• PRO TV
  • Cum poate fi prevenită dependenţa de jocuri video la adulţi şi copii

Cum poate fi prevenită dependenţa de jocuri video la adulţi şi copii

Cum poate fi prevenită dependenţa de jocuri video la adulţi şi copii

Dependenţa de jocuri video nu este recunoscută oficial ca fiind o boală, însă aceasta este o problemă reală a zilelor noastre, iar tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de acest lucru. 

De obicei, izolarea socială, schimbările bruşte de dispoziţie sau epuizarea sunt simptome asociate acestei dependenţe. Aceste semne pot fi trecute cu vederea cu uşurinţă, însă consecinţele jocurilor video pot fi uneori foarte grave. De aceea, îţi prezentăm mai jos o parte dintre simptomele acestei dependenţe şi modurile în care o poţi preveni.

 

Simptomele dependenţei de jocuri video

În general, persoanele de sex masculin până în 30 de ani sunt mai predispuse la dezvoltarea unei dependenţe de jocuri. De obicei, această problemă apare mai ales în rândul copiilor şi al adolescenţilor, deoarece aceştia sunt mai timizi sau au probleme cu stima de sine. 

Primele simptome sau semne care trădează începutul unei dependenţe de jocuri video sunt de obicei asemănătoare cu ale altor tulburărări compulsive, cum ar fi dependenţa de cumpărături. 

Totuşi, nu timpul dedicat jocurilor video este important, ci mai degrabă efectul jocurilor. Spre exemplu, mulţi tineri ajung să neglijeze igiena corporală, odihna sau alte activităţi recreative, din cauza dependenţei de jocuri, chiar dacă nu petrec foarte mult timp în faţa calculatorului.

Simptomele dependenţei de jocuri video sunt atât de natură emoţională, cât şi de natură fizică. Tinerii dependenţi de jocuri video suferă de stări de oboseală, migrene, usturimi ale ochilor sau dureri de spate. De asemenea, la nivel emoţional, dependenţa de jocuri video se poate manifesta prin stări de nelinişte sau irascibilitate, izolare socială, pierderea interesului faţă de anumite activităţi sau prin senzaţii constante de agitaţie.

 

Cum se tratează dependenţa de jocuri video

Cei care sunt dependenţi de jocuri video au nevoie de un tratament special, care se desfăşoară ca o cură de detoxifiere, în timpul căreia jocurile video sunt complet interzise. În toată această perioadă, pacientul are nevoie de toată susţinerea familiei şi a apropiaţilor. 

Specialiştii au observat că de multe ori, tinerii dependenţi de jocuri spun că se pot limita la o singură oră în faţa computerului, însă aceştia îşi pot pierde controlul cu uşurinţă, la fel ca în cazul dependenţilor de alcool, care nu se pot opri doar la o bere.

De asemenea, este recomandată şi consilierea terapeutică, deoarece acest tip de terapie modifică de obicei tiparele greşite de gândire ale pacientului şi îi pot schimba percepţia asupra jocurilor video. În timpul unei astfel de terapii, specialistul poate descoperi dacă pacientul suferă şi de o altă tulburare psihică, pe fondul căreia a apărut dependenţa de jocuri video. 

Studiile au dovedit că de-a lungul timpului, dependenţa de jocuri video a fost asociată şi cu depresia, în rândul multor pacienţi. De aceea, în astfel de cazuri, depresia trebuie tratată în acelaşi timp, pentru ca dependenţa de jocuri video să dispară definitiv. 

Totuşi, specialistul trebuie să aleagă cu atenţie tratamentul cel mai potrivit, deoarece în astfel de situaţii se poate ajunge la dependenţa de antidepresive.

 

Cum poţi preveni dependenţa de jocuri video

Pentru a evita apariţia dependenţei de jocuri video există o mulţime de metode de prevenire, care pot fi puse în aplicare, atât la adulţi, cât şi la copii. 

În general, la adulţi situaţiile sunt mai dificile decât în rândul celor mici, deoarece totul depinde de voinţa acestora. Totuşi, există o serie de reguli pe care orice pasionat de jocuri video şi le poate impune pentru a evita riscul de a dezvolta o dependenţă. 

Spre exemplu, poţi să îţi impui ca măcar două zile pe săptămână să renunţi la jocurile video. De asemenea, nu este recomandat să depăşeşti niciodată ora de culcare pentru jocurile video şi nici să renunţi la activităţile recreative, în favoarea jocurilor.

În schimb, pentru prevenirea dependenţei de jocuri video la copii, cei responsabili sunt părinţii. Aceştia pot seta o anumită limită de timp în ceea ce priveşte utilizarea jocurilor video sau a gadget-urilor.

De asemenea, părinţii le pot oferi copiilor alte jucării, care să le stimuleze imaginaţia, în locul jocurilor video. Este important ca părinţii să le explice copiilor despre consecinţele abuzului de jocuri video şi să le monitorizeze întotdeauna activitatea de la calculator.

Aşadar, dependenţa de jocuri video poate fi prevenită prin impunerea anumitor reguli, care trebuie respectate cu multă voinţă. Este important de reţinut că dependenţa de jocuri video ascunde de obicei şi alte tulburări, cum ar fi depresia, aşa că este necesar ajutorul unui specialist în astfel de cazuri.

Sursa Foto: https://unsplash.com/photos/EHLd2utEf68

Vezi și I like IT - 8 iunie 2019 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni