ß
4 martie 1977 va rămâne mereu în amintirea românilor drept una dintre cele mai negre zile ale acestei națiuni. Marele cutremur ne-a răpit artiști valoroși, cărora le simțim lipsa.
Cutremurul din 1977 a fost una dintre tragediile care au unii românii, greu încercați de o mare suferință comună. Seismul, care a lovit zona Vrancea la ora 21.22, a răpit viețile a peste 1.500 de conaționali și a provocat pagube materiale însemnate. Marea problemă a României de azi rămâne imposibilitatea de a prezice sau anticipa următoarea mișcare telurică de amploare.
Printre cei care au pierit în acea noapte s-au aflat și personalități îndrăgite de români, actori de comedie, cântăreți, regizori, scriitori și oameni de știință care mai aveau atâtea de oferit națiunii pe care au servit-o.
Toma Caragiu, poate cel mai îndrăgit actor de comedie din acele vremuri, și-a pierdut viața după ce a fost prins sub dărâmăturile blocului în care locuia. Trupul său a fost găsit și identificat printre ruine la șase zile după marele seism. Actorul a fost înmormântat la 11 martie în Cimitirul Bellu.
Tragedie fără margini în familia cântăreței Doina Badea. Artista s-a stins din viață la doar 37 de ani, iar marele cutremur a răpit-o și pe ea, și pe soțul ei, și pe cei doi copii ai lor. Vorbind despre ea, prezentatorul de televiziune Octavian Ursulescu spunea:
„Doina Badea nu era ceea ce s-ar putea numi o cântăreață de turneu, de show, pentru că vocea ei era, fatalmente, mai mult pentru esteți, pentru oameni care apreciază vocea, dar ea nu putea capta foarte mult publicul. Avea un anumit gen și piesele cam de aceeași factură, mai serioasă, în schimb era cântăreață de concurs. Orice piesă de concurs încredințată ei, cum erau piesele acelea ample, festivaliere, cultivate și la San Remo, ea o conducea către premii.”
Alexandru Bocăneț, regizor de film și televiziune, a fost soțul creatoarei de modă Doina Levintza. În noaptea cutremurului, Bocăneț a pierit împreună cu marele actor Toma Caragiu. Cei doi sărbătoreau, în locuința actorului, încheierea proiectului cinematografic „Gloria nu cântă”.
Anatol E. Baconsky, ilustrul eseist, poet și publicist român, a murit și el la cutremurul din 1977.
Filofteia Lăcătușu, o interpretă de muzică populară originară din Vâlcea, s-a stins din viață în mod dramatic, în hotelul în care era cazată. Interpreta fusese chemată în București, la Televiziunea Română, să realizeze niște înregistrări. Până să ajungă la televiziune, fusese cazată la un hotel de pe Calea Victoriei, care, la ora seismului, a suferit avarii serioase. O latură a hotelului, în care era cazată artista, s-a prăbușit din cauza șocului undelor seismice.
Tudor Stavru, cascador și campion la kaiac canoe, s-a aflat printre cei care au participat la misiunile de salvare a românilor prinși sub dărâmături în timpul cutremurului din 1977. Stavru a murit în timpul unei intervenții la blocul Nestor din București, când o grindă de beton s-a prăbușit peste el. A fost înmormântat la Cernavodă, orașul natal, fiind condus pe ultimul drum de Sergiu Nicolaescu, Doru Năstase și mulți cascadori.
Cutremurul din 1977 i-a răpit și pe Savin Bratu (critic și istoric literar), Daniela Caurea (poetă), Mihaela Mărăcineanu (mezzosoprană), Veronica Porumbacu (poetă și prozatoare), Alexandru Ivasiuc (prozator și romancier), Florin Ciorăscu (fizician), Tudor Dumitrescu (pianist și compozitor) și Despina Ghinokastra Istrati (pictoriță).
Gallery