Indiferent că ești o persoană sportivă sau doar vrei un mijloc de transport ceva mai rapid în oraș, o bicicletă poate fi o varianta foarte bună pentru tine.
Este absolut firesc să îți dorești ca această achiziție să te servească un timp cât mai îndelungat. Pentru a alege din multitudinea de modele de biciclete de pe piață, va trebui să determini distanța pe care o ai de parcurs.
Astfel, dacă ai de parcurs zilnic o distanță mare, o bicicletă electrică îți va fi de un real ajutor pentru că este rapidă și vei ajunge la destinație în timp util. Există și variante de biciclete off-road, ideale pentru drumuri dificile sau accidentate. Acestea reprezintă o alegere excelentă pentru că oferă rezistență și confort. În vreme ce variantele de biciclete de oraș sunt dedicate turelor lente, relaxante și confortabile, cele de șosea sunt speciale pentru drumurile rapide, în care confortul este situat pe plan secund.
Așadar, după ce ai stabilit care va fi rolul acestei biciclete, va trebui să iei în considerare condițiile de fiabilitate, rezistență, materialul din care este confecționată și prețul acesteia. Ghidul pe care urmează să îl citești îți va prezenta 5 sfaturi în legătură cu alegerea unei biciclete de oraș.
Echipamentul necesar unei biciclete
Dacă ai optat pentru achiziția unei biciclete, este important să ai în vedere și un echipament adecvat. Acesta te poate feri de neplăceri și îți va asigura protecția de care ai nevoie atunci când mergi pe bicicletă. Așadar, trebuie să ai în vedere: o cască de protecție, sistem de iluminare, mănuși, bidon cu apă, sistem anti-furt sau kit de pană. De asemenea, optează pentru o vestă reflectorizantă sau alte elemente care să te scoată în evidență pe șosea, mai ales în perioadele în care ziua este mai scurtă.
Nu uita că, potrivit legislației în vigoare, noaptea nu ai voie să staționezi cu bicicleta pe marginea părții carosabile a unei sosele. Dacă ai o problemă mecanică, încearcă să scoți bicicleta din zona circulată de autovehicule.
Alege traseul cu care vei parcurge bicicleta
Dacă drumul spre serviciu nu implică o distanță prea mare, poți folosi liniștit bicicleta. Dar, dacă distanța este mai lungă, știind că drumul ar putea să depasesca o oră, alege o bicicletă pliabilă, pe care o poti strange cu ușurință si o poți lua cu tine într-un mijloc de transport în comun.
Mersul pe bicicletă în zonele aglomerate
Mai ales în oraș, atunci când este aglomerație, nu îți schimba brusc direcția, fără a te asigura că șoferii au înțeles intenția ta. Nu frâna brusc, pentru că există posibilitatea să derapezi și să pierzi controlul asupra bicicletei sau poți fi lovit din spate. De asemenea, nu îți recomandăm să asculți muzică la căști în timp ce mergi cu bicicleta prin trafic, deoarece îți poate diminua atenția.
Mersul pe bicicletă te poate deshidrata
În momentul în care ai plecat la drum, trebuie să fii conștient că ai nevoie de hidratare pe parcursul drumului. Organismul consumă din resursele proprii mai mult decât realizăm și nu trebuie să ajungem în punctul unde simțim că am fost părăsiți de energie. De aceea, nu uita să iei cu tine un bidon de apă.
Minime cunoștințe de legislație rutieră și codul rutier
Regulile de circulație pe drumurile publice trebuie respectate de bicicliști, iar câteva cunoștințe minime de legislație rutieră sunt necesare. Acesta este obligat să respecte culoarea semaforului, să oprească la trecerile de pietoni, să acorde prioritate, să nu circule pe sens interzis și să folosească pistele pentru biciclete acolo unde există.
Într-un magazin dedicat acestui sport și stil de viață, așa cum este Veloteca, vei găsi biciclete de toate formele și mărimile, de la biciclete de munte, la cursiere, biciclete pliabile, pana la biciclete electrice.