ß
Anul acesta, cu ocazia celei de-a șasea ediții Art Safari, Palatul Oscar Maughsch BCR din Piața universității va găzdui cel mai mare eveniment dedicat artei românești. Acesta va aduce în atenția publicului trei expoziții de excepție, cu structură unică și exclusivă.
Între 27 septembrie și 6 octombrie 2019, Art Safari prezintă o selecție incredibilă de artă contemporană și de patrimoniu, instalații, performance-uri și ateliere de artă pentru copii. Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin programul de promovare a expozițiilor și a manifestărilor artistice, Expo Arte. Art Safari ne prezintă cea mai mare galerie de artă din ultimii 50 de ani, cu lucrări semnate de Nicolae Tonitza, o expoziție a sculpturilor românești de la 1800 până în prezent și o galerie de artă supercontemporană.
Pavilionul Muzeal Nicolae Tonitza și geniul copilăriei
Art Safari va împrumuta de la cele mai importante muzee și colecții de artă, atât din România, cât și din Europa, peste 200 de lucrări ale lui Nicolae Tonitza. Aceasta va găzdui o expoziție cu subiectul centralizat pe universul copilăriei, ilustrat cu atâta finețe de marele artist român. „Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția investighează problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte vestimentare ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică” clarifică curatorul acestei expoziții, spune Zoltán Soós, conform www.artsafari.ro.
Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură” găzduiește o galerie ce ne prezintă o viziune analitică asupra sculpturii românești de la 1800 până în prezent. Călin Dan, curatorul acestei expoziții, aduce împreună lucrări semnate de unii dintre cei mai cunoscuți sculptori români, printre care se numără și nume precum Brâncuși, Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru și mulți alții.
Pavilionul Supercontemporan. Young Blood. Arta timpului tău este expoziția care îi face cunoștiință publicului cu noul val de artiți contemporani și cu arta contemporană românească. Aceasta este curatoriată de artistul Mihai Zgondoiu și are ca rol familiarizarea celor interesați cu noile mișcări prezente în artă.
Palatul Oscar Maughsch BCR este o clădire monument, situată în Piața universității. Este pentru prima dată când găzduiește Art Safari, dar cu siguranță își va lăsa amprenta arhitecturii grandioase asupra atmosferei care va pluti printre vizitatorii expoziției.
Directorul Art Safari București, Ioana Ciocan, oferă mai multe explicații pe www.artsafari.ro: „Muzeul temporar Art Safari va fi găzduit într-o clădire-monument din centrul Capitalei, construită în 1906. Introducerea în circuitul urban a clădirilor de patrimoniu are un istoric lung în Art Safari: Ciclop, Palatul Dacia-România, Galeriile Kretzulescu. Ca în fiecare an, o serie de premiere vor fi dezvăluite publicului iubitor de artă: o expoziție Nicolae Tonitza, o expoziție dedicată sculpturii de la Brâncuși încoace, o expoziție dedicată noului val de artiști români și un spațiu mult mai generos menit să aducă arta mai aproape de copii. 10.000 de metri pătrați de artă de neratat, timp de 10 zile”.
Promovarea artei și a manifestărilor artistice este benefică pentru cultura și dezvoltarea spiritualității oricărei persoane, iar Art Safari este o reușită pentru arta românească. Familiarizarea cu arta modernă și contemporană are un rol important în mobilizarea noilor artiști, dar și în viitorul culturii și tezaurului românesc de care mulți iubitori de artă se bucură acum, dar se vor bucura și în viitor.
FOTO: FACEBOOK ART SAFARI BUCHAREST
UN ARTICOL DE MIHAI C. CONSTANTINESCU
Gallery