urmă cu 2 luni, trecând printr-o situație nefericită, a tras un semnal de alarmă emoționant, pe pagina lui de facebook, cu privire la lipsa aerului condiționat din Spitalul de Copii, dar și a altor neajunsuri.
Vezi și: Interviu exclusiv cu James Arthur - UNTOLD 2019
Organizatorii festivalului au rezonat foarte rapid cu mesajul lui Tudor, amplasând până la finele lunii iulie ,16 aparate de aer condiționat și urmând ca până la finele lunii august să instaleze încă aproximativ 25 de aparate, în toate clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul de Copii Cluj-Napoca.
Investiția totală este evaluată la peste 30.000 EUR. Pe lângă aceste acțiuni punctuale, organizatorii festivalului vor continua să acorde o atenție sporită spitalului din vecinătate, aflându-se deja în discuții și cu alți parteneri și ONG-uri, pentru a demara un plan de acțiuni și mai amplu, în perioada următoare.
Sursa foto:Facebook