ß
Luna februarie poartă o însemnătate deosebită pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă. Luna februarie poartă o însemnătate deosebită pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă.
În contextul Zilei Mondiale a Bolnavului, Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple organizează, pe 11 februarie, la Hotel Ramada Majestic, în București, un eveniment dedicat celor cu un diagnostic care merită mai multă atenție.
Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple atrage atenția că, în țara noastră, există peste 10.000 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă, în vreme ce cifrele la nivel european arată aproximativ 700.000 de persoane afectate și la nivel mondial peste 2.500.000.
„La evenimentul nostru din 11 februarie, vor participa reprezentanți din cadrul Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății, Casei de Asigurări de Sănătate, Agenției Naționale a Medicamentului cu medici specialiști în neurologie, psihiatrie și psihologie. Principala noastră temă face referire la aprobarea medicației de ultimă generație, deoarece doar aproximativ 4.000 de bolnavi beneficiază de Programul Național pentru scleroză multiplă. În România există șapte terapii aprobate de Casa Națională de Sănătate, în timp ce în Uniunea Europeană există 15 terapii”, a declarat Simona Tănase, președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple.
De-a lungul anului, AISM organizează o serie de evenimente, atât în Capitală, cât și în restul țării, dedicate pacienților cu scleroză multiplă și însoțitorilor acestora, oferind sfaturi, suport pentru îmbunătățirea vieții celor afectați. Astfel, an de an, AISM desfășoară workshop-uri prin care vine în întâmpinarea celor diagnosticați și le oferă consiliere medicală, psihologică și, nu în ultimul rând, apartenența la o comunitate, astfel încât să fie conștienți că nu sunt singurii încercați.
Doritorii, atât cei diagnosticați cu scleroză multiplă, boli neurovegetative sau boli autoimune, cât și oamenii care vor să se informeze despre acest diagnostic se pot înscrie în asociație, trimițând un mesaj pe pagina de Facebook și urmând pașii indicați pentru completarea procesului.
Despre Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple
Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple (AISM) a fost înființată, în martie 2013, în dorința de a sprijini pacienții români diagnosticați cu acest diagnostic. Prin proiectele desfășurate în ultimii cinci ani, AISM a încercat să contribuie la conștientizarea populației în legătură cu această afecțiune și să ajute la integrarea persoanelor astfel diagnosticate în societatea românească.
Ce este screloza multiplă?
Screloza Multiplă este o boală autoimună care afectează sistemul nervos. Această boală constă în faptul că celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, având urmări foarte grave, și anume pierderea vederii, amorțeală, dureri etc.
Șansele de a suferi de această boală cumplită este de una la 750 și afectează femeile mai mult decât bărbații. În cazul persoanelor cu istoric familial de scleroză multiplă, riscul este de 1 la 40, însă factorii genetici nu sunt singura cauză responsabilă de apariţia acestei boli.
Simptomele
Pacienții cu screloză multiplă se confruntă cu o multitudine de simptome, printre care pierderea vederii, amorțeală și slăbiciuni musculare, senzații de electrizare atunci când încercați să întoarceți capul în diferite direcții, instabilitate motorie și pierderea coordonării în timpul mersului, rigiditate și spasme musculare, oboseală extremă și amețeli.
Gallery