ß
  • PRO TV
  • (P) Cum să asculți muzică la căști fără ca auzul tău să aibă de suferit

(P) Cum să asculți muzică la căști fără ca auzul tău să aibă de suferit

(P) Cum să asculți muzică la căști fără ca auzul tău să aibă de suferit

Nu numai că te simți extraordinar știind că păstrezi muzica preferată ca pe ceva intim, doar pentru tine, dar și pentru faptul că fiecare instrument în parte se aude clar și distinct, majoritatea oamenilor preferă să asculte muzică la căști.

Dar pe lângă nenumăratele avantaje de care se bucură atât utilizatorul, cât și cei din jur beneficiind de un mediu mai puțin poluat fonic, există și câteva dezavantaje ale folosirii zilnice a căștilor.

Problemele de auz în rândul tinerilor din ziua de astăzi s-au răspândit ca o epidemie și numărul celor afectați continuă să crească. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât principala cauză este folosirea necorespunzătoare a căștilor. În plus, există multe cazuri în care diagnosticul și tratamentul afecțiunilor auditive au loc prea târziu și astfel apare riscul de pierdere parțială sau completă a auzului. 

Din fericire însă, toate probleme auditive legate de folosirea căștilor se pot evita. Folosite corespunzător, căștile sunt un dispozitiv practic și inofensiv cu care ne putem bucura în voie de una din cele mai mari pasiuni ale omenirii: muzica. În continuare am alcătuit o listă de sfaturi simplu de urmat cu ajutorul cărora ne putem proteja auzul în timpul folosirii căștilor.

Cum să asculți corect muzică la căști?

#1 Investește într-o pereche de căști pe măsura ta

În ziua de azi, pe stradă, toată lumea are ceva în urechi. Și această atitudine este de apreciat. Cum am putea trăi altfel într-o lume în care din fiecare telefon se aude o altă melodie? Viața civilizată ar deveni un haos total. Problema principală a căștilor nu e utilizarea lor, ci faptul că folosim unele nepotrivite pentru nevoile noastre.

Mulți dintre noi ascultăm muzică la căști pe care le-am primit ca bonus odată cu achiziționarea telefonului mobil. Dar o pereche de căști care nu se potrivește la fix cu urechea permite pătrunderea zgomotului exterior determinându-ne astfel să dăm volumul din ce în ce mai tare. 

Căștile ideale trebuie să se simtă comod în ureche și să izoleze fonic. Astfel, în momentul utilizării ne permit să ne concentrăm doar pe ceea ce dorim să auzim: muzica. Căști care se potrivesc perfect cu urechea se găsesc la Bluedio și se pot achiziționa de la Dualstore.ro.

#2 Alege o pereche de căști cu funcție de anulare a zgomotului

Pentru cei care preferă căștile peste urechi, cele cu funcție de anulare a zgomotului sunt un dispozitiv foarte popular printre DJ sau ingineri. Acest tip de căști blochează stimulii auditivi din exterior, permițând ascultarea unui sunet clar. 

Tot de la Bluedio poți alege și căști confortabile, care îți acoperă urechea și crează mediul ideal în care să te bucuri de muzică fără a fi deranjat de alți stimuli auditivi.

#3 Dă volumul mai încet

Se aplică la orice, dar mai ales în cazul muzicii date tare ce-i mult strică și pentru a evita problemele de auz este foarte important autocontrolul. Uniunea Europeană impune comercializarea exclusivă a telefoanelor mobile care avertizează consumatorul când volumul depășește limita de 85 decibeli. Dar ce sens are un avertisment când dincolo de el ușa către tentație stă larg deschisă? 

De aceea, singurul mod prin care ne putem proteja auzul, rămâne păstrarea volumului în limite normale. Pragul de referință este de maxim 60% din capacitatea maximă de redare a sunetului a telefonului tău. Pentru a nu fi tentat să depășești acest prag, ascultă muzică în medii cu zgomot de fundal relativ scăzut care să nu te tenteze a da volumul mai tare.

#4 Odihnește-ți urechile!

La fel ca restul organismului, și urechile au nevoie de timp de odihnă și refacere după o perioadă de solicitare. Cel mai bine ar fi să nu asculți muzică încontinuu, mai mult de o oră, la un nivel mai mare de 80 de decibeli. Ca idee, acest prag este echivalentul zgomotului produs de traficul mașnilor. 

După o oră în care te-ai delectat cu indulgență gustând din plăcerea provocată de melodiile preferate, ia o pauză de câteva minute. Închide ochii, lasă-ți gândurile libere, odihnește-te! În acest mod nu numai că vei anula efectele negative ale folosirii căștilor, dar data viitoare când ți le vei pune iar pe urechi plăcerea va fi infinit amplificată.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni