Alături de Alina Vâlcu, colega sa de la emisiunea ”Visuri la cheie”, Omid Ghannadi a pus pe picioare un proiect interesant, Inside Academy, care își propune să-i învețe pe pasionații de design secretele acestei meserii.
Care e scopul Inside Academy? Chiar ne veți împărtăși câteva dintre secretele meseriei voastre?
Am observat în ultimii ani că sunt mulți oameni care au aplecare pentru designul de interior, fără să aibă neapărat studii în domeniu. Și este destul de greu pentru acești oameni să înțeleagă designul de interior în toată complexitatea lui. Atunci, ceea ce noi încercăm să facem prin acest curs este să structurăm niște informații, atât teorectice, cât și practice, combinate cu experiența noastră, pentru a ajuta pasionații de design să facă o treabă bună. Fie că este vorba despre amenajarea propriei locuințe, a înțelegerii designului ca o pasiune, sau o căutare profesională, noi credem real că acest curs este de mare folos. Și da, împărtășim din secretele noastre sau mai degrabă din experiența noastră.
Nu e cumva... contraproductiv pentru voi să le spuneți oamenilor că nu au nevoie de specialiști în amenajarea casei? Că pot și singuri?
Nu privesc lucrurile așa. Oamenii înțeleg că un proiect de design de interior poate fi foarte complex! Și asta țintim și noi profesional, să facem proiecte inedite, care ne provoacă, în spatele cărora stă nu numai experiența și creativitatea noastră, dar și o întreagă echipă de la birou. Designul, la nivelul pe care îl facem noi, nu se poate face pe cont propriu. Însă știm că sunt oameni pasionați de design care nu vor apela niciodată la un arhitect sau designer pentru proiectul casei lor, fix din acest motiv, sunt pasionați și vor această provocare. Însă pentru a face treabă bună au nevoie de un pic de ajutor. În plus, cursanții noștri nu sunt numai oameni care vor să își renoveze casele proprii sau să se apuce de o astfel de afacere, sunt oameni care fac acest curs din pasiune, pentru dezvoltare personală (este artă până la urmă), oameni care au diverse afaceri tangențiale designului și vor să vorbească același limbaj cu arhitecții. Fiecare are motivele lui și, sigur, poate unii vor deveni atât de buni încât acest curs să devină contraproductiv și atunci, ca mic profesor, aș fi mândru și bucuros.
Ce vor învăța oamenii la acest curs?
Oamenii se vor apropia structurat de lumea designului interior în toată complexitatea lui. Discutăm foarte mult despre funcționalitatea unui proiect de la ansamblu la detaliu, discutăm despre funcționalitatea sistemului electric, dimensionarea mobilierului în raport cu spațiul, despre scara unui spațiu transpusă din foaie în realitate, dar și despre lucruri sensibile: culori, lumină, plante, artă, obiecte decorative, materiale și așa mai departe. Facem o radiografie a unui proiect de amenajare interioară pe un proiect, fiind foarte mult timp alocat practicii, workshopurilor cum le spunem noi și graficii unui proiect. Cursul are 12 module.
Inside Academy are și o componentă caritabilă. Despre ce e vorba?
În fiecare ediție încercăm să ne implicăm într-un mic proiect social. Suntem parteneri Hope&Homes for Children România, anul trecut spre exemplu am realizat bradul Inside Academy pentru Festivalul Brazilor de Crăciun Salvați Copiii și s-a licitat cu 80.000 de euro. Componenta socială este amintită de-a lungul cursului, fiindcă simțim că designul poate da foarte mult societății, stării de bine a oamenilor.
Cursul se adresează și celor care vor o schimbare profesională sau îndrumare în carieră? Cine sunt, de regulă, cei care vor să-și încerce norocul în amenajări interioare?
Cum spuneam și mai devreme, oamenii care vin la noi au motivații diferite: fie vor să își amenajeze locuința proprie, fie vor o schimbare profesională și atunci vin să își îmbogățească cunoștințele și să ia contact cu lumea designului, fie profesează în domenii tangențe cu arhitectura și designul (ex.mobilier, deco, etc.) și au nevoie de mai multe informații din această lume, fie pentru dezvoltare personală, pasiune. Am avut și un student de la Facultatea de Arhitectură, pe care îl îndrăgim foarte tare.
Ce le spuneți la început de drum?
Îi sfătuim să aibă curaj, să fie serioși, este foarte important, să dea tot ce pot din ei, fiindcă designul nu este o profesie care se termină la ora 18:00 când pleci de la birou. O porți mereu cu tine, este în viața ta tot timpul, trebuie să fii atent la detalii, la oameni, să știi să asculți și să vorbești. Vezi lumea altfel atunci când ești pasionat de design, în orice spațiu te afli percepi detalii și lucruri pe care mulți oameni nu le bagă în seamă. Este un mod de a trăi.
”Visuri la cheie” continuă, iar voi ați revenit în echipă. Cum va fi al șaselea sezon al emisiunii, la ce să ne așteptăm?
Noi acum avem mai multă experiență și vrem să dăm tot ce e mai bun din noi la această emisiune. Este o experiență care te schimbă profund, atât personal, cât și profesional. Este un proiect foarte greu, sunt multe compromisuri pe care le faci, mai ales pe plan personal, dar îți oferă multe în schimb. Eu sunt foarte bucuros că această emisiune aduce designul și arhitectura mai aproape de oameni. De asta este foarte important pentru noi să dăm ce putem mai bun, vrem să oferim o cultură vizuală de calitate asupra designului de la noi. Și acesta este un mare merit al emisiunii, dincolo de ceea ce oferă oamenilor cărora le facem casele, faptul că aduce designul și arhitectura mai aproape de societate.
Vezi și: Omid Ghannadi și Dragoș Bucurenci, uniți pentru o cauză nobilă
Gallery