ß
Muzica îi unește pe oameni, fiind cea mai expresivă declarație de dragoste și atașament de care poate fi capabil omul. Însă, pentru a fi simțită și pentru a genera atâtea sentimente curate, muzica trebuie auzită mai întâi de toate.
În secolul XXI, acest lucru nu mai este obligatoriu, căci muzica, indiferent de genul ei, poate fi mirosită, gustată și pipăită, grație tehnologiilor actuale. Iată cele mai cool festivaluri de pe mapamond care au reușit să facă accesibilă muzica pentru toți oamenii, cu sau fără dizabilități!
Un lucru de neimaginat acum 20 de ani este din ce în ce mai firesc la marile festivaluri de muzică din întreaga lume. Organizatorii de evenimente grandioase, cu zeci sau sute de mii de spectatori, au înțeles nevoia reală a persoanelor cu dizabilități de a trăi muzica la intensitate maximă.
Special pentru ei, dar fără a-i îndepărta pe cei care aud, văd sau sunt perfect sănătoși din punct de vedere locomotor, au creat facilități incredibile pentru o experiență de neuitat. În cele ce urmează veți afla cum au reușit organizatorii marilor festivaluri de muzică din întreaga lume să facă experiența de festival accesibilă persoanelor cu deficiențe.
Este un festival etalon la nivel mondial pentru facilitățile de care se bucură persoanele care, altfel, n-ar fi avut acces la atmosfera unui eveniment de o asemenea anvergură. Începând cu anul 2013, British Summer Time are loc anual în Hyde Park din Londra. Festivalul, care se întinde pe durata a două săptămâni în luna iulie, îi are în prim-plan pe cei mai titrați artiști ai muzicii pop-rock. Line-up-ul de anul acesta îi are în centrul atenției pe Celine Dion, Josh Groban, Stevie Wonder, Barbra Streisand, Robbie Williams și Black Eyed Peas.
FOTO: Getty Images
Pentru că muzica acestor titani este pentru toți, British Summer Time și-a deschis larg porțile persoanelor cu deficiențe de vedere, de auz și handicap locomotor, creând facilități inimaginabile. Platforme înălțate cu vedere la scenă pentru persoanele în scaun cu rotile, acces gratuit la concerte pentru însoțitorii personali ai persoanelor cu dizabilități, loc rezervat în fața scenei, toalete accesibilizate pentru a putea fi folosite cu ușurință, interpret mimico-gestual pentru fiecare piesă cântată pe scena principală, în fiecare zi de festival.
Mai mult, persoanele cu probleme locomotorii au acces la puncte de încărcare a scaunelor cu rotile alimentate cu energie electrică. Spectatorii cu deficiențe de auz pot folosi aparate auditive care amplifică sunetele de pe scenă, iar persoanele cu deficiențe de vedere au la dispoziție câini special antrenați pentru a-i ghida în zona de festival. Mai mult, în zona de concert au fost amenajate corturi speciale pentru persoanele care, la un moment dat, simt nevoia să iasă din mijlocul distracției pentru a se bucura de liniște.
Toate aceste facilități fac din British Summer Festival unul dintre cele mai apreciate evenimente de muzică de pe continentul european.
Când festivalul a debutat, în anul 2006, Mean Fiddler Group și-a dorit să creeze un eveniment pentru toată lumea. Și au reușit. La 13 ani de la ediția I, festivalul de muzică din iulie, care se ține în fiecare vară în Henham Park de lângă orașul englez Southwold, se bucură de succes în rândul britanicilor de toate vârstele. Spectatorii pot veni cu corturile sau cu rulotele să petreacă patru zile și trei nopți în zona de campare a parcului natural, care se întinde pe 1.700 de hectare. Însă, cei care vor confort sporit, pot închiria căsuțe sau corturi luxoase, puse la dispoziție de organizatori.
FOTO: Getty Images
Locurile de cazare în căsuțe sunt dotate cu paturi, așternuturi, prosoape, lanterne, ghirlande luminoase alimentate cu energie solară, spații de depozitare pentru bucurile personale, baie cu duș și toaletă alimentată cu energie electrică, uși cu închidere inteligentă, frigider, DVD Player și multe alte facilități pentru care participanții la festival plătesc bucuroși 2.700 de lire pentru două persoane.
Latitude Festival a fost curtat încă de la început de persoanele cu nevoi speciale, fiindcă organizatorii le-au pus la dispoziție facilități pentru a le face șederea cât mai plăcută în cele trei zile de festival. Persoanele cu handicap locomotor au o zonă specială în care se pot acomoda împreună cu familiile lor și unde au acces la tot soiul de servicii dedicate, cum sunt stații de încărcare a scaunelor cu rotile alimentate cu energie electrică, dușuri și toalete speciale, platforme înălțate pentru a urmări artiștii de pe scenă, acces facil în zona de concert.
Festivalul, care se desfășoară anual în perioada 18-21 iulie, și-a propus să promoveze muzica artiștilor mai puțin cunoscuți din Marea Britanie. Totuși, în fiecare an organizatorii au cel puțin un nume mare pe lista invitaților, pentru a condimenta experiența pe care o trăiesc fanii muzicii de calitate, indiferent din ce mediu provin.
