• PRO TV
  • (P) Serviciile funerare de îmbălsămare, un subiect sensibil și puțin cunoscut

(P) Serviciile funerare de îmbălsămare, un subiect sensibil și puțin cunoscut

(P) Serviciile funerare de îmbălsămare, un subiect sensibil și puțin cunoscut

Firmele serioase de pompe funebre oferă o gama larga de servicii funerare, printre care transport funerar, înhumare, incinerare, repatriere decedați și chiar consultanță predeces pentru rudele celui aflat în suferință. 

Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante astfel de servicii este adeseori trecut cu vederea, fiind neînțeles pe deplin de persoanele din afara fenomenului. Este vorba despre îmbălsămare (tanatopraxie), o acțiune a cărei importanță nu trebuie neglijată, întrucât scopul său este de a oferi celui decedat o ultimă imagine demnă, apropiată de cea pe care o avea când era în viață, pe care rudele să o păstreze în memorie.

Prin tanatopraxie, firmele care oferă servicii funerare reușesc să încetinească procesul natural de descompunere a organismului uman după moarte, dând astfel timp pentru organizarea minuțioasă a ceremoniei de înmormântare, în cele mai mici detalii. Îmbălsămarea este cu atât mai importantă cu cât decesul survine pe perioada verii, atunci când temperaturile sunt caniculare și riscul de putrefacție este mai ridicat. Conform normelor europene, această activitate trebuie desfășurată într-un cadru legal, în laboratoare special amenajate, însă poate fi practicată și la domiciliul defunctului, în cazul în care familia solicită acest lucru în mod expres.

Din punct de vedere legal, serviciile funerare de îmbălsămare se realizează după eliberarea certificatului constatator de deces și a avizului Direcției de Sănătate Publică. Apoi, se obține certificatul de îmbălsămare, document fără de care defunctul nu poate fi transportat în sicriu și depus la capelă. Tanatopraxia se efectuează doar de către personalul specializat al casei de servicii funerare, în baza avizelor sanitare necesare, care se eliberează de către direcțiile sanitare din localitatea respectivă.

Cosmetizarea persoanei trecute în neființă include aranjamentul facial, toaletarea și igienizarea corpului, dar și îmbrăcarea acesteia în hainele puse la dispoziție de familie. Legea funerară, modificată de curând, prevede că în prezent trupul neînsuflețit nu poate rămâne pentru mai mult de două ore la domiciliul persoanei respective sau la unitatea sanitară privată unde a avut loc decesul, fie că vorbim despre un cămin, azil sau centru de îngrijiri. Firma de servicii funerare va prelua decedatul și îl va transporta în morga proprie, în vederea tanatopraxiei. În cazul în care înmormântarea trebuie amânată, fie pentru că o rudă trebuie să sosească de la mare distanță, fie din cauza unor probleme cu actele sau locul de veci, corpul decedatului va fi păstrat la morgă, în condiții de maximă igienă și siguranță.

Din punct de vedere tehnic, camera frigorifică mortuară a firmei de servicii funerare are o temperatură de funcționare între -10 și  -15 grade Celsius, temperatura fiind menținută constantă grație pereților din poliuretan, izolați cu spumă sub înaltă presiune. Termostatul digital joacă un rol crucial în menținerea constantă a temperaturii, putând fi setat pentru perioade lungi de timp, în funcție de necesitățile de conservare.

Prin urmare, în cazul nefericit al unui deces în familie sau printre prietenii apropiați, vă recomandăm să apelați cu încredere la o firmă profesionistă de servicii funerare, care se va asigura că absolut toate aspectele din jurul înmormântării vor fi tratate cu același grad de atenție și seriozitate.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni