Citeste mai mult despre:
Divertisment,
Calificată în premieră în semifinalele unui Campionat European de tineret, România se pregătește să țină piept unui colos al fotbalului juvenil.
Germania este una dintre cele mai medaliate echipe naționale la grupele de juniori, acolo unde beneficiază de o arie foarte mare de selecție. Germania este una dintre puținele țări din Europa care pun mult accentul și pe jucătorii care vin din urmă, oferind acestora un mediu propice pentru a se dezvoltă. În fiecare sezon apar noi jucători tineri în Bundesliga, capabili să țînă pasul cu echipele din primul eșalon. Este cursul normal al evoluției fotbalului, cu atât mai mult când oferă campionate de U-19, U-17, U-12, acolo unde se investesc bani serioși. Asta spre deosebire de România, unde recent s-a introdus o regulă în Liga 1, în care echipele să înceapă cu doi jucători de U-21 în formulă de start. O decizie care în loc să îi bucure pe patronii de club din prima liga din România, a adus nemulțumiri din partea acestora.
România este singura țară calificată în semifinalele Euro U-21, care nu are cel puțin un trofeu la activ. Sunt cifre oarecum normale, dată fiind diferența dintre toate aceste naționale și campionatele de unde vin jucătorii lor și cei ai naționalei antrenate de Mirel Rădoi.
-
Spania - 4 trofee (1986, 1998, 2011, 2013)
-
Germania - 2 trofee (2009, 2017)
-
Franța - 1 trofeu (1988)
Pe lângă acele trofee câștigate, cele trei naționale au la activ și cel puțîn o finală pierdută. Spania și Germania sunt naționalele cu cele mai multe finale pierdute. Fiecare dintre ele au cedat de trei ori în ultimul act. De asemenea, cea mai recentă finală a Campionatului European U-21 s-a jucat între Germania și Spania, meciul acela fiind câștigat cu 1-0 de către nemți. Weiser înscria atunci singurul gol al naționalei antrenate și atunci de Ștefan Kuntz.
Din lotul care cucerea în urmă cu doi ani Europeanul de tineret, au mai rămas trei jucători: Mahmoud Dahoud, Nadiem Amiri, Levin Oztunali. Doi dintre ei ai început titulari fiecare meci din Grupa B, pe care Germania l-a disputat, este vorba despre Dahoud și Oztunali. Primul a fost integralist în toate meciurile, reușind să înscrie un gol și să ofere o pasă decisivă. Cea mai ofensivă echipa din faza grupelor da doi dintre cei mai buni marcatori: Luca Waldschmidt (4) și Marco Richter (3).
România a predat o lecție de fotbal naționalei țării care a inventat fotbalul
României nu are de ce să-i fie teamă de meciul de joi, asta pentru că ea a mai reușit o victorie în față unei duble campioane europene. Anglia - România 2-4, a fost meciul în care elevii antrenați de Mirel Rădoi au învins o asemenea echipa. Nivelul fotbalului arătat de tricolori în Grupa C, a fost cu mult peste ce s-au așteptat specialiștii. Pușcaș&Co, au reușit să termine neinvinsi în față selectionatelor de tineret ale finalistelor Cupei Mondiale din 2018.
Începutul a fost unul fulminant, România U21 a învins-o cu 4-1 pe Croația, în primul meci jucat de România la Euro 2019. Totodată, acest rezultat a însemnat și prima victorie din istoria naționalei într-un astfel de turneu, deși ea a mai participat și în 1998, dar atunci a încheiat pe ultimul loc. Nu a fost singură dată când România a câștigat la Euro, pentru că adevăratul test de maturitate al generației de U-21 a venit în față Angliei, pentru că ultimul duel din grupa să fie mai mult unul amical. Franța - România (0-0) a fost un meci în care tricolorii erau avantajați de mai multe rezultate. Ei își permiteau să se califice și în urmă unei înfrângeri cu selecționată de tineret a deținătoarea Cupei Mondiale.
Clasamentul Grupei C
Meciul cu Germania, motiv de nemulțumire pentru Federație
Inițial, meciul pe care România îl susține în compania Germaniei era programat să se dispute la ora 22:00, atunci când și vremea este mult mai blanda. Ulterior, organizatorii au modificat ora, iar prima semifinală, Germania - România, va avea loc joi, începând cu ora 19:00. La ora meciului se estimează peste 36 de grade Celsius, iar Federația Română de Fotbal a luat imediat atitudine.
Amenință cu plângere la UEFA după schimbarea orei de disputare.
România a fost cea mai dezavantajată țară calificată în acest punct al competiției. De exemplu, Franța a jucat toate cele trei meciuri din grupa de la ora 22:00, atunci când temperatura a scăzut considerabil. Tricolorii au jucat două din cele trei meciuri din grupa de la ora 19:00, acuzând de fiecare dată temperatura ridicată, ceea ce s-a și văzut în multe momente. Germania și Spania au jucat două dintre meciuri de la ora 22:00. Desigur, poate fi catalogat și că un avantaj al meciului din semifinală, dar vorbim totuși despre temperaturi foarte ridicate.
În cealaltă semifinală, Spania urmează să înfrunte Franța, într-un meci care se dispută la Reggio Emilia și care începe la ora 22:00. De altfel, se preconizează o reeditare a finalei Campionatului European din 2017, cel puțin dacă
citim cotele agențiilor de pariuri online. Germania (2.80), Spania (3.25), Franța (4.00) și România (7.00), această este ordinea favoritelor la câștigarea trofeului, conform calculelor bookmakerilor.