Creat dintr-un vis frumos al deținătoarei coroanei Miss San Antonio în 2015 și 2017 Emma Faye Rudkin, The Good Vibrations Music & Arts Festival a devenit un eveniment de referință în San Antonio, Texas, pentru toți cei care iubesc muzica. Emma Faye, ea însăși cu deficiențe de auz, și-a dorit un eveniment special care să unească prin muzică comunitățile de persoane cu deficiențe de auz cu oameni care nu au aceste probleme.
FOTO: Good Vibrations Music
Fotomodelul a reușit ca, o zi pe an, americani din toate colțurile statului Texas să vină împreună să petreacă momente de neuitat, gustând muzica în diverse forme de exprimare. Ajutate de un interpret mimico-gestual, de aparate auditive, de rucsacuri care vibrează pe ritmul muzicii sau de podele luminoase, persoanele cu deficiențe de auz pot simți într-un fel aparte muzica de pe scenă.
Evenimentul nu este dedicat doar persoanelor cu deficiențe, ci este deschis tuturor celor care vor să se bucure de o experiență de festival diferită de cea pe care o oferă un eveniment similar, dar neaccesibilizat. Prin intermediul festivalului, organizația fondată de Emma Faye, Aid the Silent, derulează campanii de strângere de fonduri pentru persoanele surde sau cu deficiențe de auz.
Inițiatoarea acestui eveniment, deopotrivă muzical și caritabil, este și o muziciană foarte talentată. În ciuda problemelor de auz pe care le are, Emma poate să cânte la pian, chitară, ukulele și la tobe. În 2018 a fost numită Femeia Anului în San Antonio pentru implicarea sa în ajutorarea comunităților de oameni cu probleme de auz.
Un festival care devine mai bun de la un an la altul, One Love Cali Reggae Fest le permite fanilor să vină cu sugestii pentru ediția următoare. Evenimentul, care se ține o dată pe an, trei zile în luna februarie, se desfășoară în Queen Mary Events Park din Long Beach, California. Festivalul este dedicat muzicii reggae, însă de-a lungul timpului organizatorii au invitat și trupe sau artiști solo care reprezintă alte genuri muzicale. Ideea este că evenimentul este pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii de 5 ani, care au intrare gratuită.
FOTO: Getty Images
One Love Cali Reggae Fest este complet accesibilizat pentru persoane cu deficiențe locomotorii, de auz sau vizuale. Facilitățile create fanilor muzicii sunt asemănătoare cu cele puse la dispoziție de alte mari festivaluri din America de Nord și Europa: alei special create pentru deplasări în scaun cu rotile, parcări dedicate persoanelor cu nevoi speciale, platforme înălțate pentru vizionarea concertelor, acces liber pentru câinii care însoțesc nevăzătorii, microbuze de transport cu podea coborâtă pentru persoanele în scaun cu rotile, zone destinate nefumătorilor și multe altele.
Din 2009, Boomtown Fair spune câte o poveste în Matterley Estate de lângă Hampshire, Marea Britanie. Decorul este unul fabulos și imită un orășel, care conține clădiri, străzi principale și alei populate de sute de „actori” (artiștii) ce au ceva de spus „locuitorilor” (publicul) acestui oraș viu.
Zeci de mii de spectatori participă la concertele care au loc în fiecare dintre cele patru zile de festival, eveniment care se ține în al doilea weekend din luna august. În cei zece ani de existență Boomtown Fair a scris câte un capitol din povestea mare, toate având legătură unul cu celălalt. Dacă vreți, e ca un serial pus pe o scenă de teatru, nu difuzat la televizor.
FOTO: Getty Images
În fiecare an, organizatorii pregătesc un eveniment caritabil care se desfășoară pe întrega perioadă a festivalului. Participanții pot dona diverse sume de bani, iar din profitul obținut de organizator o parte este redistribuită diverselor cauze sociale care sunt promovate cu mult timp înainte de startul festivalului.
Boomtown este o sărbătoare a diversității, și din prisma genurilor muzicale abordate (rock, electro, reggae, dub, folk, hip hop), dar și din prisma participanților la acest eveniment. La festival vin fani ai muzicii de toate vârstele, însă ceea ce este cu adevărat remarcabil este deschiderea organizatorilor pentru oamenii cu nevoi speciale.
„Boomtown le urează bun venit tuturor în comunitatea noastră și muncim din greu să-i facem pe cetățenii noștri care au solicitări suplimentare de accesibilitate să se bucure de tot ce are Boomtown să le ofere”, spun organizatorii festivalului.
Pe toată durata festivalului, participanții se bucură de servicii de asistență medicală în caz de nevoie. Persoanele în scaune cu rotile au locuri speciale, înălțate, pentru a putea vedea spectacolul de pe scenă. În colaborare cu două companii specializate în asigurarea de proteze auditive și alte dispozitive de acest gen, organizatorul pune la dispoziția spectatorilor aparatura necesară pentru o experiență de festival completă.
Am pomenit cinci festivaluri cool din străinătate, însă de acum putem să vorbim la superlativ și despre un festival din România. În 2019, Electric Castle se transformă și se deschide absolut tuturor, cu ajutorul tehnologiei. Organizatorii Electric Castle 2019 și partenerii lor aduc muzica mai aproape pentru a ajuta la crearea unui viitor mai bun.
Gallery