• PRO TV
  • (P) România se află în topul celor mai valoroși producători de vinuri din lume!

(P) România se află în topul celor mai valoroși producători de vinuri din lume!

(P) România se află în topul celor mai valoroși producători de vinuri din lume!

Ne-am obișnuit să întâlnim România în nenumărate topuri care nu ne pun țara într-o lumină favorabilă. Sărăcie, corupție, analfabetism – sunt doar câteva dintre lucrurile care aruncă o pată asupra imaginii noastre.

Cu toate acestea, adevărul este că există și domenii cu care ne putem mândri. Stăm foarte bine la capitolul turism și, conform Business Insider, putem răsufla ușurați că trăim într-una dintre cele mai sigure țări din lume. De altfel, România este al șaselea cel mai mare producător de vinuri din Europa, cu o producție anuală mai mare decât Grecia, Ungaria și Austria. 

În fapt, producătorii de vinuri romanești au început să acorde o altă atenție odată cu aderarea la Uniunea Europeană din 2007. Au început să facă investiții mai mari în tehnologia folosită, să elimine sortimentele de slabă calitate și să replanteze podgorii cu gene mai bune. În momentul de față, nu exagerăm dacă spunem că România deține unele dintre cele mai moderne tehnologii din lume. În ultimii cinci ani, au aparut peste 100 de vinarii, iar cele deja existente au știut să țină pasul. Peste 25.000 hectare de podgorii au fost replantate începând cu anul 2010, lucru care a susținut îmbunătățirea calității și a diversității de vinuri romanesti

Așa-numitele sortimente internaționale susțin această creștere. Plus că poți găsi o mulțime de vinuri românești la prețuri bune, comparativ cu cele străine. Vinurile franțuzești, spaniole sau italiene sunt foarte apreciate, însă și preturile sunt pe măsură. 

Spre exemplu, un Merlot produs de Domeniul Coroanei Segarcea costă în jur de 30 de Lei. Este un vin clasic, în toate etapele sale de realizare. Aromele produsului final variază de la note lemnoase foarte fine, la condimente dulci şi fructe roşii. În acelaşi timp, proaspãt şi matur, foarte sec, dar rotund, fară asprimi, vinul se încheie cu note de condimente picante.

Momentan, cele mai bine vândute vinuri romanești sunt Feteasca Regală și Feteasca Albă. O sticla de Vinul Cavalerului produsă de S.E.R.V.E. costă sub 30 de Lei, iar calitatea sa este de necontestat, fiind obținut din struguri recoltați dintr-o plantație tânără cu puritate 100%. Mirosul sau “trădează” arome florale, citrice și de flori de prun. Gustul este proaspăt, crocant, vioi, totul fiind învăluit în note de pomelo și caise necoapte. 

La capitolul "cei mai mari producători de vinuri romanești" se remarcă Domeniile Recaș. Gama de sortimente este foarte vastă, iar prețurile sunt foarte bune. Daca vrei să consumi un vin spumant rose de calitate, prețul unei sticle este puțin peste 45 Lei. La prima vedere, este un vin suav și delicat (datorită culorii roz-coral și a mirosului de petale de trandafir uscat, cireşe dulci, merişoare bine coapte şi fragi încă necopţi), însă ascune arome mult mai intense. Am putea spune chiar că seamănă cu un vin roșu tânăr.

Cele mai importante regiuni producătoare de vinuri romanești sunt Vrancea, Dobrogea și Muntenia. Cert este că România e în momentul de față cel mai mare exportator, cu peste 6,4 milioane de sticle exportate în ultimele 12 luni. Aproximativ jumătate din vânzări sunt pe piața internă, iar jumătate către piețe precum UK, Germania și Olanda. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni