ß
Profesor de canto, teorie muzicală și improvizație teatrală cu multă experiență, Dana Dorian a pregătit zeci de artiști români care azi sunt în topuri. Într-un interviu acordat PROTV.RO, Dana Dorian explică ce înseamnă să fii un artist de succes și cum se construiește o carieră în muzică.
Lidia Buble, Alexandra Ungureanu, Mihai Chițu, Celia, Feli Donose, Ana Maria Mirică, Alex Vasilache de la Jukebox, Cristina Caramarcu și Adrian Tănase de la The Humans și mulți alții au trecut prin mâinile Danei Dorian. Nu pentru că nu ar fi fost pregătiți pentru meseria de artist, ci pentru că în acest domeniu nu poți străluci fără a apela la specialiști.
Cu toții au luat lecții private de canto și au învățat cum să se mențină în topuri construind o relație solidă cu publicul lor. Asta e doar o mică parte din ceea ce face Dana Dorian în cadrul Companiei de Artiști, o școală inițiată de ea care predă „mai mult decât muzică”.
Dana Dorian dezvăluie într-un interviu acordat PROTV.RO cum se construiește cariera unui artist de top, ce înseamnă să fii în trending și ce pretenții are de la elevii ei.
Dana Dorian a fost și vocal coach pentru concurenții de la Vocea României. FOTO: PROTV.RO
Ce le spuneți elevelor/elevilor dumnevoastră care vor să ajungă INNA sau Smiley, peste noapte dacă se poate?
„Elevii mei nu vor să fie nici Smiley, nici INNA. Ei vor să fie direct Justin și Beyonce. (râde) Nu e cazul. Elevii mei știu unde vin și știu că vor să-și afle personalitatea muzicală. Însă întrebarea este minunată, gândindu-mă că, de câțiva ani, răbdarea, constanța în muncă, determinarea pe lungă durată sunt pe cale de dispariție. Devine interesant orice se poate face pocnind din degete, chestiune care elimină ca discuție, din capul locului, performanța.”
Cum se construiește un artist de top? Deși fiecare e special în felul lui, probabil sunt niște etape peste care nu poate sări nimeni
„Cu timp alocat, cu răbdare, cu muncă. Orice altă rețetă este ca slăbitul 20 de kile în 7 zile: nu e sănătos și nu durează.”
Citește și: Exclusiv! De ce nu mai colaborează Trupa Crush cu Alexandra Ungureanu
Ce înseamnă să fii un artist complet? Acest gen de showman ați căutat, cei 100, la Cântă acum cu mine. L-ați găsit?
„Să ai amprentă vocală, personalitate, carismă, să cânți bine, corpul și mintea ta să fie în perfectă armonie cu ceea ce scoți pe gură și să creezi momente de adevăr scenic.”
„Muzica anilor 2000+ nu are un fond/sound/whatever comun. Așadar nu poți, analizând o piesă, două, 200 să poți trage o concluzie generalizată și universal valabilă. Sunt piese care sună senzațional și piese pe care îți este rușine să le asculți. Cel puțin în ultima perioadă piese superbe, cu producții elaborate, se bucură de același succes cu piese scrise parcă între două stații de metrou. Cu alte cuvinte, evoluția e facultativă și benevolă, nu obligatorie și de la sine înțeles o dată cu trecerea timpului.”
Citește și: Dana Dorian, profesoara de muzică de la Cântă acum cu mine
Dacă ești în „trending” pe YouTube, azi, înseamnă că ești valoros? Sau ce înseamnă asta?
„Pentru mine, înseamnă doar că ești popular. Însă cred că fiecare trebuie să decidă pentru sine, la nivel personal, dacă valoarea înseamnă popularitate. Într-o perioadă nu foarte îndepărtată, la televiziunile din România apărea un snop de 4-5 fătuci fără ocupație exactă, cu un IQ discutabil, dar foarte cunoscute de publicul larg. Dacă le întrebai pe ele, puteau jura cu mâna pe sticla de apă plată că aveau valoare, că doar le recunoștea lumea pe stradă. Pe youtube unul din cele mai vizionate filmulețe este o compilație cu oameni .... cum să zic și să fiu delicată?... surprinși în momente neinspirate. Te uiți la selecția aia de filmări și râzi cu lacrimi. Această compilație are peste 54 milioane de vizualizări. Așa... și?
Major Lazer & DJ Snake - Lean On are peste două miliarde cinci sute de mii de vizualizări. Adică, peste 2.500.000.000 de vizualizări. Michael Jackson, cu Earth Song, are două sute de milioane de vizualizări. Dă un click pe astea două, prin comparație.”
Care sunt cele trei lucruri/principii (poate sunt mai multe, poate mai puține) de la care nu puteți abdica atunci când pregățiți un artist pentru marile scene?
„Performanță vocală, adevăr scenic, dinamică, emoție, consecvență în studiu, dorința de cunoaștere... Dar e atât de neimportant ce vreau eu! Întrebarea e ce vrei tu, vocea care va deveni artist? Vrei să fii un artist de nota 6? De nota 7? De nunți? De youtube? De un sezon? De o cântare și-o pauză de răgușeală? De multe ori, când înțelegi că drumul pe care pretinzi că vrei să mergi este presărat cu sute de ore de muncă, totul pare să aibă brusc parfum de perfomanță negociată.”
Ați pregătit mulți artiști care azi sunt în trending, care au reușit să facă pasul cel mare. Cum erau ei când au ajuns la dumneavoastră și cum i-ați transformat!
„Nu i-am transformat. Nu e ca și când au venit fără talent, dar le-am dat cu bagheta magică în cap și au căpătat har. Am muncit împreună, cu constanță, cu scop, cu drag.”
Vezi și:
Gallery